Sałatka z kalmarów ze świeżym ogórkiem i jajkiem

niesamowita sałatka z łatwo dostępnych składników. Bardzo lubię gotowane kalmary. Ta sałatka jest jedną z najbardziej lubianych - ma tylko trzy składniki, robi się ją bardzo szybko, ale zawsze najpierw odlatuje ze stołu. Możesz podawać w salaterce lub w oddzielnych porcjach.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 53 % 10 g
tłuszcze 42 % 8 g
węglowodany 5 % 1 g
117 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 25 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Odmierz składniki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Jajka ugotować i pokroić w kostkę.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Pokrój ogórki w paski.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Obierz tusze kalmarów i gotuj w osolonej wodzie przez 1 minutę. Wyjmij z wody i ostudź. Pokrój kalmary w paski.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Połącz wszystkie składniki.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dopraw majonezem i wymieszaj.

majonez lepiej zrobić samemu. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Możesz zobaczyć opcje przepisów tutaj.
jako dressing można również użyć nie tylko majonezu, ale także śmietany lub jogurtu naturalnego. Można je przyjmować osobno lub mieszać z majonezem w dowolnej proporcji do smaku - zmniejszy to zawartość kalorii w naczyniu.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Świeże ogórki - 15   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Kalmary smażone - 175   kcal/100g
  • Kalmary gotowane - 110   kcal/100g
  • Kalmary świeże - 74   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g

Podobne przepisy