skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj składniki. Aby przygotować kapuśniak ze szprotem w sosie pomidorowym, potrzebujemy: wody pitnej, białej kapusty, ziemniaków, liści laurowych, czarnego pieprzu i soli.
Krok 2:
Posiekaj kapustę.
Krok 3:
Obierz ziemniaki, pokrój w średnie plastry.
Krok 4:
Zagotuj wodę w garnku. Dodaj posiekaną kapustę. Gotuj przez 5 minut.
Krok 5:
Następnie dodaj ziemniaki i sól. Gotuj przez kolejne 15 minut, mieszając.
Krok 6:
Smażenie. Do smażenia potrzebujemy: puszki szprotów w sosie pomidorowym, marchwi, czosnku, oleju roślinnego.
Krok 7:
Zetrzyj marchewki na grubej tarce.
Krok 8:
Obierz czosnek i przepuść przez prasę.
Krok 9:
Na patelni rozgrzej olej roślinny. Rozłóż marchewki.
Krok 10:
Natychmiast dodaj czosnek przepuszczony przez prasę. Smażyć, mieszając, aż marchewki będą miękkie.
Krok 11:
Następnie dodaj szprot pomidorowy do patelni wraz z sosem. Mieszaj i gotuj na wolnym ogniu przez 5 minut.
Krok 12:
Dodaj smażenie do garnka. Wymieszaj, zagotuj i gotuj przez 2 minuty. W razie potrzeby wlej suszony lub świeży koperek do kapuśniaka i zdejmij patelnię z ognia.
Krok 13:
Pozostaw do zaparzenia pod pokrywką przez 15-20 minut i wlej do talerzy.
kapuśniak to nasze rodzime, rodzime rosyjskie danie. Uważa się, że pojawiły się w kuchni narodowej już w IX wieku, kiedy kapusta została sprowadzona z Bizancjum do Rosji. Starożytne źródła podają kilka nazw kapusty: szty, szty kapusty, szty barszczowe, szty rzepiany.
szybko zyskując popularność we wszystkich segmentach populacji, zajęli jedną z wiodących pozycji w posiłku. Początkowo było to wegetariańskie danie kultowe (na wywarze warzywnym lub grzybowym), ale potem zrobiono z niego szybkie na bulionie mięsnym lub rybnym. W zależności od składu składników kapuśniak był albo "bogaty", albo "pusty". U biednych ludzi, którzy rzadko mieli okazję skosztować mięsa, do kapuśniaka dodawano pokruszony smalec. Ale zdarzało się, że trzeba je gotować tylko z kapustą i cebulą. Ziemniaki w kapuście pojawiły się w XVII wieku, a wcześniej umieszczano w nich rzepę, jeśli było to pożądane i dostępne.
interesujący jest fakt, że w xviii-19 wieku. zimą gotową kapuśniak zamrożono i zabrali na drogę w postaci dużych kręgów lodowych, a następnie posiekali siekierą, włożyli do kotła, podgrzali i jedli.
ta powszechna miłość do pierwszego dania została wyrażona w licznych aforyzmach, przysłowiach i powiedzeniach. W tym przejawiała się cała warstwa rosyjskiej kultury ludowej. Tak, a teraz w rodzinach Nie, Nie, i podadzą talerz pachnących kapuśniaków emanujących parą.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Ziemniaki pieczone - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Gotowana marchewka - 25 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Szprot Bałtycki - 137 kcal/100g
- Szprot wędzony na gorąco - 162 kcal/100g
- Szprot kaspijski - 191 kcal/100g
- Szprot pikantnego solenia - 154 kcal/100g
- Szprot słony - 137 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Kapusta biała - 28 kcal/100g
- Kapusta biała gotowana - 21 kcal/100g