skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj niezbędne składniki do przygotowania eklerów. Jajka powinny mieć temperaturę pokojową, nie małe.
Krok 2:
Pokrój masło na kawałki, włóż do rondla. Dodaj wodę, mleko, sól. Umieścić na umiarkowanym ogniu.
Krok 3:
Podgrzej masę do wrzenia, ciągle mieszając, aby masło całkowicie się stopiło.
Krok 4:
Przesiej mąkę. Gdy tylko płynna mieszanina się zagotuje, natychmiast dodaj całą mąkę, jednocześnie aktywnie mieszając masę.
Krok 5:
Masa powinna być jednorodna, odchodzić od ścian patelni. Rozgrzej ciasto na małym ogniu, mieszając przez 1-2 minuty, aby mąka dobrze się ugotowała. Wyjmij patelnię z pieca.
Krok 6:
Od razu ubijam wszystkie jajka i dodaję partiami do ciasta. Możesz wprowadzić jedno jajko na raz.
Krok 7:
Ciasto pozostawić do ostygnięcia, aż będzie lekko ciepłe. Dodaj około 1/4 mieszanki jajecznej (lub 1 jajko).
Krok 8:
Wbij jajko w ciasto. Następne jajko dodać dopiero po całkowitym połączeniu poprzedniego z ciastem. W ten sposób wprowadzić wszystkie jajka.
Krok 9:
Gotowe ciasto jest lepkie, gładkie, jednorodne, powoli spływające z łopatki.
Krok 10:
Na blasze do pieczenia nasmarowanej cienką warstwą oleju roślinnego umieść eklery w odległości 2 cm od siebie. Nie mam wszystkich eklerów na jednym arkuszu. W sumie wyszło 35 eklerów, zrobiłem je małe.
Krok 11:
Piec eklery w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 30 minut. Podczas pieczenia lepiej nie otwierać piekarnika, aby eklery nie opadły z powodu różnicy temperatur. Schłodzić gotowe eklery.
Krok 12:
Przygotuj składniki do nadzień. Zrobiłem 2 opcje.
Krok 13:
Na jedno nadzienie ugotuj jajko na twardo, ostudź w zimnej wodzie, obierz, zetrzyj na drobnej tarce. Podobnie zmiel twardy ser. Koperek umyć, osuszyć, drobno posiekać.
Krok 14:
Połącz składniki nadzienia, dodaj majonez, wymieszaj.
Krok 15:
W przypadku innego nadzienia krewetki wstępnie rozmrozić, zagotować we wrzącej osolonej wodzie. Mam nieobrane krewetki królewskie, gotowałem je przez 7 minut. Krewetki wyjąć, ostudzić.
Krok 16:
Czosnek, obrać, umyć, przepuścić przez prasę lub zetrzeć.
Krok 17:
Krewetki obrać, drobno posiekać. Możesz zmielić krewetki w blenderze, wtedy nadzienie będzie pastowate.
Krok 18:
Połącz krewetki, twaróg, czosnek, wymieszaj. Wydawało mi się, że masa jest gęsta, dodałem kilka łyżek śmietany.
Krok 19:
Eklery nacinać z jednej strony nie do końca (lub całkowicie ciąć wzdłuż) i wypełniać nadzieniem. Z tą ilością nadzienia wypełniłem nieco ponad połowę eklerów. Przekąska jest gotowa. Smacznego!
małe wskazówki dotyczące robienia ciasta parzonego dla eklerów można obejrzeć
tutaj
.
istnieje wiele opcji napełniania. Są to różne sałatki, pasztety, nadzienia rybne, grzybowe itp.
jeśli upieksz eklery z wyprzedzeniem, przygotowanie przekąski zajmie trochę czasu. Często gotuję eklery na przyszłość, zamrażając je na chwilę. A kiedy spodziewana jest nieoczekiwana wizyta gości, bardzo przydatne są puste miejsca. Jest to bardzo wygodne.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Krewetki w puszkach - 81 kcal/100g
- Krewetki gotowane - 95 kcal/100g
- Krewetki obrane mrożone - 60 kcal/100g
- Krewetki świeże - 97 kcal/100g
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Ser "Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser"Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser "Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser Chester o zawartości tłuszczu 50 % - 363 kcal/100g
- Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser Emmental 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Ser Litewski - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Ser twarogowy - 223 kcal/100g