zupa babci z kluskami

pyszna i bogata zupa na lunch z najprostszych potraw! Zupa babci z kluskami jest znana wielu od dzieciństwa i nie jest to zaskakujące, ponieważ jej smaku nie można porównać z żadnym daniem. Kurczaka, na którym gotowano bulion, można podzielić na porcje i włożyć do zupy przed podaniem lub użyć w innym naczyniu. Osobliwością zupy jest to, że podaje się ją bez chleba, ponieważ pieczywo zastępuje pierogi!
EvgaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 38 % 10 g
tłuszcze 27 % 7 g
węglowodany 35 % 9 g
139 kcal
IG: 60 / 0 / 40

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 30 min

1. Moje udko z kurczaka, włóż do rondla, zalej wodą, Wyślij do ognia. Gdy woda się zagotuje, dodaj kilka ziaren pieprzu i liść laurowy, gotuj przez 30 minut, usuń piankę.

2. Obierz ziemniaki, marchewkę i cebulę, umyj. Pokrój ziemniaki jak zwykle na zupę, pokrój cebulę w kostkę, zetrzyj marchewki. Paprykę oczyszczamy z nasion, myjemy, kroimy w drobną kostkę. Koperek i pietruszkę myjemy nożem.

3. Z bulionu usuwamy szynkę, filtrujemy bulion przez sito, solimy i wracamy do ognia. Ziemniaki układamy w odcedzonym bulionie, a marchewkę, cebulę i paprykę smażymy w tym czasie na oleju roślinnym do miękkości, około 7 minut.

4. Na tym etapie przygotujemy ciasto na pierogi, w tym celu rozbij jajko do miski, wlej połowę posiekanego koperku i pietruszki, dodaj olej roślinny, sól i pieprz, wlej mąkę, wlej trochę wrzącego bulionu, zagniataj ciasto. Ponieważ mąka jest inna dla każdego, a jajka mogą różnić się wielkością, w razie potrzeby dodaj trochę więcej mąki. Ciasto okazuje się nieco grubsze niż naleśniki. 

przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!

5. Zbieramy ciasto łyżeczką i za pomocą innej łyżki myjemy je do wrzącego bulionu. Gdy wszystkie pierogi są w bulionie, a następnie układamy tosty i resztę zieleni, mieszamy, gotujemy zupę i usuwamy z ognia.

wlej zupę na porcje i podawaj.

smacznego!

ważne! niezależnie od tego, czy w przepisie jest podana ilość wody do zupy, czy nie, najlepiej jest skupić się na własnych preferencjach (gęsta lub cieńsza zupa, którą lubisz), a także na wielkości garnka i żywności zabranej do gotowania. Nie zapominaj, że autor ma własne zdanie na temat ilości mięsa, ziemniaków, zbóż i innych składników w zupie, które mogą nie pasować do Twojej.  W praktyce oznacza to, że jeśli gotujesz po raz pierwszy, nie powinieneś gotować całego garnka na raz. Zrób zupę do degustacji-dla jednej lub dwóch osób. Aby to zrobić, zmniejsz ilość wszystkich składników zgodnie z przepisem do 1-2 porcji i weź ilość wody w ilości: od jednej szklanki na porcję-jeśli zupa jest bardzo gęsta, do 1,5-2 szklanek-jeśli jest bardziej płynna. Nie zapomnij wziąć pod uwagę, że część płynu zagotuje się podczas gotowania. Po skosztowaniu małej porcji zupy możesz dostosować zarówno ilość płynu, jak i proporcje składników do swoich upodobań. W przyszłości, podobnie jak większość doświadczonych gospodyń domowych, możesz wlać wodę do zupy i położyć składniki "na oku".

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Ziemniaki pieczone - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Pieprz czarny groszek - 255   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Rosół - 15   kcal/100g
  • Udko z kurczaka - 185   kcal/100g

Podobne przepisy