kiełbaski kebbe na maszynce do mięsa

rumiane, mięsne kiełbaski kebbe z nadzieniem serowym w środku. To danie mięsne kuchni bliskowschodniej. Okazuje się, że są bardziej przydatne niż zwykłe kotlety lub zrazy, ze względu na fakt, że zawiera bulgur. Za pomocą maszynki do mięsa i specjalnych dysz zawsze okazuje się, że są gładkie i wykonane szybko.
LaliczAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 44 % 17 g
tłuszcze 28 % 11 g
węglowodany 28 % 11 g
218 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 5 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj wszystkie niezbędne składniki do gotowania kiełbas kebbe w maszynce do mięsa. Lepiej jest wziąć młodą jagnięcinę z niewielką ilością tłuszczu lub zastąpić ją wołowiną. Jajko ugotować na twardo i ostudzić.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Bulgur to kasza ze zmiażdżonej pszenicy i jest dodawana do mięsa mielonego zamiast chleba. Co więcej, jest również znacznie zdrowszy niż chleb. Przed użyciem dokładnie umyj bulgur i namocz w ciepłej wodzie przez 4-5 godzin w stosunku 1 * 3. Dokładnie opłucz płatki i odłóż na sito, aby woda była szklana.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Pokrój twardy ser w cienkie plasterki. Jeszcze lepiej, jeśli weźmiesz ser topiony z talerzami, łatwiej będzie z nim pracować.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Umyj zieloną cebulę, osusz i drobno posiekaj.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Obierz i zetrzyj jajko. Włóż do miski z posiekaną cebulą, solą i wymieszaj.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Rozłóż nadzienie na talerzach serowych i zwiń w gęste rurki.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Z jagnięciny usuń kości, jeśli są, opłucz i pokrój na kawałki. Przełóż przez maszynkę do mięsa z płytkim rusztem i wymieszaj.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Dodaj przygotowany bulgur do mielonego mięsa, sól, pieprz i wymieszaj. Zamiast czarnego pieprzu możesz wziąć białą lub zieloną paprykę.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Ponownie przełóż masę przez maszynkę do mięsa z płytkim rusztem, wymieszaj.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Teraz przy maszynce do mięsa wyjmij ruszt i nóż do cięcia. Zamiast tego zainstaluj przystawki do robienia kebbe. Składa się z dwóch części, które są dyszą ze ściętym stożkiem, a drugi okrąg z zaokrąglonym wybrzuszeniem. Zmontuj maszynkę do mięsa, włącz ją i zdobądź puste rurki o pożądanej długości. Ułóż półfabrykaty na talerzu w jednej warstwie.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Nadziewane rurki serowe włóż do rurek mięsnych i uformuj kebbe, szczelnie zamykając końce.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Wlej rafinowany olej roślinny na patelnię i podgrzej na średnim ogniu. Aby sprawdzić olej, wystarczy zanurzyć w nim suchy makaron. Jeśli na jego powierzchni zaczną tworzyć się bąbelki, olej jest gotowy. Zanurz ugotowane kebbe i smaż na oleju na złoty kolor ze wszystkich stron. Olej powinien wystarczyć do zanurzenia kebbe w więcej niż połowie ich grubości.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Przenieś smażone kebbe na talerz z papierowymi serwetkami, aby usunąć nadmiar tłuszczu.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Podawaj kebbe od razu z ryżem lub dużą ilością zieleni i warzyw.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Smacznego.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jagnięcina chuda - 169   kcal/100g
  • Baranina tłusta - 225   kcal/100g
  • Baranina-mostek - 533   kcal/100g
  • Jagnięcina-szynka - 232   kcal/100g
  • Kotlet jagnięcy z kością - 380   kcal/100g
  • Baranina - łopatka - 284   kcal/100g
  • Baranina-część grzbietowa - 459   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser "Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser Emmental 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Litewski ser - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Bulgur - 342   kcal/100g
  • Cebula zielona - 19   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g

Podobne przepisy