skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak ugotować zupę shulum z dzikiej kaczki? Przygotuj produkty według listy. Przed ugotowaniem zupy pokrój kaczkę na porcje na średnie kawałki i gotuj przez pół godziny, od czasu do czasu usuwając pianę. Warzywa i zioła umyć i osuszyć serwetkami.
Krok 2:
Obierz marchewki i pokrój na duże kawałki. Obierz cebulę.
Krok 3:
Posiekaną marchewkę i obraną cebulę dodaj do gotującego się bulionu do kaczki. Dodaj tam liść laurowy i przyprawy: bazylię, korzeń selera i czarny pieprz.
Krok 4:
Obierz i pokrój ziemniaki na duże kliny.
Krok 5:
Ząbki czosnku obierz i zmiażdż nożem.
Krok 6:
Pokrój paprykę na duże kawałki.
Krok 7:
Pokrój pomidory na duże kliny. Możesz również użyć małych pomidorów cherry.
Krok 8:
Po około godzinie od początku wrzenia bulionu włóż posiekaną paprykę, ziemniaki, pomidory, ostrą paprykę do zupy. Przykryj i pozostaw na dwadzieścia minut do zaparzenia.
Krok 9:
Po dwudziestu minutach dodaj posiekane warzywa do zupy i pozostaw na wolnym ogniu przez kolejne pół godziny. Po tym czasie danie będzie gotowe!
ta zupa jest tradycyjnie uważana za danie gotowane na ogniu, nad ogniem. Myśliwi przygotowują głównie mięso z dziczyzny, którą zdobywają na polowaniu. To na otwartym ogniu zupa jest uzyskiwana z zapachem mgły. A apetyt nie jest taki sam jak w zwykłej domowej kuchni. Danie składa się z tych składników, które masz pod ręką. Jeśli "dusza wymaga" gotowania z apetytem, a natura nie pozwala się wydostać lub nie ma czasu, możesz gotować w domowej kuchni. Główną cechą tego dania jest to, że warzywa są krojone w duże plasterki. A pomidorów w ogóle nie można pokroić, ale zastąpić małymi i pysznymi wiśniami. Jeśli chodzi o mięso, użyj według własnych upodobań i możliwości. Z czego po prostu nie gotują, nawet wieprzowiny. Ale dziczyzna, taka jak bażant, to klasyk tej zupy. W tym przepisie użyłem mięsa perliczki. Ten ptak nie jest zbyt popularny, ale smakuje podobnie do mięsa bażanta, a zatem dziczyzny. Perliczki na rynku oczywiście nie można kupić, nasi rolnicy dopiero zaczynają hodować tego ptaka, więc od czasu do czasu radzę nie przechodzić obok i kupować do testowania. Teraz możesz zamówić przez internet w kilku gospodarstwach. Smacznego!
Ilość wody podaną w przepisie można zmniejszyć lub zwiększyć według własnego uznania, w zależności od tego, czy chcesz uzyskać gęstszą, czy cieńszą zupę.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Ziemniaki pieczone - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Kaczka II kategorii - 287 kcal / 100g
- Kaczka pieczona - 401 kcal/100g
- Kaczka kategorii i - 405 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Papryka ostra mielona - 21 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g
- Pieprz goździkowy (ziele angielskie) - 263 kcal/100g