makaron z borowikami

pyszne drugie danie dla całej rodziny). Przepis na to pyszne lekkie danie przywiozłem z Włoch. Po raz pierwszy spróbowałem tego dania w restauracji w centrum Rzymu i zastanawiałem się, jak jest przygotowywane. Później, opalając się na plaży w Piezaro, usłyszałem sam przepis. Bardzo interesujące wydało mi się zdanie na końcu: & quot;i w żadnym wypadku nie wysypka Parmigiano, odbije smak grzybów!"
Irena MAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 16 % 5 g
tłuszcze 23 % 7 g
węglowodany 61 % 19 g
169 kcal
IG: 11 / 89 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Umyj świeże grzyby, obierz, wrzuć do durszlaka, aby woda spłynęła. Na wszelki wypadek trzymałem 30 minut w osolonej wodzie (1 łyżka soli na 1 litr wody).

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Połóż grzyby na serwetkach, wysusz.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Na patelnię wlej oliwę z oliwek Extra Virgin, podgrzej, Wrzuć 3 ząbki czosnku pokrojone na połówki. Podsmaż czosnek i usuń.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Posiekaną cebulę ułożyć na patelni i smażyć na złoty kolor.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj grzyby do smażonej cebuli. Najpierw smaż na dużym ogniu, aby umożliwić odparowanie wilgoci. Dodaj trochę posiekanej pietruszki i smaż grzyby na średnim ogniu, aż będą miękkie.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    W międzyczasie zbieramy wodę na patelnię i otwieramy opakowanie makaronu.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Gotuj makaron przez czas wskazany na opakowaniu. Następnie wyjmujemy go z pieca i trzymamy pod pokrywką przez około 2 minuty. Wrzuć do durszlaka, pozwól wodzie spłynąć, Przenieś z powrotem do rondla i dopraw oliwą z oliwek, aby się nie sklejała. Przykryj pokrywką. Na patelni z grzybami dodaj śmietanę, pietruszkę, sól, paprykę. Kontynuujemy smażenie. Jeśli okaże się zbyt gęsty, możesz dodać wrzącą wodę z czajnika.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Rozłóż makaron na talerzach porcjami, polej sosem borowikowym. Smacznego! I w żadnym wypadku nie posypujemy serem, odbije smak grzybów!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietanka 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietana - 300   kcal/100g
  • Makaron, najwyższej jakości, witaminizowany - 337   kcal/100g
  • Makaron, najwyższej jakości, nabiał - 309   kcal/100g
  • Makaron, najwyższej jakości, jajko - 342   kcal/100g
  • Makaron z mąki 1 klasy - 333   kcal/100g
  • Makaron z mąki w / C - 338   kcal/100g
  • Makaron gotowany - 135   kcal/100g
  • Makaron - 338   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Borowiki świeże - 34   kcal/100g
  • Białe smażone - 162   kcal/100g
  • Białe marynowane - 24   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Pieprz - 26   kcal/100g

Podobne przepisy