Nadziewane eklery z przekąskami

eklery z pikantnym nadzieniem to prosta i pyszna przekąska. Eklery mogą być nie tylko deserowe. Jeśli wypełnisz je niesłodzonym nadzieniem, otrzymasz prostą, ale oryginalną przekąskę. Możesz przygotować kilka opcji nadzień i będzie to bardzo wygodne. W końcu każdy może spróbować przekąski według własnych upodobań.
JuliaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 29 % 10 g
tłuszcze 46 % 16 g
węglowodany 26 % 9 g
224 kcal
IG: 11 / 0 / 89

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj niezbędne składniki do przygotowania eklerów. Jajka powinny mieć temperaturę pokojową, nie małe.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Pokrój masło na kawałki, włóż do rondla. Dodaj wodę, mleko, sól. Umieścić na umiarkowanym ogniu.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Podgrzej masę do wrzenia, ciągle mieszając, aby masło całkowicie się stopiło.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Przesiej mąkę. Gdy tylko płynna mieszanina się zagotuje, natychmiast dodaj całą mąkę, jednocześnie aktywnie mieszając masę.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Masa powinna być jednorodna, odchodzić od ścian patelni. Rozgrzej ciasto na małym ogniu, mieszając przez 1-2 minuty, aby mąka dobrze się ugotowała. Wyjmij patelnię z pieca.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Od razu ubijam wszystkie jajka i dodaję partiami do ciasta. Możesz wprowadzić jedno jajko na raz.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Ciasto pozostawić do ostygnięcia, aż będzie lekko ciepłe. Dodaj około 1/4 mieszanki jajecznej (lub 1 jajko).

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Wbij jajko w ciasto. Następne jajko dodać dopiero po całkowitym połączeniu poprzedniego z ciastem. W ten sposób wprowadzić wszystkie jajka.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Gotowe ciasto jest lepkie, gładkie, jednorodne, powoli spływające z łopatki.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Na blasze do pieczenia nasmarowanej cienką warstwą oleju roślinnego umieść eklery w odległości 2 cm od siebie. Nie mam wszystkich eklerów na jednym arkuszu. W sumie wyszło 35 eklerów, zrobiłem je małe.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Piec eklery w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 30 minut. Podczas pieczenia lepiej nie otwierać piekarnika, aby eklery nie opadły z powodu różnicy temperatur. Schłodzić gotowe eklery.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Przygotuj składniki do nadzień. Zrobiłem 2 opcje.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Na jedno nadzienie ugotuj jajko na twardo, ostudź w zimnej wodzie, obierz, zetrzyj na drobnej tarce. Podobnie zmiel twardy ser. Koperek umyć, osuszyć, drobno posiekać.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Połącz składniki nadzienia, dodaj majonez, wymieszaj.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    W przypadku innego nadzienia krewetki wstępnie rozmrozić, zagotować we wrzącej osolonej wodzie. Mam nieobrane krewetki królewskie, gotowałem je przez 7 minut. Krewetki wyjąć, ostudzić.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Czosnek, obrać, umyć, przepuścić przez prasę lub zetrzeć.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Krewetki obrać, drobno posiekać. Możesz zmielić krewetki w blenderze, wtedy nadzienie będzie pastowate.

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    Połącz krewetki, twaróg, czosnek, wymieszaj. Wydawało mi się, że masa jest gęsta, dodałem kilka łyżek śmietany.

  19. Krok 19:

    Krok 19.

    Eklery nacinać z jednej strony nie do końca (lub całkowicie ciąć wzdłuż) i wypełniać nadzieniem. Z tą ilością nadzienia wypełniłem nieco ponad połowę eklerów. Przekąska jest gotowa. Smacznego!

małe wskazówki dotyczące robienia ciasta parzonego dla eklerów można obejrzeć tutaj .

istnieje wiele opcji napełniania. Są to różne sałatki, pasztety, nadzienia rybne, grzybowe itp.

jeśli upieksz eklery z wyprzedzeniem, przygotowanie przekąski zajmie trochę czasu. Często gotuję eklery na przyszłość, zamrażając je na chwilę. A kiedy spodziewana jest nieoczekiwana wizyta gości, bardzo przydatne są puste miejsca. Jest to bardzo wygodne.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Krewetki w puszkach - 81   kcal/100g
  • Krewetki gotowane - 95   kcal/100g
  • Krewetki obrane mrożone - 60   kcal/100g
  • Krewetki świeże - 97   kcal/100g
  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Ser "Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser Chester o zawartości tłuszczu 50 % - 363   kcal/100g
  • Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser Emmental 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Ser Litewski - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Ser twarogowy - 223   kcal/100g

Podobne przepisy