skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Dokładnie umyj kaszę perłową w durszlaku pod bieżącą wodą. Wlej przefiltrowaną wodę do rondla i gotuj jęczmień do połowy ugotowany na średnim ogniu. Mieszaj od czasu do czasu, aby grys nie przykleił się do dna. Do połowy gotowałem przez około dwadzieścia minut,a następnie wrzuciłem kaszę do durszlaka, aby woda ze szkła.
Krok 2:
Umyj marchewki szczotką pod bieżącą wodą i obierz obieraczką do warzyw. Zetrzyj warzywo na grubej tarce. Obierz cebulę i pokrój w drobną kostkę. Do przygotowania bazy do marynaty wybrałem bardzo głęboką patelnię z nieprzywierającą powłoką. Nadal możesz użyć patelni. Rozgrzej patelnię na dużym ogniu, wlej olej roślinny. Zmniejsz ogień do średniego i podsmaż cebulę i marchewkę na złoty kolor.
Krok 3:
Marynaty są tradycyjnie używane do marynat. Możesz wziąć marynowane, ale nie będzie tego. Nie wylewaj jeszcze solanki ze słoika, nadal będziesz jej potrzebować. Pokrój ogórki w małą kostkę. Możesz je zetrzeć na grubej tarce.
Krok 4:
Na patelnię z cebulą i marchewką przenieś jęczmień i pokrojone ogórki ugotowane do połowy.
Krok 5:
Wymieszaj koncentrat pomidorowy ze szklanką przefiltrowanej wody. Dodaj cukier i połowę objętości soli, aby danie nie było przesolone. W tym wypełnieniu opatrunek będzie marniał.
Krok 6:
Wlej sos pomidorowy i szklankę solanki spod ogórków na patelnię. Dodaj liść laurowy i groszek. Mam zakupione pikle i niestety w słoiku było tylko pół szklanki solanki. Musiałem więc dodać jeszcze pół szklanki przefiltrowanej wody.
Krok 7:
Dusić dressing na małym ogniu pod zamkniętą pokrywką przez 25 do 30 minut. Czas gotowania może się różnić w zależności od funkcji kuchenki.
Krok 8:
W międzyczasie umyj słoiki szczotką z sodą oczyszczoną. Uważa się, że soda jest bardziej przyjazna dla środowiska niż przemysłowe chemiczne środki do mycia naczyń.
Krok 9:
Sterylizuj słoiki w dowolny dogodny sposób. Robię to. Wlewam do każdego centymetra zwykłej wody z kranu i sterylizuję w kuchence mikrofalowej przez 3 minuty przy mocy 800 watów.
Krok 10:
Na puszkach w środku powinna tworzyć się kondensacja-oznacza to, że proces sterylizacji przebiegał prawidłowo. Wylej wodę. A pokrywki i chochlę po prostu zalej wrzącą wodą.
Krok 11:
Gdy opatrunek będzie gotowy, posmakuj go. Jeśli wszystko Ci odpowiada, umieść go w słoikach. Liście laurowe i groszek należy wyrzucić. Zakorkuj słoiki pokrywkami, odwróć je i zawiń ręcznikiem. Pozostaw do całkowitego ostygnięcia. Opatrunek przechowuj w lodówce.
Krok 12:
Z podanej liczby składników otrzymałem trzy puszki sosu: 650 ml., 370 ml. i 250 ml. ta ilość wystarczy mi na trzy dwulitrowe Patelnie chudej marynaty z dodatkiem ziemniaków. Ale kto lubi grubsze zupy, mogą wyjść dwie porcje.
z takim dressingiem możesz gotować marynatę zarówno na bulionie mięsnym, jak i na wodzie. Wystarczy dodać pokrojone w kostkę ziemniaki.
wraz z ziemniakami nie zaleca się zamrażania sosu, ponieważ najprawdopodobniej ciemnieje, staje się luźny i traci część smaku.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Kasza perłowa - 340 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Gotowana marchewka - 25 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Pasta pomidorowa - 28 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Pikle - 11 kcal/100g
- Solanka - 1 kcal/100g
- Ziele angielskie - 263 kcal/100g