skład / składniki
metoda gotowania
1. Moje udko z kurczaka, włóż do rondla, zalej wodą, Wyślij do ognia. Gdy woda się zagotuje, dodaj kilka ziaren pieprzu i liść laurowy, gotuj przez 30 minut, usuń piankę.
2. Obierz ziemniaki, marchewkę i cebulę, umyj. Pokrój ziemniaki jak zwykle na zupę, pokrój cebulę w kostkę, zetrzyj marchewki. Paprykę oczyszczamy z nasion, myjemy, kroimy w drobną kostkę. Koperek i pietruszkę myjemy nożem.
3. Z bulionu usuwamy szynkę, filtrujemy bulion przez sito, solimy i wracamy do ognia. Ziemniaki układamy w odcedzonym bulionie, a marchewkę, cebulę i paprykę smażymy w tym czasie na oleju roślinnym do miękkości, około 7 minut.
4. Na tym etapie przygotujemy ciasto na pierogi, w tym celu rozbij jajko do miski, wlej połowę posiekanego koperku i pietruszki, dodaj olej roślinny, sól i pieprz, wlej mąkę, wlej trochę wrzącego bulionu, zagniataj ciasto. Ponieważ mąka jest inna dla każdego, a jajka mogą różnić się wielkością, w razie potrzeby dodaj trochę więcej mąki. Ciasto okazuje się nieco grubsze niż naleśniki.
przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!
5. Zbieramy ciasto łyżeczką i za pomocą innej łyżki myjemy je do wrzącego bulionu. Gdy wszystkie pierogi są w bulionie, a następnie układamy tosty i resztę zieleni, mieszamy, gotujemy zupę i usuwamy z ognia.
wlej zupę na porcje i podawaj.
smacznego!
ważne! niezależnie od tego, czy w przepisie jest podana ilość wody do zupy, czy nie, najlepiej jest skupić się na własnych preferencjach (gęsta lub cieńsza zupa, którą lubisz), a także na wielkości garnka i żywności zabranej do gotowania. Nie zapominaj, że autor ma własne zdanie na temat ilości mięsa, ziemniaków, zbóż i innych składników w zupie, które mogą nie pasować do Twojej. W praktyce oznacza to, że jeśli gotujesz po raz pierwszy, nie powinieneś gotować całego garnka na raz. Zrób zupę do degustacji-dla jednej lub dwóch osób. Aby to zrobić, zmniejsz ilość wszystkich składników zgodnie z przepisem do 1-2 porcji i weź ilość wody w ilości: od jednej szklanki na porcję-jeśli zupa jest bardzo gęsta, do 1,5-2 szklanek-jeśli jest bardziej płynna. Nie zapomnij wziąć pod uwagę, że część płynu zagotuje się podczas gotowania. Po skosztowaniu małej porcji zupy możesz dostosować zarówno ilość płynu, jak i proporcje składników do swoich upodobań. W przyszłości, podobnie jak większość doświadczonych gospodyń domowych, możesz wlać wodę do zupy i położyć składniki "na oku".
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Ziemniaki pieczone - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Pieprz czarny groszek - 255 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Rosół - 15 kcal/100g
- Udko z kurczaka - 185 kcal/100g