Sałatka Leśna polana z marynowanymi grzybami

świąteczna sałatka ozdobi Twój stół na każdą uroczystość! Sałatka & quot;Polana grzybowa & quot; wygląda bardzo uroczo i apetycznie, a także gwarantuję doskonały smak! Przygotowując takie danie na świątecznym stole, na pewno nie pomylisz się!
♥+♥IrinaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 45 % 9 g
tłuszcze 30 % 6 g
węglowodany 25 % 5 g
106 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 55 min

jak zrobić sałatkę z Leśnej Polany z marynowanymi grzybami?

1. Gotuj pierś z kurczaka, jajko, marchewkę i ziemniaki w mundurkach. Schłodzić gotowane składniki, oczyścić te, których potrzebujesz.

2. Teraz uformuj warstwy sałaty, lekko Posol każdą z nich:

- ziemniaki pokroić w drobną kostkę, lekko posmarować majonezem;

- ogórki również pokroić w kostkę, ułożyć na ziemniakach;

- cebulę obrać, pokroić jak najmniej, ułożyć na ogórkach;

- pokrój również marchewkę w kostkę (zachowaj trochę do dekoracji), ułóż równą warstwę i posmaruj majonezem;

- pokrój mięso z kurczaka na kawałki o dowolnym kształcie, ułóż na marchewce;

- posmaruj majonezem warstwę mięsa i natrzyj na nią jajko;

- koperek umyć, osuszyć papierowymi serwetkami, drobno posiekać i ułożyć wokół sałaty, tworząc polanę;

- i ostatni etap-pięknie posadź grzyby miodowe na powierzchni sałatki, udekoruj plasterkami marchwi.

po przykryciu sałatki folią spożywczą Wyślij do lodówki na godzinę, po czym możesz bezpiecznie podać.

Wesołych Świąt dla ciebie!

lepiej zrobić własny majonez. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Zobacz tutaj ciekawe przepisy na domowy majonez.
jako dressing można również użyć nie tylko majonezu, ale także śmietany lub jogurtu naturalnego. Można je przyjmować osobno lub mieszać z majonezem w dowolnej proporcji do smaku - zmniejszy to zawartość kalorii w naczyniu.

jak gotować jajka na twardo? Aby jajka nie pękały podczas gotowania, włóż je do zimnej wody i gotuj na małym ogniu. Gotuj jajka przez 9 minut po ugotowaniu, a następnie zalej zimną wodą i ostudź. Powłoka lepiej oczyści się z nagłej różnicy temperatur.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Grzyby miodowe - 20   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ogórki kiszone - 16   kcal/100g
  • Pierś z kurczaka - 113   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g

Podobne przepisy