skład / składniki
metoda gotowania
włóż wiśnie do rondla i przykryj cukrem. Pozostaw na noc. Jeśli jagody nie są bardzo soczyste, a sok wyróżnia się na noc, musisz dodać 0,5 szklanki wody.
następnie umieść garnek na średnim ogniu i mieszając zagotuj. Gotuj wiśnie przez 20 minut, a następnie wrzuć do durszlaka. Konieczne jest, aby cały syrop stos.
teraz w osobnym pojemniku przetrzyj jagody bezpośrednio przez durszlak i dodaj łyżkę oleju roślinnego, mieszankę mielonej papryki, goździki i inne ulubione przyprawy do powstałego puree wiśniowego (lepiej, jeśli są ostre). Umieść garnek z puree wiśniowym i przyprawami na kuchence i ponownie zagotuj.
podczas rozgrzewania przecieru wiśniowego rozcieńczyć skrobię w syropie. Ważny punkt-syrop musi całkowicie ostygnąć. Jeśli chcesz, aby sos nie był zbyt gęsty, włóż 1 łyżkę skrobi. Wolę gęsty sos i wkładam dwa.
puree gotuje się na kuchence-dodaj do niego ocet, wymieszaj. Teraz możesz stopniowo wprowadzać Syrop z rozcieńczoną skrobią, a następnie gotować przyszły sos przez kolejne 2-3 minuty.
wlej gotowy sos do małych słoików i szczelnie zamknij pokrywkami. Sos wiśniowy do mięsa należy przechowywać w zimnym miejscu, aby mógł przetrwać zimę.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Goździk - 323 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Wiśnia kwaśna - 52 kcal/100g
- Wiśnia słodka - 64 kcal/100g
- Wiśnia suszona - 292 kcal/100g
- Wiśnia konserwowa - 61 kcal/100g
- Ocet winny (3%) - 9 kcal/100g
- Ocet 9% - 11 kcal/100g
- Ocet balsamiczny - 88 kcal/100g
- Ocet jabłkowy - 14 kcal/100g
- Ocet - 11 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Skrobia ziemniaczana - 300 kcal/100g
- Mieszanka mielonej papryki - 255 kcal/100g