zupa grochowa z grzybami

łatwa w przygotowaniu i pyszna zupa na postne dni! Taką zupę docenią również wegetarianie. Pieczarki nadają pierwszemu daniu szczególny smak i aromat, więc nie musisz się obawiać, że do przygotowania tej zupy nie będą używane wędzone mięso, kurczak lub inne mięso.
NikaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 18 % 2 g
tłuszcze 9 % 1 g
węglowodany 73 % 8 g
44 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 15 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak gotować zupę grochową z grzybami? Przygotuj wszystkie składniki. Do przygotowania tej zupy użyj żółtego groszku. Jako zieleń możesz wybrać koperek lub pietruszkę. W przepisie ilość ziemniaków wskazana jest na 2 bulwy, użyłem 4, ponieważ miałem małe ziemniaki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Groszek zalej wcześniej zimną wodą i pozostaw do namoczenia przez noc. Po upływie czasu spuść wodę z groszku, wrzuć do durszlaka i spłucz pod bieżącą wodą. Pozwoli to pozbyć się obcych zanieczyszczeń i zanieczyszczeń. Spłukany namoczony groszek przełożyć na patelnię, zalać czystą wodą i postawić na dużym ogniu.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Gdy woda się zagotuje, usuń piankę z patelni, zmniejsz ogień do średniego, Posol i włóż wcześniej obraną całą cebulę do garnka. Przykryj patelnię pokrywką i gotuj groszek przez około pół godziny.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    W tym czasie umyj ziemniaki, obierz je i spłucz pod wodą, aby usunąć brud. Obrane ziemniaki pokroić w średnią kostkę. Pół godziny po rozpoczęciu gotowania groszku pod przykryciem dodaj kostki ziemniaków do garnka. Zamknij pokrywkę i gotuj przez około 10 minut dłużej.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    W tym czasie umyj marchewki, obierz je i zetrzyj na grubej tarce. Po 10 minutach gotowania ziemniaków dodaj startą marchewkę do garnka.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Następnym krokiem jest przygotowanie samych pieczarek do gotowania. Umyj grzyby szybkimi ruchami pod bieżącą wodą z piasku i innych zanieczyszczeń, w razie potrzeby usuń tak zwaną "spódnicę"dla większej estetyki. Pokrój pieczarki na talerze i smaż je lekko na oleju roślinnym przez 5-7 minut. Nie musisz smażyć grzybów na złoty kolor. Pod koniec smażenia sól i pieprz grzyby według własnych upodobań.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Smażone pieczarki przełożyć do garnka z zupą, doprawić liściem laurowym, w razie potrzeby doprawić zupę do smaku. Zagotuj zupę i gotuj przez kilka minut.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Gotową gorącą zupę wlać do talerzy, posypać posiekanymi ziołami (cebula, natka pietruszki, koperek) i podawać. Do zupy grochowej z grzybami można dodatkowo podawać grzanki.

ważne! niezależnie od tego, czy w przepisie jest podana ilość wody do zupy, czy nie, najlepiej jest skupić się na własnych preferencjach (gęsta lub cieńsza zupa, którą lubisz), a także na wielkości garnka i żywności zabranej do gotowania. Nie zapominaj, że autor ma własne zdanie na temat ilości składników w zupie, która może nie pasować do Twojej. W praktyce oznacza to, że jeśli gotujesz po raz pierwszy, nie powinieneś gotować całego garnka na raz. Zrób zupę do degustacji-dla jednej lub dwóch osób. Aby to zrobić, zmniejsz ilość wszystkich składników zgodnie z przepisem do 1-2 porcji i weź ilość wody w ilości: od jednej szklanki na porcję-jeśli zupa jest bardzo gęsta, do 1,5-2 szklanek-jeśli jest bardziej płynna. Nie zapomnij wziąć pod uwagę, że część płynu zagotuje się podczas gotowania. Po skosztowaniu małej porcji zupy możesz dostosować zarówno ilość płynu, jak i proporcje składników do swoich upodobań. W przyszłości, podobnie jak większość doświadczonych gospodyń domowych, możesz wlać wodę do zupy i położyć składniki "na oku".

zamiast świeżych możesz wziąć mrożone lub suszone grzyby (suszone będą potrzebne 5-6 razy mniej niż świeże). Mrożone grzyby można rozmrozić w dowolny dogodny sposób (na przykład w kuchence mikrofalowej w odpowiednim trybie - patrz instrukcje dotyczące techniki) i spuścić płyn. Lub, jeśli ilość płynu w przepisie nie jest krytyczna, użyj bez rozmrażania. Suszone grzyby należy dobrze umyć, ponieważ nie są myte przed suszeniem, a następnie moczyć w zimnej wodzie przez co najmniej 2-3 godziny.

jak wybrać idealny garnek do zupy, owsianki lub marynowania ogórków przeczytaj artykuł o patelniach.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Ziemniaki pieczone - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Suszony zielony groszek nie gotowany cały - 340   kcal/100g
  • Zgnieciony groszek surowy bez powłoki nasiennej - 348   kcal/100g
  • Rozdrobniony groszek gotowany - 115   kcal / 100g
  • Groszek Turecki suszony nie gotowany - 360   kcal/100g
  • Suszony groszek krowie nie gotowany - 343   kcal/100g
  • Groszek krowie suszony gotowany - 76   kcal/100g
  • Groszek suszony - 322   kcal/100g
  • Groszek - 298   kcal/100g
  • Pieczarki - 24   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal / 100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g

Podobne przepisy