sos wiśniowy do mięsa na zimę

pikantny i oryginalny sos do mięsa. I na święta i w dni powszednie! Zawsze rezerwuję sos wiśniowy na zimę. Bardzo mi się podoba i moim bliskim, ponieważ jest niezwykły i ostry. A dania mięsne z nim nabierają nowego smaku, a goście mają coś do zaskoczenia. Na wyjściu - 1 litr sosu.
OluszAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 3 % 2 g
tłuszcze 3 % 2 g
węglowodany 94 % 68 g
128 kcal
IG: 76 / 0 / 24

metoda gotowania

czas gotowania: 12 h

włóż wiśnie do rondla i przykryj cukrem. Pozostaw na noc. Jeśli jagody nie są bardzo soczyste, a sok wyróżnia się na noc, musisz dodać 0,5 szklanki wody.

następnie umieść garnek na średnim ogniu i mieszając zagotuj. Gotuj wiśnie przez 20 minut, a następnie wrzuć do durszlaka. Konieczne jest, aby cały syrop stos.

teraz w osobnym pojemniku przetrzyj jagody bezpośrednio przez durszlak i dodaj łyżkę oleju roślinnego, mieszankę mielonej papryki, goździki i inne ulubione przyprawy do powstałego puree wiśniowego (lepiej, jeśli są ostre). Umieść garnek z puree wiśniowym i przyprawami na kuchence i ponownie zagotuj.

podczas rozgrzewania przecieru wiśniowego rozcieńczyć skrobię w syropie. Ważny punkt-syrop musi całkowicie ostygnąć. Jeśli chcesz, aby sos nie był zbyt gęsty, włóż 1 łyżkę skrobi. Wolę gęsty sos i wkładam dwa.

puree gotuje się na kuchence-dodaj do niego ocet, wymieszaj. Teraz możesz stopniowo wprowadzać Syrop z rozcieńczoną skrobią, a następnie gotować przyszły sos przez kolejne 2-3 minuty.

wlej gotowy sos do małych słoików i szczelnie zamknij pokrywkami. Sos wiśniowy do mięsa należy przechowywać w zimnym miejscu, aby mógł przetrwać zimę.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Goździk - 323   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Wiśnia kwaśna - 52   kcal/100g
  • Wiśnia słodka - 64   kcal/100g
  • Wiśnia suszona - 292   kcal/100g
  • Wiśnia konserwowa - 61   kcal/100g
  • Ocet winny (3%) - 9   kcal/100g
  • Ocet 9% - 11   kcal/100g
  • Ocet balsamiczny - 88   kcal/100g
  • Ocet jabłkowy - 14   kcal/100g
  • Ocet - 11   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Skrobia ziemniaczana - 300   kcal/100g
  • Mieszanka mielonej papryki - 255   kcal/100g

Podobne przepisy