skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Galaretowate mięso w butelce przygotujemy z udek wieprzowych i piersi z kurczaka, uzyskuje się je z tych składników bardzo stromych i mięsnych. Ugotuj kilka udek wieprzowych, pierś z kurczaka, cebulę, marchewkę, zielone łodygi, liść laurowy, czarny pieprz, sól.
Krok 2:
Przygotuj składniki mięsne - dobrze zeskrob nogi i spłucz gorącą wodą(jeśli nie masz ich przygotowanych, supermarkety zwykle sprzedają gotowe do spożycia, pozostaje tylko umyć).
Krok 3:
Obierz cebulę, marchewkę, odetnij łodygi zieleni. Pokrój warzywa na duże kawałki.
Krok 4:
Ugotuj nogi, zalej je wodą, zagotuj, usuń pianę, włóż warzywa i gotuj na wolnym ogniu przez 3 godziny. Następnie dodaj pierś z kurczaka i gotuj przez kolejną godzinę.
Krok 5:
Wyjmij wszystkie składniki z bulionu, ostudź, aż będą ciepłe. W plastikowej butelce (specjalnie do tego zakupionej, ponieważ nie można ponownie użyć plastikowego pojemnika) odetnij szyję, potrzebujemy dolnej części - szklanki.
Krok 6:
Usuń całe mięso z kości, rozłóż kurczaka na włókna.
Krok 7:
Dodaj czosnek zmiażdżony przez prasę.
Krok 8:
Masę można pozostawić w tej formie lub przewijać maszynką do mięsa lub kombajnem - w tym przypadku galaretowate mięso twardnieje. Więc użyłem kombajnu.
Krok 9:
Ułóż mięso w foremkach, w tym włóż do odciętej butelki. Wlać osiadły bulion, mieszać do uzyskania gładkości. Przechowywać w lodówce do całkowitego zestalenia.
Krok 10:
Galaretka w butelce jest gotowa! Jest bardzo dobrze wyleczony bez dodatku żelatyny-w nogach jest wiele ścięgien, które dają ten efekt.
Krok 11:
Wytnij butelkę nożyczkami po obu stronach i wyjmij galaretkę z butelki na talerz. Kroimy na koła o dowolnej grubości i podajemy.
Krok 12:
Galaretkę w butelce serwujemy tradycyjnie z musztardą, chrzanem, moczonymi lub świeżymi jagodami borówki brusznicy lub żurawiny, marynatami i marynatami. Smacznego!
galaretka w butelce jest oryginalna i prosta.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Pieprz czarny groszek - 255 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Pierś z kurczaka - 113 kcal/100g
- Noga wieprzowa - 234 kcal/100g