solanka z jęczmieniem perłowym

ta pyszna zupa dobrze rozgrzeje zimą i zaspokoi głód latem. Od dzieciństwa solanka jest jednym z ulubionych pierwszych dań. Gotuję go za każdym razem inaczej, używając różnych rodzajów mięsa i zbóż. Tym razem Kolejka dotarła do perłówki. Zawsze wkładam do niego więcej mięsa. Przy tak obfitym pierwszym daniu drugie jedzenie nie jest już konieczne.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 30 % 3 g
tłuszcze 30 % 3 g
węglowodany 40 % 4 g
55 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Odmierz składniki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Moczyć jęczmień perłowy przez 2-3 godziny w zimnej wodzie. Następnie spuść wodę, wlej nową wodę i gotuj płatki przez około 30 minut, aż będą w połowie ugotowane.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Opłucz wołowinę, zalej wodą, dodaj sól, liście laurowe, ziele angielskie. Gotuj do całkowitego ugotowania, okresowo usuwając pianę.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Szynkę i wieprzowinę pokroić w kostkę.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Pokrój ogórki na małe kostki.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Smażyć na oleju roślinnym z koncentratem pomidorowym przez około 3 minuty.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Ziemniaki obrać i pokroić w małe plasterki.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Wyjmij mięso z bulionu i pokrój na małe kawałki.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Włóż mięso do bulionu, dodaj ziemniaki, szynkę i gotowaną wołowinę.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Dodaj jęczmień. Gotuj wszystko razem przez 15 minut.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Umieść smażony ogórek na patelni.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Gotuj, mieszając, przez kolejne 15 minut.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Pozostaw mieszankę do zaparzenia pod pokrywką przez 10 minut i wlej do talerzy, dodając do każdej 1 łyżkę.l oliwki i plasterek cytryny.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Tłuszcz wołowy roztopiony - 871   kcal/100g
  • Wołowina tłusta - 171   kcal/100g
  • Wołowina chuda - 158   kcal/100g
  • Wołowina-mostek - 217   kcal/100g
  • Wołowina-kajdany - 380   kcal/100g
  • Wołowina-chuda pieczeń - 200   kcal/100g
  • Wołowina - łopatka - 137   kcal/100g
  • Wołowina - żeberka - 233   kcal/100g
  • Wołowina-szynka - 104   kcal/100g
  • Wołowina - ogon - 184   kcal/100g
  • Szynka gotowana - 269   kcal/100g
  • Peklowana wołowina - 216   kcal/100g
  • Kasza perłowa - 340   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Oliwki - 115   kcal/100g
  • Szynka - 270   kcal/100g
  • Szynka wołowa - 133   kcal/100g
  • Szynka gotowana - 282   kcal/100g
  • Surowa szynka - 270   kcal/100g
  • Kiełbasa szynkowa - 242   kcal/100g
  • Pasta pomidorowa - 28   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Ogórki kiszone - 11   kcal/100g
  • Ziele angielskie - 263   kcal/100g
  • Bujenina - 233   kcal/100g

Podobne przepisy