Sałatka Stary młynarz z grzybami i kurczakiem

obfita, pyszna sałatka, z którą przypadkowo można połknąć język:))! Wysokokaloryczna, obfita i pyszna sałatka na święta i dni powszednie. Dodatek prosi o talerz! Grzyby, ser, ziemniaki i inne składniki wydają się być dla siebie stworzone. Wypróbuj go, a sam wszystko zrozumiesz!
mama słodyczeAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 30 % 8 g
tłuszcze 52 % 14 g
węglowodany 19 % 5 g
173 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Produkty do sałatek Stary młynarz. Ziemniaki, marchew, jajka, filet z kurczaka gotowane, chłodzone. Jajka są obrane. Grzyby są oczyszczone i dokładnie umyte.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Grubo posiekaj cebulę i grzyby.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Na rozgrzanej patelni pozbywamy się nadmiaru wody z grzybów, mieszając je. Następnie wkładamy je do naczyń.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Umieść cebulę na tej samej patelni i smaż, aż będzie gotowa.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj grzyby do cebuli i smaż wszystko do miękkości, soli i pieprzu. Ochładzać.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Zetrzyj marchewki i ziemniaki na grubej tarce. Odkładamy trochę marchewki do dekoracji sałatki.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Pokrój marynowane lub marynowane ogórki w cienkie kostki. Wyciśnij nadmiar płynu, spuść. Pokrój filety w paski.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Zetrzyj ser na grubej tarce, drobno posiekaj jajka. Odłóż kawałek sera do dekoracji sałatki.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Przystępujemy do montażu sałatki. Każdą warstwę smarujemy niewielką ilością majonezu, posypujemy niewielką ilością sera. Ser zostawiamy specjalnie na pokrycie górnej warstwy sałatki, chowamy w lodówce, aby się nie zwietrzył. Na dużym naczyniu kładziemy schłodzone grzyby z cebulą - to pierwsza warstwa sałatki. Na wierzch posmaruj trochę majonezem, posyp trochę serem.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Następna warstwa to ziemniaki. Sól, pieprz, posmaruj majonezem, posyp serem.Na wierzchu warstwa ogórków, majonezu, sera.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Dalej: marchew-majonez-ser.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Następna warstwa: połóż filet, pieprz, sól-majonez-ser. Następnie: jajka-majonez. Sałatkę wkładamy do lodówki na kilka godzin, aby namoczyć warstwy. Przed podaniem wyjmujemy i natrzyj specjalnie pozostawiony ser na wierzchu.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Udekorowałem gotową sałatkę młynkiem z sera i marchwi, trawą i drzewkami z kopru i pietruszki. To wszystko, sałatka jest gotowa. Miłej degustacji!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Ziemniaki pieczone - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Pieczarki - 24   kcal/100g
  • Ser "Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser "Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser Emmental 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser "gouda" o zawartości tłuszczu 45% - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Litewski ser - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ogórki kiszone - 16   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Pierś z kurczaka (filet) - 113   kcal/100g

Podobne przepisy