papryka z mięsem mielonym i serem w piekarniku

jasne, obfite, aromatyczne gorące na lunch lub kolację! Papryka z mięsem mielonym i serem w piekarniku to wszechstronne danie, które doskonale łączy mięso, ryż i warzywa. Możesz gotować takie papryki na różne sposoby. Na przykład piec w piekarniku pod czapką serową. Bardzo smaczne!
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 19 % 5 g
tłuszcze 46 % 12 g
węglowodany 35 % 9 g
163 kcal
IG: 40 / 60 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak upiec paprykę z mięsem mielonym i serem w piekarniku? Aby rozpocząć, przygotuj niezbędne składniki zgodnie z listą. Przygotuj niezbędne składniki do Dania. Potrzebujemy dużej papryki. Powinny być ciasne, a nie ospałe. Lepiej jest wziąć paprykę w różnych kolorach, aby danie było jasne i piękne.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Paprykę umyć, osuszyć. Odetnij pokrywki i usuń nasiona.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Teraz przygotuj niezbędne składniki do farszu. Lepiej jest wziąć mięso mielone z najmniejszą ilością tłuszczu. Może to być tylko wołowina lub wieprzowina lub mieszane. Nie możesz wziąć mięsa mielonego w sklepie, ale ugotować go samodzielnie.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Ugotuj ryż w dużej ilości osolonej wody do miękkości i odłóż na sito. Ryż powinien być kruchy. Możesz przygotować ryż z wyprzedzeniem, na przykład wieczorem.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Umyj pomidory i pokrój w drobną kostkę. Świeże pomidory można zastąpić taką samą ilością pokrojonych pomidorów w puszkach we własnym soku.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Zetrzyj ser na grubej tarce.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Drobno posiekaj czosnek.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Na patelni na średnim ogniu rozgrzej olej roślinny i podsmaż cebulę, aż będzie przezroczysta.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Dodaj koncentrat pomidorowy i czosnek. Smaż, mieszając, przez 1-2 minuty, aż czosnek zacznie pachnieć jasno.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Włóż mięso mielone na patelnię. Smażyć, mieszając i rozbijając grudki, 5-6 minut. Mięso mielone powinno zmienić kolor.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Dodaj ugotowany ryż i pokruszone pomidory do mielonego mięsa i wymieszaj.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Sól, pieprz, posyp oregano i wymieszaj. Oprócz tych przypraw możesz dodać własne do smaku. Nadaje się tutaj papryka, chmiel-suneli, mielona kolendra. Dusić, aż nadmiar wilgoci wyparuje.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Nasmaruj naczynie do pieczenia olejem roślinnym. Umieść paprykę pionowo i napełnij ją mięsem mielonym. Wybierz formę, aby warzywa w niej nie leżały na boku i stały ciasno.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Przykryj formę folią i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200°C na 30-35 minut. Dokładny czas pieczenia zależy od funkcji piekarnika. Może to zająć więcej czasu. Ważne jest, aby papryka była dobrze upieczona i miękka, ale nie pękała i zachowała swój kształt.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Następnie usuń folię. Posyp paprykę startym serem. Włóż warzywa do piekarnika na kolejne 5-7 minut, aż ser się stopi.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Przed podaniem możesz posypać paprykę posiekanymi ziołami. Smacznego!

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

ważne! Aby dania z ryżem były niezmiennie smaczne, przeczytaj artykuł o zawiłościach wyboru ryżu i sekretach jego przygotowania .

ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili). 

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Dziki ryż surowy - 353   kcal/100g
  • Ryż brązowy surowy - 360   kcal/100g
  • Ryż brązowy gotowany - 119   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany surowy - 363   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany gotowany - 109   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106   kcal/100g
  • Ryż instant suchy - 374   kcal/100g
  • Ryż instant gotowy do spożycia - 109   kcal/100g
  • Ryż - 344   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lamber" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser Emmental 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Ser Litewski - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Mieszane mięso mielone - 351   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Pasta pomidorowa - 28   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Oregano suche - 306   kcal/100g

Podobne przepisy