zupa mleczna z kluskami ziemniaczanymi

najdelikatniejsza kremowa zupa zdecydowanie warto spróbować! Ugotowałem połowę porcji i wszystko zajęło 45 minut, a porcja nie zajmie więcej niż godzinę!!!!!!!!! Zupy mleczne są jednym z głównych elementów kuchni dla dzieci. Przepis na zupę mleczną z kluskami ziemniaczanymi przyniósł moja mama z Estonii. Nie tylko dzieci, ale także dorośli muszą urozmaicić swoje jedzenie takimi oryginalnymi zupami. A przygotowanie zupy mlecznej z kluskami jest bardzo proste.
Xunya * ♫•Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 21 % 4 g
tłuszcze 21 % 4 g
węglowodany 58 % 11 g
88 kcal
IG: 82 / 0 / 18

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 45 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić zupę mleczną z kluskami ziemniaczanymi?

  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.

ugotowane ziemniaki przetrzyj przez sito (możesz posiekać w dowolny znany sposób). Wymieszaj masło z żółtkami, mąką i puree ziemniaczanym, nie zapominając o soli. Ubij białka w mocną pianę i dodaj je do masy ziemniaczanej. Wszystkie składniki należy wymieszać. Zagotuj mleko, a następnie metalową łyżką zanurzoną w gorącym mleku, weź małe kawałki ciasta i włóż je do wrzącego płynu. Gdy wszystkie gnocchi znajdą się w mleku, gotuj zupę na małym ogniu przez 10 minut. Nie musisz przykrywać patelni pokrywką. Pod koniec gotowania sól i pyszna zupa mleczna z kluskami ziemniaczanymi jest gotowa. Wlać do talerzy i podawać razem z tostami pszennymi smażonymi na patelni bez oleju.

jak wybrać idealny garnek do zupy, owsianki lub marynowania ogórków przeczytaj artykuł o patelniach.

ważne! niezależnie od tego, czy w przepisie jest podana ilość wody do zupy, czy nie, najlepiej jest skupić się na własnych preferencjach (gęsta lub cieńsza zupa, którą lubisz), a także na wielkości garnka i żywności zabranej do gotowania. Nie zapominaj, że autor ma własne zdanie na temat ilości mięsa, ziemniaków, zbóż i innych składników w zupie, które mogą nie pasować do Twojej.  W praktyce oznacza to, że jeśli gotujesz po raz pierwszy, nie powinieneś gotować całego garnka na raz. Zrób zupę do degustacji-dla jednej lub dwóch osób. Aby to zrobić, zmniejsz ilość wszystkich składników zgodnie z przepisem do 1-2 porcji i weź ilość wody w ilości: od jednej szklanki na porcję-jeśli zupa jest bardzo gęsta, do 1,5-2 szklanek-jeśli jest bardziej płynna. Nie zapomnij wziąć pod uwagę, że część płynu zagotuje się podczas gotowania. Po skosztowaniu małej porcji zupy możesz dostosować zarówno ilość płynu, jak i proporcje składników do swoich upodobań. W przyszłości, podobnie jak większość doświadczonych gospodyń domowych, możesz wlać wodę do zupy i położyć składniki "na oku".

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal / 100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g

Podobne przepisy