kandyzowany imbir

nie tylko przyjemny przysmak, ale uniwersalny środek na przeziębienie. Wynik Kandyzowane owoce imbiru mają wyjątkowy, nieporównywalny smak.
SłonikAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 2 % 1 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 98 % 40 g
164 kcal
IG: 13 / 0 / 88

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 3 D 3 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Składniki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Korzeń imbiru dokładnie spłukujemy i obieramy, a następnie kroimy w cienkie plasterki 2-3 mm.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Włóż do odpowiedniego pojemnika i napełnij wodą. W tym stanie korzeń kosztuje trzy dni. Moczenie jest konieczne, aby nieco złagodzić palący smak korzenia imbiru.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Następnie przenieś imbir do pojemnika do gotowania, napełnij wodą, zagotuj i spuść wodę. Wlej cukier do imbiru, dodaj trzy szklanki wody i gotuj przez około pół godziny na małym ogniu, ciągle mieszając.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Następnie gotuj kandyzowane owoce jeszcze dwa razy w ten sam sposób, ale dopiero po całkowitym ostygnięciu.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Gdy imbir stanie się przezroczysty, kandyzowane owoce ostygną, posypane cukrem pudrem.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    W pełni gotowe kandyzowane owoce imbiru są przechowywane w słoikach.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Miłej herbaty!

gotowanie kandyzowanych imbirów według tego przepisu jest dość czasochłonnym procesem, ale na pewno warto.
korzeń imbiru dokładnie spłukujemy i obieramy, a następnie kroimy w cienkie plasterki 2-3 mm.
włóż do odpowiedniego pojemnika i napełnij wodą. W tym stanie korzeń kosztuje trzy dni.
moczenie jest konieczne, aby nieco złagodzić palący smak korzenia imbiru.
następnie przenieś imbir do pojemnika do gotowania, napełnij wodą, zagotuj i spuść wodę.
wlej cukier do imbiru, dodaj trzy szklanki wody i gotuj przez około pół godziny na małym ogniu, ciągle mieszając.
następnie gotuj kandyzowane owoce jeszcze dwa razy w ten sam sposób, ale dopiero po całkowitym ostygnięciu.
gdy imbir stanie się przezroczysty, kandyzowane owoce ostygną, posypane cukrem pudrem.
w pełni gotowe kandyzowane owoce imbiru są przechowywane w słoikach.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Imbir - 80   kcal/100g
  • Imbir suchy - 347   kcal/100g
  • Imbir marynowany - 51   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g

Podobne przepisy