kandyzowany imbir
skład / składniki
10
porcje:
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Składniki.
Krok 2:
Korzeń imbiru dokładnie spłukujemy i obieramy, a następnie kroimy w cienkie plasterki 2-3 mm.
Krok 3:
Włóż do odpowiedniego pojemnika i napełnij wodą. W tym stanie korzeń kosztuje trzy dni. Moczenie jest konieczne, aby nieco złagodzić palący smak korzenia imbiru.
Krok 4:
Następnie przenieś imbir do pojemnika do gotowania, napełnij wodą, zagotuj i spuść wodę. Wlej cukier do imbiru, dodaj trzy szklanki wody i gotuj przez około pół godziny na małym ogniu, ciągle mieszając.
Krok 5:
Następnie gotuj kandyzowane owoce jeszcze dwa razy w ten sam sposób, ale dopiero po całkowitym ostygnięciu.
Krok 6:
Gdy imbir stanie się przezroczysty, kandyzowane owoce ostygną, posypane cukrem pudrem.
Krok 7:
W pełni gotowe kandyzowane owoce imbiru są przechowywane w słoikach.
Krok 8:
Miłej herbaty!
gotowanie kandyzowanych imbirów według tego przepisu jest dość czasochłonnym procesem, ale na pewno warto.
korzeń imbiru dokładnie spłukujemy i obieramy, a następnie kroimy w cienkie plasterki 2-3 mm.
włóż do odpowiedniego pojemnika i napełnij wodą. W tym stanie korzeń kosztuje trzy dni.
moczenie jest konieczne, aby nieco złagodzić palący smak korzenia imbiru.
następnie przenieś imbir do pojemnika do gotowania, napełnij wodą, zagotuj i spuść wodę.
wlej cukier do imbiru, dodaj trzy szklanki wody i gotuj przez około pół godziny na małym ogniu, ciągle mieszając.
następnie gotuj kandyzowane owoce jeszcze dwa razy w ten sam sposób, ale dopiero po całkowitym ostygnięciu.
gdy imbir stanie się przezroczysty, kandyzowane owoce ostygną, posypane cukrem pudrem.
w pełni gotowe kandyzowane owoce imbiru są przechowywane w słoikach.
korzeń imbiru dokładnie spłukujemy i obieramy, a następnie kroimy w cienkie plasterki 2-3 mm.
włóż do odpowiedniego pojemnika i napełnij wodą. W tym stanie korzeń kosztuje trzy dni.
moczenie jest konieczne, aby nieco złagodzić palący smak korzenia imbiru.
następnie przenieś imbir do pojemnika do gotowania, napełnij wodą, zagotuj i spuść wodę.
wlej cukier do imbiru, dodaj trzy szklanki wody i gotuj przez około pół godziny na małym ogniu, ciągle mieszając.
następnie gotuj kandyzowane owoce jeszcze dwa razy w ten sam sposób, ale dopiero po całkowitym ostygnięciu.
gdy imbir stanie się przezroczysty, kandyzowane owoce ostygną, posypane cukrem pudrem.
w pełni gotowe kandyzowane owoce imbiru są przechowywane w słoikach.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Imbir - 80 kcal/100g
- Imbir suchy - 347 kcal/100g
- Imbir marynowany - 51 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g