risotto z kalmarami

gastronomicznie wykwintne danie kuchni włoskiej. W tym risotto z kalmarami ryż nasączony masłem i białym winem sprawia, że jest wyjątkowo smaczny. Delikatne owoce morza i włoskie zioła dodają oryginalności. Danie zamieni zwykły obiad w świąteczny!

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 27 % 8 g
tłuszcze 23 % 7 g
węglowodany 50 % 15 g
160 kcal
IG: 7 / 93 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić risotto z kalmarami? Przygotuj wszystkie niezbędne produkty. Oczyść kalmary, pamiętaj o usunięciu cięciwy. Zalej kalmary wrzącą wodą, aby łatwo je wyczyścić. Ugotuj obrane kalmary. Dodaj włoskie (prowansalskie) zioła do wody, zagotuj i opuść tusze kalmarów. Gotuj przez dwie minuty, nie dłużej, w przeciwnym razie kalmary będą twarde.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Wyjmij kalmary i pozostaw do ostygnięcia. Nie spuszczaj bulionu z kalmarów, będziemy go potrzebować później.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Obierz cebulę i czosnek. Drobno posiekaj cebulę. Pokrój czosnek na pół, naciśnij połówki nożem, aby wydzielał cały smak. Wlej oliwę z oliwek na patelnię, dodaj czosnek. Gdy czosnek się zarumieni, usuń go.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj posiekaną cebulę. Polecam dodanie włoskich ziół na tym etapie gotowania, aby wzmocnić smak i aromat.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wymieszaj i dodaj umyty ryż. Weź ryż określonej odmiany, najlepsza jest odmiana-Arborio. Jest to ryż średnioziarnisty. Nie bierz drobno - lub długoziarnistego, a także gotowanego na parze risotto może nie działać. Najlepszą opcją byłby ryż do risotto. Rozgotuj ryż, aż ziarna będą przezroczyste.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wymieszaj i polej ryż białym winem. Gdy ryż wchłonie wino, wlej jedną trzecią bulionu, w którym gotowano kalmary. Sól, poczekaj, aż bulion całkowicie odparuje, od czasu do czasu mieszając. Wlej kolejną część bulionu, a także mieszaj, aż całkowicie odparuje. Uzupełnij pozostałym bulionem.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Pokrój schłodzone kalmary w pierścienie.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Ułóż pierścienie kalmarów na ryżu. Przykryj patelnię pokrywką i odstaw na 5 minut.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Przetrzyj ser cienkimi wiórkami. Do tego dania najbardziej nadaje się parmezan, ale mam zwykły ser.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Obficie posyp risotto startym serem. Wymieszaj, ser się stopi i nada potrawie pożądaną konsystencję. To wszystko, risotto z kałamarnicą jest gotowe! Rozłóż na talerzu i podawaj.

jeśli chcesz zrobić risotto o jak najbardziej włoskim smaku, do przygotowania użyj szafranu i kilku łyżek koncentratu pomidorowego. W takim przypadku nie można dodać sera. We Włoszech to danie jest przygotowywane na różne sposoby.

w razie potrzeby udekoruj gałązkami pietruszki lub bazylii lub innymi ziołami według własnych upodobań.

świetnie komponuje się z sałatką ze świeżych warzyw.

wytrawne białe wino jest doskonałym dodatkiem do tego dania. Ciesz się!

ważne! Aby dania z ryżem były niezmiennie smaczne, przeczytaj artykuł o zawiłościach wyboru ryżu i sekretach jego przygotowania .

należy pamiętać, że jakość i smak gotowego dania w dużej mierze zależy od prawidłowego rozmrażania składników. Jak uniknąć błędów i wybrać najlepszy sposób, przeczytaj artykuł o rozmrażaniu.

ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Dziki ryż surowy - 353   kcal/100g
  • Ryż brązowy surowy - 360   kcal/100g
  • Ryż brązowy gotowany - 119   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany surowy - 363   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany gotowany - 109   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106   kcal/100g
  • Ryż instant suchy - 374   kcal/100g
  • Ryż instant gotowy do spożycia - 109   kcal/100g
  • Rys - 344   kcal/100g
  • Ser "Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser "Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser Emmental 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Litewski ser - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Białe wino - 78   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Kałamarnica tusza - 96   kcal/100g
  • Włoska mieszanka ziół - 259   kcal/100g

Podobne przepisy