skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak gotować dżem morelowy z moreli? Przygotuj do tego niezbędne składniki. Morele wybierz dojrzałe, soczyste, bez śladów zepsucia. W zależności od słodyczy moreli ilość cukier można zmienić nieco według własnych upodobań.
Krok 2:
Morele dobrze spłucz pod bieżącą wodą z zanieczyszczeń. Usuń pestki i pokrój na kilka kawałków, aby szybciej się ugotowały. Nie musisz mocno szlifować. Włóż pokrojone morele do miski.
Krok 3:
Obficie posyp morele cukrem. Wstrząśnij, aby cukier rozprowadził się bardziej równomiernie. Pozostaw na kilka godzin, aby wypuściły sok. Najlepiej zostawić je na noc.
Krok 4:
W tym czasie z moreli wyszło dużo soku. Możesz zacząć gotować.
Krok 5:
Przenieś całą masę do miski do gotowania i podpal. Doprowadzić do wrzenia. Mieszaj, aby cukier całkowicie się rozpuścił. Gotuj morele przez 15 minut, aby były miękkie.
Krok 6:
Następnie zmiel wszystko w dowolny dogodny sposób. Możesz przejść przez maszynkę do mięsa, zmielić w stacjonarnym blenderze lub użyć zanurzalnego. Włóż pokruszoną masę do ognia i gotuj przez kolejne 10-15 minut. Jeśli pojawi się pianka, należy ją usunąć. Im dłużej morele będą gotowane, tym grubszy będzie dżem.
Krok 7:
Przygotuj słoiki. Opłucz je dobrze pod bieżącą wodą i spłucz. Następnie wysterylizuj w dowolny dogodny sposób. Można to zrobić w kuchence mikrofalowej, w piekarniku lub podgrzać gorącą parą. Przykryj pokrywki wrzącą wodą.
Krok 8:
Wlej dżem morelowy do przygotowanych słoików i zamknij pokrywkami. Ostudzić i odłożyć do chłodnego miejsca do przechowywania. Zimą bardzo przyjemnie będzie otworzyć słoik lata! Miłego zimowego poczęstunku!!!
jak obliczyć liczbę puszek, dlaczego puszki eksplodują i jak tego uniknąć, a także sekrety i hacki życia, przeczytaj artykuł o przygotowaniach na zimę.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Morele - 46 kcal/100g
- Morele w puszkach - 50 kcal/100g