spaghetti z tuńczykiem

Przygotuj pyszne danie dla rodziny z minimalnym czasem! . Spaghetti z tuńczykiem to niezwykle smaczne danie, z powodzeniem łączy makaron i sos pomidorowy z rybą i oliwkami, bardzo przyjemnie jest również to, że przygotowanie tego dania nie będzie trudne nawet dla początkujących w gotowaniu. Tak więc do gotowania powinieneś wybrać spaghetti wyłącznie z pszenicy durum i oliwek bez pestek, połóż mięso tuńczyka bez płynu na patelni, można je wstępnie spuścić.
sigaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 20 % 8 g
tłuszcze 17 % 7 g
węglowodany 63 % 26 g
194 kcal
IG: 8 / 92 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 15 min

1. Obierz czosnek, pokrój na talerze, smaż na oliwie z oliwek na złoty kolor.

2. Połóż tuńczyka na patelni, ugniataj widelcem, smaż przez 4-5 minut, dodaj sok pomidorowy, czarny pieprz i sól, gotuj pod zamkniętą pokrywką przez 15 minut.

3. Umyj pietruszkę, posiekaj nożem, włóż do sosu wraz z oliwkami, gotuj na wolnym ogniu przez kolejne 3-5 minut.

4. Podczas gdy sos jest nalegany, ugotuj spaghetti zgodnie z instrukcjami na opakowaniu, a następnie wrzuć je do durszlaka, pozwól płynowi spłynąć.

5. Spaghetti układamy w porcjach, polewamy sosem pomidorowym z tuńczykiem i podajemy.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Oliwki - 115   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Sok pomidorowy - 21   kcal/100g
  • Spaghetti - 338   kcal/100g
  • Tuńczyk w puszce we własnym soku - 96   kcal/100g

Podobne przepisy