suflet śmietankowo-żelatynowy z truskawkami
skład / składniki
3
porcje:
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Odmierz składniki. Truskawki umyć i osuszyć.
Krok 2:
Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie i pozostawić do spęcznienia.
Krok 3:
Mieszając, podgrzej żelatynę na małym ogniu, aż się rozpuści.
Krok 4:
Schłodzoną śmietanę ubić z cukrem pudrem w mocną, stabilną pianę.
Krok 5:
Dodaj 2 łyżki do rozpuszczonej żelatyny. l śmietana i wymieszaj.
Krok 6:
Wlej żelatynowo-kremową masę do reszty śmietany.
Krok 7:
Ubij mikserem na niskich obrotach, aż będzie gładka, aby nie było grudek.
Krok 8:
Połóż 2 łyżki na dnie misek. l.śmietana.
Krok 9:
Rozłóż część truskawek na wierzchu.
Krok 10:
Powtórz warstwy.
Krok 11:
Włóż deser do lodówki na 10 minut. Następnie udekoruj miętą i podawaj.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietanka 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietanka - 300 kcal/100g
- Żelatyna - 355 kcal/100g
- Truskawka ogrodowa - 32 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g