spaghetti z tuńczykiem
skład / składniki
5
porcje:
metoda gotowania
1. Obierz czosnek, pokrój na talerze, smaż na oliwie z oliwek na złoty kolor.
2. Połóż tuńczyka na patelni, ugniataj widelcem, smaż przez 4-5 minut, dodaj sok pomidorowy, czarny pieprz i sól, gotuj pod zamkniętą pokrywką przez 15 minut.
3. Umyj pietruszkę, posiekaj nożem, włóż do sosu wraz z oliwkami, gotuj na wolnym ogniu przez kolejne 3-5 minut.
4. Podczas gdy sos jest nalegany, ugotuj spaghetti zgodnie z instrukcjami na opakowaniu, a następnie wrzuć je do durszlaka, pozwól płynowi spłynąć.
5. Spaghetti układamy w porcjach, polewamy sosem pomidorowym z tuńczykiem i podajemy.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Oliwki - 115 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Sok pomidorowy - 21 kcal/100g
- Spaghetti - 338 kcal/100g
- Tuńczyk w puszce we własnym soku - 96 kcal/100g