skład / składniki
metoda gotowania
jak w każdej zupie, podstawą zupy jest bulion, w tym przypadku z koguta. Niektórym może się to wydawać zabawne, ale tylko do momentu, gdy ucho stanie na stole, nadając wszystkim niesamowity aromat i niepowtarzalny smak.
oprócz koguta w uchu używa się ryb. Klasyczny przepis sugeruje sterlet, ale nie jest to ścisła zasada. Możesz urozmaicić smak i wygląd zupy, łącząc różne odmiany ryb białych i czerwonych, ryby po prostu wybierając jedną, ulubioną.
tusza koguta (najlepiej świeża, ale może być również rozmrożona) jest myta pod bieżącą wodą i ładowana na patelnię. Napełnij wodą, podpal i zagotuj. Okresowo usuwaj piankę łyżką cedzakową.
pół godziny po ugotowaniu załaduj 1 cebulę i 1 marchewkę do bulionu. Nie obieramy warzyw, po prostu dobrze myjemy. W razie potrzeby możesz dodać korzenie pietruszki lub pasternaku.
gotuj bulion z warzywami przez około godzinę, 15 minut przed końcem procesu dodaj ziarna pieprzu i liść laurowy. Wyłącz bulion, przefiltruj go przez sito. Wyrzucamy warzywa i korzenie, zostawiamy gotowanego koguta na każde inne danie.
cięcie ryb. Może to być ryba dowolnej odmiany: czerwona, biała lub lepiej kilka gatunków razem. Oczyść rybę, wypatrosz, odetnij głowę, ogon i płetwy. Pamiętaj, aby usunąć skrzela z głowy, w przeciwnym razie ucho będzie gorzkie. Dobrze spłukujemy bieżącą wodą i ładujemy głowę i ścinki do zupy, pozostawiając same tusze.
umyj pęczek pietruszki koperkowej, załaduj warzywa do bulionu. Kontynuujemy gotowanie bulionu na minimalnym ogniu przez 40 minut.
przygotuj warzywa. Obierz ziemniaki, pozostałą cebulę i marchewkę. Pokrój ziemniaki i marchewkę na duże kawałki, a cebulę na ćwiartki pierścieni.
wyjmij części rybne z bulionu, możesz dodatkowo przecedzić przez sito. Załaduj warzywa do bulionu, gotuj przez 10 minut.
obrane tusze rybne kroimy na porcje, dodajemy do bulionu i gotujemy przez kolejne 10 minut. Dopraw solą, mielonym pieprzem i wyłącz. Podawaj na gorąco.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Kurczak kategorii i - 238 kcal/100g
- Kurczak II kategorii - 159 kcal/100g
- Kurczak, miąższ bez skóry - 241 kcal/100g
- Kurczaki - 140 kcal/100g
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Ziemniaki pieczone - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Pieprz czarny groszek - 255 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g