skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić fasolę z warzywami na zimę? Przygotuj składniki według listy. W sezonie zbiorów, kiedy są to niedrogie i tanie produkty, uzyskuje się nie tylko smaczny preparat, ale także dość budżetowy. Zestaw warzyw można dowolnie modyfikować.
Krok 2:
Świeżą fasolę należy namoczyć przez kilka godzin, jeśli jest sucha, pozostawić na noc. Fasolę można wykorzystać do dowolnej sałatki, w zależności od dostępności i smaku. Po namoczeniu fasola powinna dobrze puchnąć, spuścić wodę, ponownie spłukać fasolę.
Krok 3:
Gotuj fasolę w wodzie do miękkości, spuść wodę. Warzywa umyć, oczyścić.
Krok 4:
Zetrzyj marchewki na grubej tarce lub pokrój w cienkie paski.
Krok 5:
Pokrój młodą cukinię w kostkę, jeśli cukinia jest już dojrzała, usuń skórkę, usuń nasiona, miąższ również pokrój w kostkę.
Krok 6:
Obierz paprykę ze strąka nasiennego, pokrój miąższ w paski.
Krok 7:
Pokrój pomidory na kilka kawałków, Wytnij miejsce mocowania łodygi, użyj blendera, aby zamienić pomidory w puree.
Krok 8:
Obierz cebulę i czosnek i drobno posiekaj nożem. Umieść cebulę i czosnek na patelni z olejem roślinnym. Przenieś je do rondla z grubym dnem, włóż przecier pomidorowy do rondla.
Krok 9:
Umieść patelnię na kuchence i gotuj na średnim ogniu masę pomidorową, mieszając od czasu do czasu przez około 20 minut.
Krok 10:
Wyślij tam marchewkę, cukinię, paprykę, Kontynuuj duszenie przez 25 minut.
Krok 11:
Następnie włóż fasolę do warzyw lub odwrotnie, warzywa do garnka z fasolą, dla kogo jest to wygodniejsze, dodaj cukier, sól, wymieszaj, gotuj sałatkę przez około 15 minut. Wlej ocet stołowy, pozwól mieszaninie się zagotować, wyłącz ogrzewanie.
Krok 12:
Podczas gotowania sałatki opłucz i wysterylizuj słoiki, wygodna jest sterylizacja słoików w piekarniku. Umyte mokre słoiki umieścić szyjką na grillu w zimnym piekarniku, włączyć suszarkę do 150 stopni, sterylizować je przez 15 minut (słoiki o pojemności 0,5 l).
Krok 13:
Rozłóż gorącą sałatkę w sterylnych słoikach, zwiń je pokrywkami. Pozostaw słoiki do ostygnięcia pod kołdrą w temperaturze pokojowej i przechowuj w chłodnym miejscu. Smacznego!
jak obliczyć liczbę puszek, dlaczego puszki eksplodują i jak tego uniknąć, a także sekrety i hacki życia, przeczytaj artykuł o przygotowaniach na zimę.
ocet w przepisach, chyba że autor zaznaczy inaczej, jest domyślnie dodawany w stężeniu 9%.
pomidory wybierz soczyste, ale gęste. Miękkie owoce nie zachowują dobrze kształtu, podczas krojenia i gotowania rozprzestrzeniają się w bezkształtną masę i psują wygląd potrawy.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Gotowana marchewka - 25 kcal/100g
- Fasola - 328 kcal/100g
- Biała fasola - 352 kcal/100g
- Fasola ognista czerwona - 23 kcal/100g
- Fasola świeżo mrożona w opakowaniu (300 g) - 102 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Ocet stołowy - 11 kcal/100g
- Młoda cukinia - 24 kcal/100g