galaretka w butelce noworoczna

galaretka pokrojona w pierścienie stanie się ozdobą stołu. Galaretka w butelce jest przygotowywana jak każda inna. Możesz gotować z kurczaka, wieprzowiny, wołowiny. Ważne jest, aby wziąć pod uwagę obecność składników żelujących - jeśli używasz więcej mięsa, dodaj żelatynę. Jeśli weźmiesz udka wołowe lub wieprzowe, golonki, zapewniona zostanie odporność na galaretkę. W przypadku oryginalnego podania galaretkę wlewa się do przyciętej plastikowej butelki. Chrzan, musztarda, ostre sosy, marynaty i marynaty są podawane do galaretki.
nanikiAuthor avatar
autor przepisu
zwycięzca Konkursu najlepszy przepis tygodnia 10-16 września

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 67 % 6 g
tłuszcze 33 % 3 g
węglowodany 0 % 0 g
52 kcal
IG: 0 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 10 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Galaretowate mięso w butelce przygotujemy z udek wieprzowych i piersi z kurczaka, uzyskuje się je z tych składników bardzo stromych i mięsnych. Ugotuj kilka udek wieprzowych, pierś z kurczaka, cebulę, marchewkę, zielone łodygi, liść laurowy, czarny pieprz, sól.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Przygotuj składniki mięsne - dobrze zeskrob nogi i spłucz gorącą wodą(jeśli nie masz ich przygotowanych, supermarkety zwykle sprzedają gotowe do spożycia, pozostaje tylko umyć).

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Obierz cebulę, marchewkę, odetnij łodygi zieleni. Pokrój warzywa na duże kawałki.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Ugotuj nogi, zalej je wodą, zagotuj, usuń pianę, włóż warzywa i gotuj na wolnym ogniu przez 3 godziny. Następnie dodaj pierś z kurczaka i gotuj przez kolejną godzinę.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wyjmij wszystkie składniki z bulionu, ostudź, aż będą ciepłe. W plastikowej butelce (specjalnie do tego zakupionej, ponieważ nie można ponownie użyć plastikowego pojemnika) odetnij szyję, potrzebujemy dolnej części - szklanki.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Usuń całe mięso z kości, rozłóż kurczaka na włókna.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Dodaj czosnek zmiażdżony przez prasę.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Masę można pozostawić w tej formie lub przewijać maszynką do mięsa lub kombajnem - w tym przypadku galaretowate mięso twardnieje. Więc użyłem kombajnu.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Ułóż mięso w foremkach, w tym włóż do odciętej butelki. Wlać osiadły bulion, mieszać do uzyskania gładkości. Przechowywać w lodówce do całkowitego zestalenia.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Galaretka w butelce jest gotowa! Jest bardzo dobrze wyleczony bez dodatku żelatyny-w nogach jest wiele ścięgien, które dają ten efekt.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Wytnij butelkę nożyczkami po obu stronach i wyjmij galaretkę z butelki na talerz. Kroimy na koła o dowolnej grubości i podajemy.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Galaretkę w butelce serwujemy tradycyjnie z musztardą, chrzanem, moczonymi lub świeżymi jagodami borówki brusznicy lub żurawiny, marynatami i marynatami. Smacznego!

galaretka w butelce jest oryginalna i prosta.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Pieprz czarny groszek - 255   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Pierś z kurczaka - 113   kcal/100g
  • Noga wieprzowa - 234   kcal/100g

Podobne przepisy