kapuśniak ze szprotem w sosie pomidorowym

Wersja rybna z rybą w puszkach-szybka i smaczna. Nigdy nie gotowałem wersji zupy rybnej, chociaż w Rosji gotowano je również w bulionie rybnym. Istnieje wiele opcji tego dania. Wspaniałą różnicą między kapuśniakiem a innymi pierwszymi daniami jest obecność w nim białej kapusty. I powinno być dużo. Ale pozostałe składniki mogą być bardzo zróżnicowane.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 29 % 2 g
tłuszcze 29 % 2 g
węglowodany 43 % 3 g
41 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj składniki. Aby przygotować kapuśniak ze szprotem w sosie pomidorowym, potrzebujemy: wody pitnej, białej kapusty, ziemniaków, liści laurowych, czarnego pieprzu i soli.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Posiekaj kapustę.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Obierz ziemniaki, pokrój w średnie plastry.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Zagotuj wodę w garnku. Dodaj posiekaną kapustę. Gotuj przez 5 minut.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Następnie dodaj ziemniaki i sól. Gotuj przez kolejne 15 minut, mieszając.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Smażenie. Do smażenia potrzebujemy: puszki szprotów w sosie pomidorowym, marchwi, czosnku, oleju roślinnego.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Zetrzyj marchewki na grubej tarce.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Obierz czosnek i przepuść przez prasę.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Na patelni rozgrzej olej roślinny. Rozłóż marchewki.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Natychmiast dodaj czosnek przepuszczony przez prasę. Smażyć, mieszając, aż marchewki będą miękkie.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Następnie dodaj szprot pomidorowy do patelni wraz z sosem. Mieszaj i gotuj na wolnym ogniu przez 5 minut.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Dodaj smażenie do garnka. Wymieszaj, zagotuj i gotuj przez 2 minuty. W razie potrzeby wlej suszony lub świeży koperek do kapuśniaka i zdejmij patelnię z ognia.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Pozostaw do zaparzenia pod pokrywką przez 15-20 minut i wlej do talerzy.

kapuśniak to nasze rodzime, rodzime rosyjskie danie. Uważa się, że pojawiły się w kuchni narodowej już w IX wieku, kiedy kapusta została sprowadzona z Bizancjum do Rosji. Starożytne źródła podają kilka nazw kapusty: szty, szty kapusty, szty barszczowe, szty rzepiany.

szybko zyskując popularność we wszystkich segmentach populacji, zajęli jedną z wiodących pozycji w posiłku. Początkowo było to wegetariańskie danie kultowe (na wywarze warzywnym lub grzybowym), ale potem zrobiono z niego szybkie na bulionie mięsnym lub rybnym. W zależności od składu składników kapuśniak był albo "bogaty", albo "pusty". U biednych ludzi, którzy rzadko mieli okazję skosztować mięsa, do kapuśniaka dodawano pokruszony smalec. Ale zdarzało się, że trzeba je gotować tylko z kapustą i cebulą. Ziemniaki w kapuście pojawiły się w XVII wieku, a wcześniej umieszczano w nich rzepę, jeśli było to pożądane i dostępne.

interesujący jest fakt, że w xviii-19 wieku. zimą gotową kapuśniak zamrożono i zabrali na drogę w postaci dużych kręgów lodowych, a następnie posiekali siekierą, włożyli do kotła, podgrzali i jedli.

ta powszechna miłość do pierwszego dania została wyrażona w licznych aforyzmach, przysłowiach i powiedzeniach. W tym przejawiała się cała warstwa rosyjskiej kultury ludowej. Tak, a teraz w rodzinach Nie, Nie, i podadzą talerz pachnących kapuśniaków emanujących parą.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Ziemniaki pieczone - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Gotowana marchewka - 25   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Szprot Bałtycki - 137   kcal/100g
  • Szprot wędzony na gorąco - 162   kcal/100g
  • Szprot kaspijski - 191   kcal/100g
  • Szprot pikantnego solenia - 154   kcal/100g
  • Szprot słony - 137   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Kapusta biała - 28   kcal/100g
  • Kapusta biała gotowana - 21   kcal/100g

Podobne przepisy