skład / składniki
metoda gotowania
jak zrobić sałatkę z Leśnej Polany z marynowanymi grzybami?
1. Gotuj pierś z kurczaka, jajko, marchewkę i ziemniaki w mundurkach. Schłodzić gotowane składniki, oczyścić te, których potrzebujesz.
2. Teraz uformuj warstwy sałaty, lekko Posol każdą z nich:
- ziemniaki pokroić w drobną kostkę, lekko posmarować majonezem;
- ogórki również pokroić w kostkę, ułożyć na ziemniakach;
- cebulę obrać, pokroić jak najmniej, ułożyć na ogórkach;
- pokrój również marchewkę w kostkę (zachowaj trochę do dekoracji), ułóż równą warstwę i posmaruj majonezem;
- pokrój mięso z kurczaka na kawałki o dowolnym kształcie, ułóż na marchewce;
- posmaruj majonezem warstwę mięsa i natrzyj na nią jajko;
- koperek umyć, osuszyć papierowymi serwetkami, drobno posiekać i ułożyć wokół sałaty, tworząc polanę;
- i ostatni etap-pięknie posadź grzyby miodowe na powierzchni sałatki, udekoruj plasterkami marchwi.
po przykryciu sałatki folią spożywczą Wyślij do lodówki na godzinę, po czym możesz bezpiecznie podać.
Wesołych Świąt dla ciebie!
lepiej zrobić własny majonez. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Zobacz tutaj ciekawe
przepisy na domowy majonez.
jako dressing można również użyć nie tylko majonezu, ale także śmietany lub jogurtu naturalnego. Można je przyjmować osobno lub mieszać z majonezem w dowolnej proporcji do smaku - zmniejszy to zawartość kalorii w naczyniu.
jak gotować jajka na twardo? Aby jajka nie pękały podczas gotowania, włóż je do zimnej wody i gotuj na małym ogniu. Gotuj jajka przez 9 minut po ugotowaniu, a następnie zalej zimną wodą i ostudź. Powłoka lepiej oczyści się z nagłej różnicy temperatur.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Grzyby miodowe - 20 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Ogórki kiszone - 16 kcal/100g
- Pierś z kurczaka - 113 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g