shulum z dzikiej kaczki

zdrowe, smaczne, niestandardowe, satysfakcjonujące, jasne, piękne! Shulum z dzikiej kaczki to zupa ludów koczowniczych, która pierwotnie była przygotowywana w żeliwnym lub kociołku na otwartym ogniu. Jest bogaty, aromatyczny, jasny i bardzo zdrowy!
The Patricks channelAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 26 % 5 g
tłuszcze 58 % 11 g
węglowodany 16 % 3 g
126 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak ugotować zupę shulum z dzikiej kaczki? Przygotuj produkty według listy. Przed ugotowaniem zupy pokrój kaczkę na porcje na średnie kawałki i gotuj przez pół godziny, od czasu do czasu usuwając pianę. Warzywa i zioła umyć i osuszyć serwetkami.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Obierz marchewki i pokrój na duże kawałki. Obierz cebulę.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Posiekaną marchewkę i obraną cebulę dodaj do gotującego się bulionu do kaczki. Dodaj tam liść laurowy i przyprawy: bazylię, korzeń selera i czarny pieprz.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Obierz i pokrój ziemniaki na duże kliny.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Ząbki czosnku obierz i zmiażdż nożem.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Pokrój paprykę na duże kawałki.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Pokrój pomidory na duże kliny. Możesz również użyć małych pomidorów cherry.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Po około godzinie od początku wrzenia bulionu włóż posiekaną paprykę, ziemniaki, pomidory, ostrą paprykę do zupy. Przykryj i pozostaw na dwadzieścia minut do zaparzenia.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Po dwudziestu minutach dodaj posiekane warzywa do zupy i pozostaw na wolnym ogniu przez kolejne pół godziny. Po tym czasie danie będzie gotowe!

ta zupa jest tradycyjnie uważana za danie gotowane na ogniu, nad ogniem. Myśliwi przygotowują głównie mięso z dziczyzny, którą zdobywają na polowaniu. To na otwartym ogniu zupa jest uzyskiwana z zapachem mgły. A apetyt nie jest taki sam jak w zwykłej domowej kuchni. Danie składa się z tych składników, które masz pod ręką. Jeśli "dusza wymaga" gotowania z apetytem, a natura nie pozwala się wydostać lub nie ma czasu, możesz gotować w domowej kuchni. Główną cechą tego dania jest to, że warzywa są krojone w duże plasterki. A pomidorów w ogóle nie można pokroić, ale zastąpić małymi i pysznymi wiśniami. Jeśli chodzi o mięso, użyj według własnych upodobań i możliwości. Z czego po prostu nie gotują, nawet wieprzowiny. Ale dziczyzna, taka jak bażant, to klasyk tej zupy. W tym przepisie użyłem mięsa perliczki. Ten ptak nie jest zbyt popularny, ale smakuje podobnie do mięsa bażanta, a zatem dziczyzny. Perliczki na rynku oczywiście nie można kupić, nasi rolnicy dopiero zaczynają hodować tego ptaka, więc od czasu do czasu radzę nie przechodzić obok i kupować do testowania. Teraz możesz zamówić przez internet w kilku gospodarstwach. Smacznego!

Ilość wody podaną w przepisie można zmniejszyć lub zwiększyć według własnego uznania, w zależności od tego, czy chcesz uzyskać gęstszą, czy cieńszą zupę.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Ziemniaki pieczone - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Kaczka II kategorii - 287   kcal / 100g
  • Kaczka pieczona - 401   kcal/100g
  • Kaczka kategorii i - 405   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Papryka ostra mielona - 21   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g
  • Pieprz goździkowy (ziele angielskie) - 263   kcal/100g

Podobne przepisy