zupa ze świeżych kurków
skład / składniki
4
porcje:
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj składniki.
Krok 2:
Umyj grzyby i pokrój na kawałki. Małe grzyby można pozostawić w całości.
Krok 3:
Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę.
Krok 4:
Grzyby i całą cebulę zalać zimną wodą i doprowadzić do wrzenia. Gotuj, usuwając pianę, aż kurki opadną na dno.
Krok 5:
Połóż ziemniaki na kurkach. Gotuj, aż ziemniaki będą gotowe.
Krok 6:
Dopraw zupę masłem i pozostaw pod przykryciem przez 7-10 minut. Koperek umyć, osuszyć i posiekać. Wlej zupę do talerzy. Podawać z koperkiem i kwaśną śmietaną.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Kurki - 13 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g