sałatka Olivier z krewetkami
skład / składniki
6
porcje:
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Odmierz składniki.
Krok 2:
Ziemniaki i marchewki ugotować w mundurkach, obrać i pokroić w kostkę.
Krok 3:
Jajka ugotować na twardo, obrać i pokroić w kostkę.
Krok 4:
Pokrój ogórek w kostkę. Spuść płyn z groszku.
Krok 5:
W salaterce połącz ziemniaki, marchewkę, groszek, krewetki i ogórek.
Krok 6:
Dopraw majonezem.
Krok 7:
Wymieszaj.
sałatkę można podawać partiami, formując w pierścienie do gotowania. Udekoruj krewetkami, piórami szczypiorku i natką pietruszki.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Krewetki w puszkach - 81 kcal/100g
- Krewetki gotowane - 95 kcal/100g
- Krewetki obrane mrożone - 60 kcal/100g
- Krewetki świeże - 97 kcal/100g
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Ziemniaki pieczone - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Świeże ogórki - 15 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Gotowana marchewka - 25 kcal/100g
- Groszek zielony świeży - 280 kcal/100g
- Groszek zielony konserwowy - 55 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g