ucho z koguta

bogate ucho na bulionie koguta z różnymi odmianami ryb! Ucho Koguta to nie tylko zabawna gra słów, ale pyszna zupa znana od starożytności. W bogatym bulionie drobiowym gotuje się ryby różnych odmian i podstawowe warzywa. Nic skomplikowanego, ale jaki wynik! Smak, aromat, wygląd, wszystko jest po prostu pyszne!
PekiNAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 44 % 7 g
tłuszcze 44 % 7 g
węglowodany 13 % 2 g
95 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 3 h

jak w każdej zupie, podstawą zupy jest bulion, w tym przypadku z koguta. Niektórym może się to wydawać zabawne, ale tylko do momentu, gdy ucho stanie na stole, nadając wszystkim niesamowity aromat i niepowtarzalny smak.

oprócz koguta w uchu używa się ryb. Klasyczny przepis sugeruje sterlet, ale nie jest to ścisła zasada. Możesz urozmaicić smak i wygląd zupy, łącząc różne odmiany ryb białych i czerwonych, ryby po prostu wybierając jedną, ulubioną.

tusza koguta (najlepiej świeża, ale może być również rozmrożona) jest myta pod bieżącą wodą i ładowana na patelnię. Napełnij wodą, podpal i zagotuj. Okresowo usuwaj piankę łyżką cedzakową.

pół godziny po ugotowaniu załaduj 1 cebulę i 1 marchewkę do bulionu. Nie obieramy warzyw, po prostu dobrze myjemy. W razie potrzeby możesz dodać korzenie pietruszki lub pasternaku.

gotuj bulion z warzywami przez około godzinę, 15 minut przed końcem procesu dodaj ziarna pieprzu i liść laurowy. Wyłącz bulion, przefiltruj go przez sito. Wyrzucamy warzywa i korzenie, zostawiamy gotowanego koguta na każde inne danie.

cięcie ryb. Może to być ryba dowolnej odmiany: czerwona, biała lub lepiej kilka gatunków razem. Oczyść rybę, wypatrosz, odetnij głowę, ogon i płetwy. Pamiętaj, aby usunąć skrzela z głowy, w przeciwnym razie ucho będzie gorzkie. Dobrze spłukujemy bieżącą wodą i ładujemy głowę i ścinki do zupy, pozostawiając same tusze.

umyj pęczek pietruszki koperkowej, załaduj warzywa do bulionu. Kontynuujemy gotowanie bulionu na minimalnym ogniu przez 40 minut.

przygotuj warzywa. Obierz ziemniaki, pozostałą cebulę i marchewkę. Pokrój ziemniaki i marchewkę na duże kawałki, a cebulę na ćwiartki pierścieni.

wyjmij części rybne z bulionu, możesz dodatkowo przecedzić przez sito. Załaduj warzywa do bulionu, gotuj przez 10 minut.

obrane tusze rybne kroimy na porcje, dodajemy do bulionu i gotujemy przez kolejne 10 minut. Dopraw solą, mielonym pieprzem i wyłącz. Podawaj na gorąco.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Kurczak kategorii i - 238   kcal/100g
  • Kurczak II kategorii - 159   kcal/100g
  • Kurczak, miąższ bez skóry - 241   kcal/100g
  • Kurczaki - 140   kcal/100g
  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Ziemniaki pieczone - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Pieprz czarny groszek - 255   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g

Podobne przepisy