Sałatka z wołowiną i granatami, orzechami włoskimi

jasna, bardzo obfita sałatka rozjaśni stół i wyśmienicie nakarmi gości. Bardzo, bardzo smaczna, obfita, przepyszna sałatka na Ferie Zimowe. Alternatywa dla Oliviera. Sałatka wygląda elegancko, dekorując każdy stół. Gotowanie jest proste i nie trwa długo - większość czasu spędza się na gotowaniu mięsa, jajek, marchwi. To danie stało się jedną z najbardziej lubianych sałatek w naszej rodzinie. Spróbuj I ty!
mama słodyczeAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 33 % 12 g
tłuszcze 58 % 21 g
węglowodany 8 % 3 g
240 kcal
IG: 67 / 33 / 0

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 2 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić sałatkę z wołowiną i granatami? Gotuj wołowinę (przez 1-1,5 godziny), marchewkę, jajka na twardo do miękkości. Ostudzić, obrać jajka, marchewkę. Umyj granat, Usuń ziarna. Obierz orzechy włoskie.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Lekko podsmaż orzechy włoskie na suchej, gorącej patelni.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Drobno posiekaj orzechy włoskie, zetrzyj marchewki.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Pokrój wołowinę i jajka w kostkę, najlepiej drobno.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Ułóż przygotowane produkty w salaterce lub na talerzu warstwami. Pierwsza warstwa to połowa dostępnej objętości wołowiny , a następnie połowa marchwi. Możesz trochę dodać sól, pieprz te warstwy.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Następna warstwa to majonez.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Następnie-cała objętość jaj, trochę soli.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Następnie-druga połowa wołowiny, lekko dodaj sól, pieprz, majonez.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Następna warstwa to druga połowa marchwi, cała objętość orzechów włoskich.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Nadaj sałatce pożądany kształt, delikatnie posmaruj wierzch warstwą majonezu. Posyp ziarnami granatu. Udekoruj według własnych upodobań. To wszystko, sałatka jest gotowa! Możesz go schłodzić przed podaniem, aby był smaczniejszy.

lepiej zrobić własny majonez. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Zobacz tutaj ciekawe przepisy na domowy majonez.
jako dressing można również użyć nie tylko majonezu, ale także śmietany lub jogurtu naturalnego. Można je przyjmować osobno lub mieszać z majonezem w dowolnej proporcji do smaku - zmniejszy to zawartość kalorii w naczyniu.

ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili). 

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Tłuszcz wołowy roztopiony - 871   kcal/100g
  • Wołowina tłusta - 171   kcal/100g
  • Wołowina chuda - 158   kcal/100g
  • Wołowina-mostek - 217   kcal/100g
  • Wołowina-kajdany - 380   kcal/100g
  • Wołowina-chuda pieczeń - 200   kcal/100g
  • Wołowina - łopatka - 137   kcal/100g
  • Wołowina - żeberka - 233   kcal/100g
  • Wołowina-szynka - 104   kcal/100g
  • Wołowina - ogon - 184   kcal/100g
  • Szynka gotowana - 269   kcal/100g
  • Peklowana wołowina - 216   kcal/100g
  • Granat - 52   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Orzechy włoskie - 650   kcal/100g
  • Czarny orzech angielski - 628   kcal/100g
  • Czarny orzech perski - 651   kcal/100g
  • Masło orzechowe - 925   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g

Podobne przepisy