skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak gotować zupę grochową z grzybami? Przygotuj wszystkie składniki. Do przygotowania tej zupy użyj żółtego groszku. Jako zieleń możesz wybrać koperek lub pietruszkę. W przepisie ilość ziemniaków wskazana jest na 2 bulwy, użyłem 4, ponieważ miałem małe ziemniaki.
Krok 2:
Groszek zalej wcześniej zimną wodą i pozostaw do namoczenia przez noc. Po upływie czasu spuść wodę z groszku, wrzuć do durszlaka i spłucz pod bieżącą wodą. Pozwoli to pozbyć się obcych zanieczyszczeń i zanieczyszczeń. Spłukany namoczony groszek przełożyć na patelnię, zalać czystą wodą i postawić na dużym ogniu.
Krok 3:
Gdy woda się zagotuje, usuń piankę z patelni, zmniejsz ogień do średniego, Posol i włóż wcześniej obraną całą cebulę do garnka. Przykryj patelnię pokrywką i gotuj groszek przez około pół godziny.
Krok 4:
W tym czasie umyj ziemniaki, obierz je i spłucz pod wodą, aby usunąć brud. Obrane ziemniaki pokroić w średnią kostkę. Pół godziny po rozpoczęciu gotowania groszku pod przykryciem dodaj kostki ziemniaków do garnka. Zamknij pokrywkę i gotuj przez około 10 minut dłużej.
Krok 5:
W tym czasie umyj marchewki, obierz je i zetrzyj na grubej tarce. Po 10 minutach gotowania ziemniaków dodaj startą marchewkę do garnka.
Krok 6:
Następnym krokiem jest przygotowanie samych pieczarek do gotowania. Umyj grzyby szybkimi ruchami pod bieżącą wodą z piasku i innych zanieczyszczeń, w razie potrzeby usuń tak zwaną "spódnicę"dla większej estetyki. Pokrój pieczarki na talerze i smaż je lekko na oleju roślinnym przez 5-7 minut. Nie musisz smażyć grzybów na złoty kolor. Pod koniec smażenia sól i pieprz grzyby według własnych upodobań.
Krok 7:
Smażone pieczarki przełożyć do garnka z zupą, doprawić liściem laurowym, w razie potrzeby doprawić zupę do smaku. Zagotuj zupę i gotuj przez kilka minut.
Krok 8:
Gotową gorącą zupę wlać do talerzy, posypać posiekanymi ziołami (cebula, natka pietruszki, koperek) i podawać. Do zupy grochowej z grzybami można dodatkowo podawać grzanki.
ważne! niezależnie od tego, czy w przepisie jest podana ilość wody do zupy, czy nie, najlepiej jest skupić się na własnych preferencjach (gęsta lub cieńsza zupa, którą lubisz), a także na wielkości garnka i żywności zabranej do gotowania. Nie zapominaj, że autor ma własne zdanie na temat ilości składników w zupie, która może nie pasować do Twojej. W praktyce oznacza to, że jeśli gotujesz po raz pierwszy, nie powinieneś gotować całego garnka na raz. Zrób zupę do degustacji-dla jednej lub dwóch osób. Aby to zrobić, zmniejsz ilość wszystkich składników zgodnie z przepisem do 1-2 porcji i weź ilość wody w ilości: od jednej szklanki na porcję-jeśli zupa jest bardzo gęsta, do 1,5-2 szklanek-jeśli jest bardziej płynna. Nie zapomnij wziąć pod uwagę, że część płynu zagotuje się podczas gotowania. Po skosztowaniu małej porcji zupy możesz dostosować zarówno ilość płynu, jak i proporcje składników do swoich upodobań. W przyszłości, podobnie jak większość doświadczonych gospodyń domowych, możesz wlać wodę do zupy i położyć składniki "na oku".
zamiast świeżych możesz wziąć mrożone lub suszone grzyby (suszone będą potrzebne 5-6 razy mniej niż świeże). Mrożone grzyby można rozmrozić w dowolny dogodny sposób (na przykład w kuchence mikrofalowej w odpowiednim trybie - patrz instrukcje dotyczące techniki) i spuścić płyn. Lub, jeśli ilość płynu w przepisie nie jest krytyczna, użyj bez rozmrażania. Suszone grzyby należy dobrze umyć, ponieważ nie są myte przed suszeniem, a następnie moczyć w zimnej wodzie przez co najmniej 2-3 godziny.
jak wybrać idealny garnek do zupy, owsianki lub marynowania ogórków przeczytaj artykuł o patelniach.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Ziemniaki pieczone - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Suszony zielony groszek nie gotowany cały - 340 kcal/100g
- Zgnieciony groszek surowy bez powłoki nasiennej - 348 kcal/100g
- Rozdrobniony groszek gotowany - 115 kcal / 100g
- Groszek Turecki suszony nie gotowany - 360 kcal/100g
- Suszony groszek krowie nie gotowany - 343 kcal/100g
- Groszek krowie suszony gotowany - 76 kcal/100g
- Groszek suszony - 322 kcal/100g
- Groszek - 298 kcal/100g
- Pieczarki - 24 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal / 100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g