Sałatka z kurczaka z pieczarkami i orzechami włoskimi

bardzo smaczne i satysfakcjonujące, na świąteczny stół! Sałatka z kurczaka z pieczarkami i orzechami włoskimi jest przygotowywana ze zwykłych produktów i okazuje się bardzo interesująca w smaku. Klasyczne połączenie kurczaka z grzybami jest wyraźnie uzupełnione orzechami, taka sałatka z pewnością zostanie zapamiętana przez twoich gości.
hallen-bunnyAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 37 % 11 g
tłuszcze 53 % 16 g
węglowodany 10 % 3 g
199 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 50 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić sałatkę z kurczaka z pieczarkami i orzechami włoskimi? Przygotuj jedzenie. Piersi i jajka wstępnie ugotować i ostudzić. Wytrzyj grzyby z brudu wilgotną szmatką, obierz cebulę, marchewkę i czosnek.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Pokrój grzyby niezbyt drobno, aby były wyczuwalne w sałatce. Wlej 2 łyżki oleju roślinnego na gorącą patelnię i połóż na niej grzyby.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Grzyby natychmiast uwolnią sok. Gdy cały płyn wyparuje, dodaj drobno posiekaną cebulę do grzybów. Właśnie teraz, a nie na początku. Faktem jest, że cebula będzie jak gotowana, ponieważ wszystkie grzyby wydzielają dużo płynu. W naszym przypadku cebula będzie smażona. Smażyć grzyby z cebulą, mieszając, na średnim ogniu. Gdy będą złote, dodaj trochę soli.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Zetrzyj marchewki na grubej tarce lub koreańskiej tarce do marchwi i usmaż na pozostałych 2 łyżkach oleju roślinnego. Dodaj trochę soli.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Gotuj piersi z kurczaka. Jak gotować piersi z kurczaka? Umyj mięso i zanurz we wrzącej osolonej wodzie. Gotuj filety na średnim ogniu, aż będą miękkie, 30 do 40 minut, w zależności od wielkości. Pozostaw ugotowane piersi do ostygnięcia w wodzie, w której zostały ugotowane. Dzięki temu mięso będzie bardziej delikatne i soczyste. A bulion można następnie odcedzić i wykorzystać do zupy. Gdy piersi ostygną, rozłóż je na włókna i drobno posiekaj.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Ugotuj jajka. Jak gotować jajka na twardo? Aby jajka nie pękały podczas gotowania, włóż je do zimnej wody i gotuj na małym ogniu. Gotuj jajka przez 9 minut po ugotowaniu, a następnie zalej zimną wodą i ostudź. Powłoka lepiej oczyści się z nagłej różnicy temperatur. Oddziel białka od żółtek i oddzielnie zetrzyj na drobnej tarce.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Do sosu sałatkowego połącz majonez, mielony czarny pieprz i mielony czosnek.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Złóż sałatkę. Sałatkę układamy warstwami w pierścieniu do serwowania. Jeśli nie ma pierścienia, wystarczy głęboki talerz. Połóż mięso z kurczaka pierwszą warstwą.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Dobrze posmaruj warstwę kurczaka majonezem czosnkowym, ponieważ nie będziemy smarować wszystkich warstw.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    W następnej warstwie ułóż smażone pieczarki z cebulą.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Następnie warstwa startych białek.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Posmaruj warstwę białek majonezem czosnkowym.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Następnie włóż pieczoną marchewkę do pierścienia.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Następna warstwa będzie z żółtek jajek startych na drobnej tarce.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Posmaruj je gęsto majonezem czosnkowym.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Do następnej warstwy zmiel orzechy włoskie w moździerzu. Możesz także użyć młynka do kawy lub blendera.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Zakończ sałatkę warstwą orzechów włoskich.

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    Lekko ubij sałatkę i ostrożnie zdejmij pierścień do serwowania. Udekoruj wierzch połówkami orzecha włoskiego. Wstaw do lodówki na kilka godzin w celu impregnacji. Następnie podawaj. Smacznego!

gotuj sałatki tylko z całkowicie schłodzonej żywności. Zrobiona z ciepłej sałaty może szybko się zepsuć.

lepiej zrobić własny majonez. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Zobacz tutaj ciekawe domowe przepisy na majonez.
jako dressing można również użyć nie tylko majonezu, ale także śmietany lub jogurtu naturalnego. Można je przyjmować osobno lub mieszać z majonezem w dowolnej proporcji do smaku - zmniejszy to zawartość kalorii w naczyniu.

umyj i oczyść grzyby na ręczniku kuchennym, aby wchłonęły nadmiar płynu. Pozostaw na 15-20 minut, aby cała wilgoć została wchłonięta przez tkaninę. Ważne jest, aby dobrze wysuszyć grzyby, w przeciwnym razie nasycone wilgocią staną się wodniste.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Gotowana marchewka - 25   kcal/100g
  • Pieczarki - 24   kcal/100g
  • Orzechy włoskie - 650   kcal/100g
  • Czarny orzech angielski - 628   kcal/100g
  • Czarny orzech perski - 651   kcal/100g
  • Masło orzechowe - 925   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Pierś z kurczaka - 113   kcal/100g

Podobne przepisy