skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak upiec paprykę z mięsem mielonym i serem w piekarniku? Aby rozpocząć, przygotuj niezbędne składniki zgodnie z listą. Przygotuj niezbędne składniki do Dania. Potrzebujemy dużej papryki. Powinny być ciasne, a nie ospałe. Lepiej jest wziąć paprykę w różnych kolorach, aby danie było jasne i piękne.
Krok 2:
Paprykę umyć, osuszyć. Odetnij pokrywki i usuń nasiona.
Krok 3:
Teraz przygotuj niezbędne składniki do farszu. Lepiej jest wziąć mięso mielone z najmniejszą ilością tłuszczu. Może to być tylko wołowina lub wieprzowina lub mieszane. Nie możesz wziąć mięsa mielonego w sklepie, ale ugotować go samodzielnie.
Krok 4:
Ugotuj ryż w dużej ilości osolonej wody do miękkości i odłóż na sito. Ryż powinien być kruchy. Możesz przygotować ryż z wyprzedzeniem, na przykład wieczorem.
Krok 5:
Umyj pomidory i pokrój w drobną kostkę. Świeże pomidory można zastąpić taką samą ilością pokrojonych pomidorów w puszkach we własnym soku.
Krok 6:
Zetrzyj ser na grubej tarce.
Krok 7:
Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę.
Krok 8:
Drobno posiekaj czosnek.
Krok 9:
Na patelni na średnim ogniu rozgrzej olej roślinny i podsmaż cebulę, aż będzie przezroczysta.
Krok 10:
Dodaj koncentrat pomidorowy i czosnek. Smaż, mieszając, przez 1-2 minuty, aż czosnek zacznie pachnieć jasno.
Krok 11:
Włóż mięso mielone na patelnię. Smażyć, mieszając i rozbijając grudki, 5-6 minut. Mięso mielone powinno zmienić kolor.
Krok 12:
Dodaj ugotowany ryż i pokruszone pomidory do mielonego mięsa i wymieszaj.
Krok 13:
Sól, pieprz, posyp oregano i wymieszaj. Oprócz tych przypraw możesz dodać własne do smaku. Nadaje się tutaj papryka, chmiel-suneli, mielona kolendra. Dusić, aż nadmiar wilgoci wyparuje.
Krok 14:
Nasmaruj naczynie do pieczenia olejem roślinnym. Umieść paprykę pionowo i napełnij ją mięsem mielonym. Wybierz formę, aby warzywa w niej nie leżały na boku i stały ciasno.
Krok 15:
Przykryj formę folią i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200°C na 30-35 minut. Dokładny czas pieczenia zależy od funkcji piekarnika. Może to zająć więcej czasu. Ważne jest, aby papryka była dobrze upieczona i miękka, ale nie pękała i zachowała swój kształt.
Krok 16:
Następnie usuń folię. Posyp paprykę startym serem. Włóż warzywa do piekarnika na kolejne 5-7 minut, aż ser się stopi.
Krok 17:
Przed podaniem możesz posypać paprykę posiekanymi ziołami. Smacznego!
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
ważne! Aby dania z ryżem były niezmiennie smaczne, przeczytaj artykuł o zawiłościach wyboru ryżu i sekretach jego przygotowania .
ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili).
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Dziki ryż surowy - 353 kcal/100g
- Ryż brązowy surowy - 360 kcal/100g
- Ryż brązowy gotowany - 119 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany surowy - 363 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany gotowany - 109 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106 kcal/100g
- Ryż instant suchy - 374 kcal/100g
- Ryż instant gotowy do spożycia - 109 kcal/100g
- Ryż - 344 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Ser"Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser"Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser "Lamber" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser Emmental 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Ser Litewski - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Mieszane mięso mielone - 351 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Pasta pomidorowa - 28 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Oregano suche - 306 kcal/100g