skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak gotować kompot z nektarynek na zimę? Przygotuj jedzenie. Weź najbardziej dojrzałe nektaryny, ale nie zepsute, ostrożnie wybierz zbyt miękkie owoce-kompot może z nich fermentować. Dobre mocne owoce dokładnie opłucz, usuń z nich nasiona i pokrój na 2-4 części.
Krok 2:
Puszki bardzo dobrze spłucz pod bieżącą wodą. W przypadku tego przepisu nie trzeba ich sterylizować, ponieważ dwukrotnie zostaną poparzone wrzącą wodą. Włóż posiekane nektaryny do słoików w 2/3 objętości.
Krok 3:
Osobno w rondlu zagotuj wymaganą ilość wody.
Krok 4:
Zalej wrzątkiem nektaryny w słoikach aż do góry. Przykryj słoiki pokrywkami i odstaw na 15 minut. Bardzo ostrożnie wlej wrzącą wodę, aby słoiki nie pękły od zmiany temperatury.
Krok 5:
Następnie odcedź słoiki z powrotem do garnka, pozostawiając nektaryny w słoiku. Aby to zrobić, wygodnie jest użyć specjalnej pokrywy z otworami. Dodaj wymaganą ilość cukru w ilości 300 gramów na 1 litr wody. Doprowadź syrop do wrzenia i gotuj przez 5 minut.
Krok 6:
Wlej syrop do słoików z nektarynkami. Teraz lepiej jest wlać syrop równo z poziomem szyi, aby między pokrywką a produktem nie było powietrza.
Krok 7:
Zakręć słoiki pokrywkami. Pokrywki wstępnie zalać wrzącą wodą od wewnątrz. Umieść słoiki do góry nogami pod kocem i pozostaw je tak, aż całkowicie ostygną. W ten sposób dodatkowo sterylizujesz pokrywki i sprawdzasz ich szczelność. Przechowuj kompot w chłodnym, suchym miejscu. Smacznego!
jak obliczyć liczbę puszek, dlaczego puszki eksplodują i jak tego uniknąć, a także sekrety i hacki życia, przeczytaj artykuł o przygotowaniach na zimę.
do gotowania lepiej jest użyć neutralnej pod względem smaku wody filtrowanej lub butelkowanej. Jeśli używasz wody z kranu, pamiętaj, że może ona nadać potrawie nieprzyjemny charakterystyczny smak.
jak wybrać idealny garnek do zupy, owsianki lub marynowania ogórków przeczytaj artykuł o patelniach.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Nektaryna - 48 kcal/100g