skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić sałatkę z wołowiną i marynowaną cebulą? Musimy ugotować mięso. Wlej wodę do garnka i podpal. Gdy woda się zagotuje, zanurz w niej mięso, poczekaj, aż się zagotuje i usuń pianę za pomocą sitka lub łyżki z otworami. Dodaj sól (około 1 łyżki stołowej) i gotuj mięso na umiarkowanym ogniu przez 1 godzinę i 20 minut. Wyjmij gotowe mięso z patelni i ostudź.
Krok 2:
Rozłóż Schłodzone mięso rękami na włóknach.
Krok 3:
Obierz i pokrój cebulę w cienkie półpierścienie. Przenieś go do małej głębokiej miski i zalej wrzącą wodą po brzegi naczyń, wlej tam ocet 9% (2 łyżki stołowe). Pozostaw cebulę do marynowania na 30 minut. W tym czasie gorycz powinna odejść.
Krok 4:
Przygotuj sos sałatkowy. Wlej rafinowany olej roślinny na patelnię, podgrzej go trochę na średnim ogniu, dodaj posiekany czosnek i smaż przez 1 minutę podczas mieszania. Czosnek można drobno posiekać nożem lub zetrzeć na grubej tarce. Dodaj koncentrat pomidorowy i gotuj wszystko razem przez 3 minuty, mieszając. Tankowanie jest gotowe.
Krok 5:
Przenieś mięso do miski o odpowiedniej wielkości. Odcedź płyn z cebuli i dodaj go do mięsa. Wymieszać.
Krok 6:
Dodaj jeszcze gorącą (!) sos pomidorowy, sól i pieprz do smaku. Jeszcze raz wszystko dobrze wymieszaj. Aby sałatka była w pełni gotowa, musisz dać jej czas na namoczenie - pozwól jej stać w lodówce przez 2 godziny przed podaniem. W tym czasie można go jeszcze kilka razy wymieszać.
ta sałatka jest również pyszna następnego dnia, nie tylko świeżo przygotowana. Zdecydowanie radzę spróbować tego dania, które urozmaici Twoją codzienną dietę. Smacznego!
wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .
koncentrat pomidorowy w tym przepisie można zastąpić pomidorami we własnym soku, świeżymi pomidorami lub keczupem.
ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Tłuszcz wołowy roztopiony - 871 kcal/100g
- Wołowina tłusta - 171 kcal/100g
- Wołowina chuda - 158 kcal/100g
- Wołowina-mostek - 217 kcal/100g
- Wołowina-kajdany - 380 kcal/100g
- Wołowina-chuda pieczeń - 200 kcal/100g
- Wołowina - łopatka - 137 kcal/100g
- Wołowina - żeberka - 233 kcal/100g
- Wołowina-szynka - 104 kcal/100g
- Wołowina - ogon - 184 kcal/100g
- Szynka gotowana - 269 kcal/100g
- Peklowana wołowina - 216 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Ocet winny (3%) - 9 kcal/100g
- Ocet 9% - 11 kcal/100g
- Ocet balsamiczny - 88 kcal/100g
- Ocet jabłkowy - 14 kcal/100g
- Ocet - 11 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Pasta pomidorowa - 28 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Mieszanka mielonej papryki - 255 kcal/100g