pilaw z fasolą

doskonałe połączenie ryżu i fasoli, obfite danie! Pilaw z fasolą jest dość prosty w przygotowaniu. Szczególną uwagę należy zwrócić na fasolę. Należy go namoczyć w wodzie, aby szybciej się ugotował. Ten składnik jest gotowany osobno, a następnie dodawany do warzyw i ryżu. Ta opcja pilawu doskonale nadaje się na chudy lub wegetariański stół. Danie okazuje się bardzo pożywne, aromatyczne i niezwykłe. Pilaw z fasolą można podawać na stole z sałatką z kapusty pekińskiej, marynowanymi pomidorami, rzodkiewką.
NinelAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 13 % 2 g
tłuszcze 20 % 3 g
węglowodany 67 % 10 g
80 kcal
IG: 56 / 0 / 44

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h

1. Fasolę pilawową można stosować zarówno czysto białą, jak i plamistą. Musisz wziąć fasolę, która najbardziej lubi wygląd i smak. Zalej fasolę wodą do pęcznienia, wstaw do lodówki na noc.
2. Następnie musisz spłukać fasolę czystą wodą. Wlać do rondla i wlać wodę. Gotuj przez około 20-30 minut. Przebij fasolę nożem, jeśli jest miękka, wyłącz ogień. Wrzuć do durszlaka i spłucz pod kranem.
3. Teraz możesz przygotować warzywa. Obierz cebulę, uwolnij marchewki ze skóry. Opłucz warzywa wodą, a następnie posiekaj. Marchewki na pilaw lepiej jest grubo pocierać, a cebulę drobno posiekać.
4. Wlej warzywa na patelnię, dodaj fasolę. Wlać wodę i doprowadzić do wrzenia.
5. Umyj kaszę wodą. Jeśli używasz ryżu gotowanego na parze, możesz dodać go na sucho. Wlej ryż do wody, wymieszaj. Dodaj olej roślinny, sól i czarny pieprz. Wymieszaj, włącz ogień i gotuj pod przykryciem. Taki pilaw przygotowuje się około 20 minut. Ryż powinien dobrze się gotować na parze.
6. Wymieszaj pilaw łyżką, podawaj na gorąco na stole. Podczas gotowania nie można dodawać zieleni, ale raczej posypać gotowe danie. Zaleca się również, aby od razu nie układać ryżu z fasolą na talerzach, ale pozostawić do zaparzenia. Zajmie to co najmniej 15 minut.

pilaw z fasolą okazuje się oryginalny w smaku, możesz się rozpieszczać, gdy znudzi ci się ryż z mięsem. W razie potrzeby można użyć młodej mrożonej fasoli, nie trzeba jej moczyć w wodzie. Pilaw można podawać nie tylko z daniami warzywnymi, ale także z kotletami mięsnymi, klopsikami lub kotletami. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Fasola - 328   kcal/100g
  • Biała fasola - 352   kcal/100g
  • Fasola ognista czerwona - 23   kcal/100g
  • Fasola świeżo mrożona w opakowaniu (300 g) - 102   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ryż na parze - 123   kcal/100g

Podobne przepisy