klasyczny Olivier z mięsem wołowym

ulubiona zimowa sałatka z gotowaną wołowiną. Tradycyjna ulubiona sałatka w swojej klasycznej wersji - z wołowiną. Ma więcej zalet, zwłaszcza jeśli doprawisz go domowym majonezem lub kwaśną śmietaną. Taka sałatka ozdobi codzienny lub świąteczny stół i będzie obficie karmić.
AnnaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 37 % 7 g
tłuszcze 32 % 6 g
węglowodany 32 % 6 g
108 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 2 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić klasyczny Olivier z mięsem wołowym? Przygotuj wskazane składniki do sałatki. Czas gotowania jest wskazany, biorąc pod uwagę, czy wszystkie warzywa na sałatkę, jajka i wołowinę są surowe. Jeśli mięso jest już ugotowane, ziemniaki z marchewką, jajka, czas przygotowania sałatki wynosi 15-20 minut. Sałatkę doprawiam majonezem, lepiej użyć domowej roboty. Sałatkę można również doprawić mieszanką majonezu ze śmietaną, jogurtem naturalnym lub kwaśną śmietaną.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Do sałatki musisz gotować warzywa i jajka (około 10 minut). Włóż ziemniaki (wybierz odmiany nieskrobiowe) i marchewki w skórce do wrzącej wody i gotuj do miękkości (ich czas gotowości jest inny). Schłodzić, spuszczając wodę. Możesz także gotować warzywa już obrane i pokrojone w kostkę, ponieważ uważa się, że warzywa mają mniej smaku warzywnego.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Do sałatki weź filet wołowy, bez tłuszczu i żył. Wlej wodę do rondla, zagotuj. Włóż mięso do wrzącej wody, zmniejsz ogień i gotuj wołowinę do miękkości 1-2. Czas gotowania zależy od wieku wybranego mięsa. Mięso wyjąć z bulionu i schłodzić. Pozostały bulion można wykorzystać do przygotowania zupy lub sosu.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Weź salaterkę lub głęboką miskę na sałatkę. Ziemniaki ugotowane i schłodzone obrać ze skóry i pokroić w kostkę. Spróbuj pokroić w kostkę zbliżoną do grochu, aby całe cięcie wyglądało harmonijnie i schludnie. Złożyć pokrojone ziemniaki do salaterki.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Obierz marchewki i pokrój w kostkę. Dodaj pokrojoną marchewkę do ziemniaków.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Usuń ogórki kiszone z solanki i spłucz (opcjonalnie) wodą. Ogórki pokroić w drobną kostkę i dodać do salaterki.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Ugotowane i schłodzone jajka obrać i pokroić w kostkę. Dodaj posiekane jajka do sałatki.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Ugotowane i schłodzone mięso pokroić w kostkę lub rozłożyć na włókna. Dodaj posiekaną wołowinę do sałatki.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Obierz cebulę i drobno posiekaj. Dodaj posiekaną cebulę do salaterki. Cebulę można zastąpić sałatką, ale nie odmawiać.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Słoik zielonego groszku delikatnie otwórz i spuść płyn (można go użyć w przygotowanie niektórych potraw). Dodaj odpowiednią ilość groszku do sałatki.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Dodaj majonez, sól do sałatki i wymieszaj sałatkę. Zaleca się dodanie majonezu do sałatki przed podaniem.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Gotową sałatkę Olivier z wołowiną można podawać na stole. Może być podawany jako samodzielne danie lub jako sałatka do codziennego lub świątecznego stołu.

majonez lepiej zrobić samemu. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Zobacz tutaj ciekawe przepisy na domowy majonez.
jako dressing można również użyć nie tylko majonezu, ale także śmietany lub jogurtu naturalnego. Można je przyjmować osobno lub mieszać z majonezem w dowolnej proporcji do smaku - zmniejszy to zawartość kalorii w naczyniu.

jak gotować jajka na twardo? Aby jajka nie pękały podczas gotowania, włóż je do zimnej wody i gotuj na małym ogniu. Gotuj jajka przez 9 minut po ugotowaniu, a następnie zalej zimną wodą i ostudź. Powłoka lepiej oczyści się z nagłej różnicy temperatur.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Ziemniaki pieczone - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Tłuszcz wołowy roztopiony - 871   kcal/100g
  • Wołowina tłusta - 171   kcal/100g
  • Wołowina chuda - 158   kcal/100g
  • Wołowina-mostek - 217   kcal/100g
  • Wołowina-kajdany - 380   kcal / 100g
  • Wołowina-chuda pieczeń - 200   kcal/100g
  • Wołowina - łopatka - 137   kcal/100g
  • Wołowina - żeberka - 233   kcal/100g
  • Wołowina-szynka - 104   kcal/100g
  • Wołowina - ogon - 184   kcal/100g
  • Szynka gotowana - 269   kcal/100g
  • Peklowana wołowina - 216   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal / 100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Groszek zielony świeży - 280   kcal/100g
  • Groszek zielony konserwowy - 55   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal / 100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ogórki kiszone - 16   kcal/100g

Podobne przepisy