suflet śmietankowo-żelatynowy z truskawkami

zwiewny kremowy deser z aromatycznymi truskawkami. Truskawki dojrzewały w naszym kraju. I chociaż jest bardzo mało, ta ilość wystarczyła, aby stworzyć wspaniały orzeźwiający deser. Oprócz truskawek możesz tutaj użyć dowolnych jagód. Będzie bardzo smaczny w wiśniach i wiśniach, a także w agreście i melonie.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 13 % 3 g
tłuszcze 39 % 9 g
węglowodany 48 % 11 g
184 kcal
IG: 36 / 0 / 64

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Odmierz składniki. Truskawki umyć i osuszyć.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie i pozostawić do spęcznienia.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Mieszając, podgrzej żelatynę na małym ogniu, aż się rozpuści.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Schłodzoną śmietanę ubić z cukrem pudrem w mocną, stabilną pianę.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj 2 łyżki do rozpuszczonej żelatyny. l śmietana i wymieszaj.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wlej żelatynowo-kremową masę do reszty śmietany.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Ubij mikserem na niskich obrotach, aż będzie gładka, aby nie było grudek.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Połóż 2 łyżki na dnie misek. l.śmietana.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Rozłóż część truskawek na wierzchu.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Powtórz warstwy.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Włóż deser do lodówki na 10 minut. Następnie udekoruj miętą i podawaj.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietanka 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietanka - 300   kcal/100g
  • Żelatyna - 355   kcal/100g
  • Truskawka ogrodowa - 32   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g

Podobne przepisy