skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić sałatkę z kurczaka z pieczarkami i orzechami włoskimi? Przygotuj jedzenie. Piersi i jajka wstępnie ugotować i ostudzić. Wytrzyj grzyby z brudu wilgotną szmatką, obierz cebulę, marchewkę i czosnek.
Krok 2:
Pokrój grzyby niezbyt drobno, aby były wyczuwalne w sałatce. Wlej 2 łyżki oleju roślinnego na gorącą patelnię i połóż na niej grzyby.
Krok 3:
Grzyby natychmiast uwolnią sok. Gdy cały płyn wyparuje, dodaj drobno posiekaną cebulę do grzybów. Właśnie teraz, a nie na początku. Faktem jest, że cebula będzie jak gotowana, ponieważ wszystkie grzyby wydzielają dużo płynu. W naszym przypadku cebula będzie smażona. Smażyć grzyby z cebulą, mieszając, na średnim ogniu. Gdy będą złote, dodaj trochę soli.
Krok 4:
Zetrzyj marchewki na grubej tarce lub koreańskiej tarce do marchwi i usmaż na pozostałych 2 łyżkach oleju roślinnego. Dodaj trochę soli.
Krok 5:
Gotuj piersi z kurczaka. Jak gotować piersi z kurczaka? Umyj mięso i zanurz we wrzącej osolonej wodzie. Gotuj filety na średnim ogniu, aż będą miękkie, 30 do 40 minut, w zależności od wielkości. Pozostaw ugotowane piersi do ostygnięcia w wodzie, w której zostały ugotowane. Dzięki temu mięso będzie bardziej delikatne i soczyste. A bulion można następnie odcedzić i wykorzystać do zupy. Gdy piersi ostygną, rozłóż je na włókna i drobno posiekaj.
Krok 6:
Ugotuj jajka. Jak gotować jajka na twardo? Aby jajka nie pękały podczas gotowania, włóż je do zimnej wody i gotuj na małym ogniu. Gotuj jajka przez 9 minut po ugotowaniu, a następnie zalej zimną wodą i ostudź. Powłoka lepiej oczyści się z nagłej różnicy temperatur. Oddziel białka od żółtek i oddzielnie zetrzyj na drobnej tarce.
Krok 7:
Do sosu sałatkowego połącz majonez, mielony czarny pieprz i mielony czosnek.
Krok 8:
Złóż sałatkę. Sałatkę układamy warstwami w pierścieniu do serwowania. Jeśli nie ma pierścienia, wystarczy głęboki talerz. Połóż mięso z kurczaka pierwszą warstwą.
Krok 9:
Dobrze posmaruj warstwę kurczaka majonezem czosnkowym, ponieważ nie będziemy smarować wszystkich warstw.
Krok 10:
W następnej warstwie ułóż smażone pieczarki z cebulą.
Krok 11:
Następnie warstwa startych białek.
Krok 12:
Posmaruj warstwę białek majonezem czosnkowym.
Krok 13:
Następnie włóż pieczoną marchewkę do pierścienia.
Krok 14:
Następna warstwa będzie z żółtek jajek startych na drobnej tarce.
Krok 15:
Posmaruj je gęsto majonezem czosnkowym.
Krok 16:
Do następnej warstwy zmiel orzechy włoskie w moździerzu. Możesz także użyć młynka do kawy lub blendera.
Krok 17:
Zakończ sałatkę warstwą orzechów włoskich.
Krok 18:
Lekko ubij sałatkę i ostrożnie zdejmij pierścień do serwowania. Udekoruj wierzch połówkami orzecha włoskiego. Wstaw do lodówki na kilka godzin w celu impregnacji. Następnie podawaj. Smacznego!
gotuj sałatki tylko z całkowicie schłodzonej żywności. Zrobiona z ciepłej sałaty może szybko się zepsuć.
lepiej zrobić własny majonez. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Zobacz tutaj ciekawe
domowe przepisy na majonez.
jako dressing można również użyć nie tylko majonezu, ale także śmietany lub jogurtu naturalnego. Można je przyjmować osobno lub mieszać z majonezem w dowolnej proporcji do smaku - zmniejszy to zawartość kalorii w naczyniu.
umyj i oczyść grzyby na ręczniku kuchennym, aby wchłonęły nadmiar płynu. Pozostaw na 15-20 minut, aby cała wilgoć została wchłonięta przez tkaninę. Ważne jest, aby dobrze wysuszyć grzyby, w przeciwnym razie nasycone wilgocią staną się wodniste.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Gotowana marchewka - 25 kcal/100g
- Pieczarki - 24 kcal/100g
- Orzechy włoskie - 650 kcal/100g
- Czarny orzech angielski - 628 kcal/100g
- Czarny orzech perski - 651 kcal/100g
- Masło orzechowe - 925 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Pierś z kurczaka - 113 kcal/100g