solanka Leningrad Classic

jedno z najpopularniejszych pierwszych dań w naszym kraju. Rassolnik & quot; Leningrad & quot; klasyczny otrzymał swoją nazwę od miasta, w którym został wymyślony wiele lat temu. Od tradycyjnego w tym czasie przepisu odróżniała go obecność sosu pomidorowego i jęczmienia perłowego. Jednak marynowane ogórki i solanka pozostały niezmiennym atrybutem tej popularnej rosyjskiej zupy.
MichałAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 27 % 3 g
tłuszcze 27 % 3 g
węglowodany 45 % 5 g
59 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 1 d

1. Opłucz jęczmień perłowy. Następnie przenieś go do miski lub rondla i namocz w czystej wodzie przez około jeden dzień. Okresowo spuszczaj wodę i zbieraj nową.

2. Opłucz jagnięcinę pod bieżącą wodą i wytrzyj ręcznikami papierowymi. Pokrój go na kawałki.Przenieś na patelnię z grubym dnem i smaż w połowie oleju roślinnego na średnim ogniu, aż będzie złotobrązowy. Smażone kawałki jagnięciny przełożyć na patelnię i zalać czystą wodą. Wlej tam wcześniej namoczony jęczmień i umieść patelnię na kuchence. Na średnim ogniu zagotuj zawartość i usuń pianę, która tworzy się na powierzchni. Następnie zmniejsz ciepło do minimum.

3. Obierz ziemniaki, opłucz i pokrój w małe kostki. Gdy jęczmień będzie miękki, Wrzuć pokrojone ziemniaki do rondla, przykryj i gotuj do miękkości.

4. Obierz cebulę i marchewkę, spłucz. Drobno posiekaj cebulę w kostkę, pokrój marchewki w paski. Wlej pozostały olej roślinny na patelnię, podgrzej i dodaj posiekane warzywa. Podsmaż cebulę i marchewkę, aż będą miękkie.

5. Oddzielnie zetrzyj ogórki kiszone na grubej tarce i dodaj je na patelnię do smażonych warzyw. Wlać solankę spod ogórków, wymieszać i dusić warzywa w solance, aż płyn odparuje w połowie. Dodaj koncentrat pomidorowy na patelnię i wymieszaj. Doprowadzić zawartość do wrzenia i wlać do garnka z jagnięciną.

6. Dopraw zupę solą i pieprzem do smaku, Wrzuć liść laurowy. Zwiększ ogień, zagotuj marynatę i wyjmij patelnię z pieca.

przed podaniem odstaw marynatę na patelnię przykrytą pokrywką na 10 minut, aby się zaparzyła. Następnie wlej do misek i udekoruj świeżą natką pietruszki. Podawać ze śmietaną.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Ziemniaki pieczone - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Jagnięcina chuda - 169   kcal/100g
  • Baranina tłusta - 225   kcal/100g
  • Baranina-mostek - 533   kcal/100g
  • Jagnięcina-szynka - 232   kcal/100g
  • Kotlet jagnięcy z kością - 380   kcal/100g
  • Baranina - łopatka - 284   kcal/100g
  • Baranina-część grzbietowa - 459   kcal/100g
  • Kasza perłowa - 340   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Gotowana marchewka - 25   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Pasta pomidorowa - 28   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ogórki kiszone - 16   kcal/100g
  • Solanka - 1   kcal/100g

Podobne przepisy