prawie wszystkie przepisy na zupy z kluskami opierają się na obfitym bulionie mięsnym i niewielkiej ilości warzyw. Głównym składnikiem są tutaj kulki z mąki, kaszy manny, masła, mleka i jajek. Są przygotowywane przy użyciu różnych technologii, a ich skład może mieć niewielkie rozbieżności. W niektórych przypadkach sugeruje się gotowanie pierogów z ziemniaków lub z dodatkiem mięsa mielonego. Oprócz nich do zupy dodaje się marchewkę, cebulę, klopsiki, przyprawy i zioła, liść laurowy i ser.
pięć najczęściej używanych składników w przepisach:
Produkt | kalorie kcal w 100g | białka G w 100g | tłuszcze G w 100g | węglowodany G w 100g |
---|---|---|---|---|
ziemniaki | 80 | 2 | 0.4 | 18.1 |
marchew | 33 | 1.3 | 0.1 | 6.9 |
mąka | 325 | 12 | 1 | 67 |
jaja kurze | 80 | 12.7 | 10.9 | 0.3 |
jaja | 157 | 12.7 | 10.9 | 0.7 |
produkty z ciasta gotuje się osobno i dodaje do talerza przed podaniem lub natychmiast umieszcza na patelni podczas gotowania. Wynik jest inny, więc tutaj każdy wybiera to, co najbardziej lubi. Podczas gotowania należy dokładnie przestrzegać technologii, aby składniki nie były zbyt ugotowane, ale nie pozostały sztywne. Aby to zrobić, ważne jest, aby dokładnie wytrzymać czas gotowania i reżim temperaturowy. Jeśli wszystkie instrukcje zostaną wykonane poprawnie,rezultatem będzie prawdziwe kulinarne arcydzieło, które z pewnością spodoba się domowemu.