skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Umyj świeże grzyby, obierz, wrzuć do durszlaka, aby woda spłynęła. Na wszelki wypadek trzymałem 30 minut w osolonej wodzie (1 łyżka soli na 1 litr wody).
Krok 2:
Połóż grzyby na serwetkach, wysusz.
Krok 3:
Na patelnię wlej oliwę z oliwek Extra Virgin, podgrzej, Wrzuć 3 ząbki czosnku pokrojone na połówki. Podsmaż czosnek i usuń.
Krok 4:
Posiekaną cebulę ułożyć na patelni i smażyć na złoty kolor.
Krok 5:
Dodaj grzyby do smażonej cebuli. Najpierw smaż na dużym ogniu, aby umożliwić odparowanie wilgoci. Dodaj trochę posiekanej pietruszki i smaż grzyby na średnim ogniu, aż będą miękkie.
Krok 6:
W międzyczasie zbieramy wodę na patelnię i otwieramy opakowanie makaronu.
Krok 7:
Gotuj makaron przez czas wskazany na opakowaniu. Następnie wyjmujemy go z pieca i trzymamy pod pokrywką przez około 2 minuty. Wrzuć do durszlaka, pozwól wodzie spłynąć, Przenieś z powrotem do rondla i dopraw oliwą z oliwek, aby się nie sklejała. Przykryj pokrywką. Na patelni z grzybami dodaj śmietanę, pietruszkę, sól, paprykę. Kontynuujemy smażenie. Jeśli okaże się zbyt gęsty, możesz dodać wrzącą wodę z czajnika.
Krok 8:
Rozłóż makaron na talerzach porcjami, polej sosem borowikowym. Smacznego! I w żadnym wypadku nie posypujemy serem, odbije smak grzybów!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietanka 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietana - 300 kcal/100g
- Makaron, najwyższej jakości, witaminizowany - 337 kcal/100g
- Makaron, najwyższej jakości, nabiał - 309 kcal/100g
- Makaron, najwyższej jakości, jajko - 342 kcal/100g
- Makaron z mąki 1 klasy - 333 kcal/100g
- Makaron z mąki w / C - 338 kcal/100g
- Makaron gotowany - 135 kcal/100g
- Makaron - 338 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Borowiki świeże - 34 kcal/100g
- Białe smażone - 162 kcal/100g
- Białe marynowane - 24 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Pieprz - 26 kcal/100g