Sałatka Ocean ze szprotami

Jasna sałatka warstwowa ze szprotami na świąteczny stół. Sałatka Ocean - nie tylko smaczna, ale także piękna. Ze wszystkich konserw rybnych szproty można zaliczyć do najlepszych. Dlatego nie można przejść obok tak interesującej sałatki. Okazało się, że jest to bardzo jasne danie, choć suche jak na mój gust. Nie dodałam majonezu między szprotami a ziemniakami, żeby nie było tak tłusto, ale trzeba było. Dlatego lepiej jest pokryć każdą warstwę.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 25 % 8 g
tłuszcze 53 % 17 g
węglowodany 22 % 7 g
218 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić sałatkę oceaniczną ze szprotami? Przygotuj składniki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Gotuj marchewki, ziemniaki i jajka i obierz.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Zetrzyj na średniej tarce.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wyjmij szproty z oleju i rozgnieć widelcem.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    W pierścieniu do gotowania (lub innym kształcie) włóż szproty i ubij

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Następnie ziemniaki.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Posmaruj majonezem.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Rozłóż marchewki.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Następna warstwa to jajka na twardo.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Posmaruj majonezem.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Posyp posiekanym koperkiem. Ta warstwa może zostać pominięta, jest bardziej dla piękna niż smaku.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Rozłóż starty ser ostatnią warstwą.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Zdejmij pierścień.

lepiej zrobić własny majonez. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Zobacz tutaj ciekawe przepisy na domowy majonez.
jako dressing można również użyć nie tylko majonezu, ale także śmietany lub jogurtu naturalnego. Można je przyjmować osobno lub mieszać z majonezem w dowolnej proporcji do smaku - zmniejszy to zawartość kalorii w naczyniu.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Ziemniaki pieczone - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Gotowana marchewka - 25   kcal/100g
  • Ser "Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser "Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser Chester 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser Emmental 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Litewski ser - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Szproty - 363   kcal/100g

Podobne przepisy