Sałatka z wołowiną i marynowaną cebulą

Sałatka mięsna z sosem pomidorowym to danie obiadowe. Sałatka jest obfita, ponieważ mięso jest w niej głównym składnikiem. Marynowana cebula uzupełnia obraz Smakowy, którego nie można nie docenić. Sos pomidorowy najlepiej pasuje do tej sałatki, podobnie jak mieszanka mielonej papryki: czarnej, białej i czerwonej. Dodatkowo do tego dania mięsnego można podawać świeże warzywa - najlepiej nadają się słodka papryka i pomidory. Nie zapominaj również o zieleniach, które będą odpowiednie w tej sałatce.
sharlisAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 43 % 3 g
tłuszcze 29 % 2 g
węglowodany 29 % 2 g
36 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić sałatkę z wołowiną i marynowaną cebulą? Musimy ugotować mięso. Wlej wodę do garnka i podpal. Gdy woda się zagotuje, zanurz w niej mięso, poczekaj, aż się zagotuje i usuń pianę za pomocą sitka lub łyżki z otworami. Dodaj sól (około 1 łyżki stołowej) i gotuj mięso na umiarkowanym ogniu przez 1 godzinę i 20 minut. Wyjmij gotowe mięso z patelni i ostudź.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Rozłóż Schłodzone mięso rękami na włóknach.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Obierz i pokrój cebulę w cienkie półpierścienie. Przenieś go do małej głębokiej miski i zalej wrzącą wodą po brzegi naczyń, wlej tam ocet 9% (2 łyżki stołowe). Pozostaw cebulę do marynowania na 30 minut. W tym czasie gorycz powinna odejść.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Przygotuj sos sałatkowy. Wlej rafinowany olej roślinny na patelnię, podgrzej go trochę na średnim ogniu, dodaj posiekany czosnek i smaż przez 1 minutę podczas mieszania. Czosnek można drobno posiekać nożem lub zetrzeć na grubej tarce. Dodaj koncentrat pomidorowy i gotuj wszystko razem przez 3 minuty, mieszając. Tankowanie jest gotowe.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Przenieś mięso do miski o odpowiedniej wielkości. Odcedź płyn z cebuli i dodaj go do mięsa. Wymieszać.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dodaj jeszcze gorącą (!) sos pomidorowy, sól i pieprz do smaku. Jeszcze raz wszystko dobrze wymieszaj. Aby sałatka była w pełni gotowa, musisz dać jej czas na namoczenie - pozwól jej stać w lodówce przez 2 godziny przed podaniem. W tym czasie można go jeszcze kilka razy wymieszać.

ta sałatka jest również pyszna następnego dnia, nie tylko świeżo przygotowana. Zdecydowanie radzę spróbować tego dania, które urozmaici Twoją codzienną dietę. Smacznego!

wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .

koncentrat pomidorowy w tym przepisie można zastąpić pomidorami we własnym soku, świeżymi pomidorami lub keczupem.

ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Tłuszcz wołowy roztopiony - 871   kcal/100g
  • Wołowina tłusta - 171   kcal/100g
  • Wołowina chuda - 158   kcal/100g
  • Wołowina-mostek - 217   kcal/100g
  • Wołowina-kajdany - 380   kcal/100g
  • Wołowina-chuda pieczeń - 200   kcal/100g
  • Wołowina - łopatka - 137   kcal/100g
  • Wołowina - żeberka - 233   kcal/100g
  • Wołowina-szynka - 104   kcal/100g
  • Wołowina - ogon - 184   kcal/100g
  • Szynka gotowana - 269   kcal/100g
  • Peklowana wołowina - 216   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Ocet winny (3%) - 9   kcal/100g
  • Ocet 9% - 11   kcal/100g
  • Ocet balsamiczny - 88   kcal/100g
  • Ocet jabłkowy - 14   kcal/100g
  • Ocet - 11   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Pasta pomidorowa - 28   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Mieszanka mielonej papryki - 255   kcal/100g

Podobne przepisy