fasola z warzywami na zimę

pyszna sałatka to przekąska na zimę, świetny półprodukt! Taka sałatka fasolowa z warzywami zimą będzie dobrą pomocą dla wielu zapracowanych gospodyń domowych, może być podawana jako niezależne danie, jest smaczna i sycąca, a także służy jako podstawa do gotowania zup i gorących.
SnezhanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 24 % 4 g
tłuszcze 12 % 2 g
węglowodany 65 % 11 g
82 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 15 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić fasolę z warzywami na zimę? Przygotuj składniki według listy. W sezonie zbiorów, kiedy są to niedrogie i tanie produkty, uzyskuje się nie tylko smaczny preparat, ale także dość budżetowy. Zestaw warzyw można dowolnie modyfikować.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Świeżą fasolę należy namoczyć przez kilka godzin, jeśli jest sucha, pozostawić na noc. Fasolę można wykorzystać do dowolnej sałatki, w zależności od dostępności i smaku. Po namoczeniu fasola powinna dobrze puchnąć, spuścić wodę, ponownie spłukać fasolę.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Gotuj fasolę w wodzie do miękkości, spuść wodę. Warzywa umyć, oczyścić.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Zetrzyj marchewki na grubej tarce lub pokrój w cienkie paski.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Pokrój młodą cukinię w kostkę, jeśli cukinia jest już dojrzała, usuń skórkę, usuń nasiona, miąższ również pokrój w kostkę.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Obierz paprykę ze strąka nasiennego, pokrój miąższ w paski.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Pokrój pomidory na kilka kawałków, Wytnij miejsce mocowania łodygi, użyj blendera, aby zamienić pomidory w puree.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Obierz cebulę i czosnek i drobno posiekaj nożem. Umieść cebulę i czosnek na patelni z olejem roślinnym. Przenieś je do rondla z grubym dnem, włóż przecier pomidorowy do rondla.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Umieść patelnię na kuchence i gotuj na średnim ogniu masę pomidorową, mieszając od czasu do czasu przez około 20 minut.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Wyślij tam marchewkę, cukinię, paprykę, Kontynuuj duszenie przez 25 minut.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Następnie włóż fasolę do warzyw lub odwrotnie, warzywa do garnka z fasolą, dla kogo jest to wygodniejsze, dodaj cukier, sól, wymieszaj, gotuj sałatkę przez około 15 minut. Wlej ocet stołowy, pozwól mieszaninie się zagotować, wyłącz ogrzewanie.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Podczas gotowania sałatki opłucz i wysterylizuj słoiki, wygodna jest sterylizacja słoików w piekarniku. Umyte mokre słoiki umieścić szyjką na grillu w zimnym piekarniku, włączyć suszarkę do 150 stopni, sterylizować je przez 15 minut (słoiki o pojemności 0,5 l).

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Rozłóż gorącą sałatkę w sterylnych słoikach, zwiń je pokrywkami. Pozostaw słoiki do ostygnięcia pod kołdrą w temperaturze pokojowej i przechowuj w chłodnym miejscu. Smacznego!

jak obliczyć liczbę puszek, dlaczego puszki eksplodują i jak tego uniknąć, a także sekrety i hacki życia, przeczytaj artykuł o przygotowaniach na zimę.

ocet w przepisach, chyba że autor zaznaczy inaczej, jest domyślnie dodawany w stężeniu 9%. 

pomidory wybierz soczyste, ale gęste. Miękkie owoce nie zachowują dobrze kształtu, podczas krojenia i gotowania rozprzestrzeniają się w bezkształtną masę i psują wygląd potrawy.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Gotowana marchewka - 25   kcal/100g
  • Fasola - 328   kcal/100g
  • Biała fasola - 352   kcal/100g
  • Fasola ognista czerwona - 23   kcal/100g
  • Fasola świeżo mrożona w opakowaniu (300 g) - 102   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ocet stołowy - 11   kcal/100g
  • Młoda cukinia - 24   kcal/100g

Podobne przepisy