zupa ze świeżych kurków

w szczycie sezonu grzybowego taka zupa jest prawdziwym znaleziskiem. Dorastając, moi rodzice i ja jeździliśmy na grzyby każdej jesieni. Ze wszystkich grzybów moimi ulubionymi są jasne kurki. Pewnego dnia w końcu doszedłem do grzybów i przygotowałem taki monobed kurki: zupę i naleśniki. Zacznijmy od zupy.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 17 % 1 g
tłuszcze 17 % 1 g
węglowodany 67 % 4 g
23 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 10 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj składniki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Umyj grzyby i pokrój na kawałki. Małe grzyby można pozostawić w całości.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Grzyby i całą cebulę zalać zimną wodą i doprowadzić do wrzenia. Gotuj, usuwając pianę, aż kurki opadną na dno.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Połóż ziemniaki na kurkach. Gotuj, aż ziemniaki będą gotowe.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dopraw zupę masłem i pozostaw pod przykryciem przez 7-10 minut. Koperek umyć, osuszyć i posiekać. Wlej zupę do talerzy. Podawać z koperkiem i kwaśną śmietaną.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Kurki - 13   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g

Podobne przepisy