skład / składniki
metoda gotowania
1. Fasolę pilawową można stosować zarówno czysto białą, jak i plamistą. Musisz wziąć fasolę, która najbardziej lubi wygląd i smak. Zalej fasolę wodą do pęcznienia, wstaw do lodówki na noc.
2. Następnie musisz spłukać fasolę czystą wodą. Wlać do rondla i wlać wodę. Gotuj przez około 20-30 minut. Przebij fasolę nożem, jeśli jest miękka, wyłącz ogień. Wrzuć do durszlaka i spłucz pod kranem.
3. Teraz możesz przygotować warzywa. Obierz cebulę, uwolnij marchewki ze skóry. Opłucz warzywa wodą, a następnie posiekaj. Marchewki na pilaw lepiej jest grubo pocierać, a cebulę drobno posiekać.
4. Wlej warzywa na patelnię, dodaj fasolę. Wlać wodę i doprowadzić do wrzenia.
5. Umyj kaszę wodą. Jeśli używasz ryżu gotowanego na parze, możesz dodać go na sucho. Wlej ryż do wody, wymieszaj. Dodaj olej roślinny, sól i czarny pieprz. Wymieszaj, włącz ogień i gotuj pod przykryciem. Taki pilaw przygotowuje się około 20 minut. Ryż powinien dobrze się gotować na parze.
6. Wymieszaj pilaw łyżką, podawaj na gorąco na stole. Podczas gotowania nie można dodawać zieleni, ale raczej posypać gotowe danie. Zaleca się również, aby od razu nie układać ryżu z fasolą na talerzach, ale pozostawić do zaparzenia. Zajmie to co najmniej 15 minut.
pilaw z fasolą okazuje się oryginalny w smaku, możesz się rozpieszczać, gdy znudzi ci się ryż z mięsem. W razie potrzeby można użyć młodej mrożonej fasoli, nie trzeba jej moczyć w wodzie. Pilaw można podawać nie tylko z daniami warzywnymi, ale także z kotletami mięsnymi, klopsikami lub kotletami. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Fasola - 328 kcal/100g
- Biała fasola - 352 kcal/100g
- Fasola ognista czerwona - 23 kcal/100g
- Fasola świeżo mrożona w opakowaniu (300 g) - 102 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Ryż na parze - 123 kcal/100g