skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić risotto z kalmarami? Przygotuj wszystkie niezbędne produkty. Oczyść kalmary, pamiętaj o usunięciu cięciwy. Zalej kalmary wrzącą wodą, aby łatwo je wyczyścić. Ugotuj obrane kalmary. Dodaj włoskie (prowansalskie) zioła do wody, zagotuj i opuść tusze kalmarów. Gotuj przez dwie minuty, nie dłużej, w przeciwnym razie kalmary będą twarde.
Krok 2:
Wyjmij kalmary i pozostaw do ostygnięcia. Nie spuszczaj bulionu z kalmarów, będziemy go potrzebować później.
Krok 3:
Obierz cebulę i czosnek. Drobno posiekaj cebulę. Pokrój czosnek na pół, naciśnij połówki nożem, aby wydzielał cały smak. Wlej oliwę z oliwek na patelnię, dodaj czosnek. Gdy czosnek się zarumieni, usuń go.
Krok 4:
Dodaj posiekaną cebulę. Polecam dodanie włoskich ziół na tym etapie gotowania, aby wzmocnić smak i aromat.
Krok 5:
Wymieszaj i dodaj umyty ryż. Weź ryż określonej odmiany, najlepsza jest odmiana-Arborio. Jest to ryż średnioziarnisty. Nie bierz drobno - lub długoziarnistego, a także gotowanego na parze risotto może nie działać. Najlepszą opcją byłby ryż do risotto. Rozgotuj ryż, aż ziarna będą przezroczyste.
Krok 6:
Wymieszaj i polej ryż białym winem. Gdy ryż wchłonie wino, wlej jedną trzecią bulionu, w którym gotowano kalmary. Sól, poczekaj, aż bulion całkowicie odparuje, od czasu do czasu mieszając. Wlej kolejną część bulionu, a także mieszaj, aż całkowicie odparuje. Uzupełnij pozostałym bulionem.
Krok 7:
Pokrój schłodzone kalmary w pierścienie.
Krok 8:
Ułóż pierścienie kalmarów na ryżu. Przykryj patelnię pokrywką i odstaw na 5 minut.
Krok 9:
Przetrzyj ser cienkimi wiórkami. Do tego dania najbardziej nadaje się parmezan, ale mam zwykły ser.
Krok 10:
Obficie posyp risotto startym serem. Wymieszaj, ser się stopi i nada potrawie pożądaną konsystencję. To wszystko, risotto z kałamarnicą jest gotowe! Rozłóż na talerzu i podawaj.
jeśli chcesz zrobić risotto o jak najbardziej włoskim smaku, do przygotowania użyj szafranu i kilku łyżek koncentratu pomidorowego. W takim przypadku nie można dodać sera. We Włoszech to danie jest przygotowywane na różne sposoby.
w razie potrzeby udekoruj gałązkami pietruszki lub bazylii lub innymi ziołami według własnych upodobań.
świetnie komponuje się z sałatką ze świeżych warzyw.
wytrawne białe wino jest doskonałym dodatkiem do tego dania. Ciesz się!
ważne! Aby dania z ryżem były niezmiennie smaczne, przeczytaj artykuł o zawiłościach wyboru ryżu i sekretach jego przygotowania .
należy pamiętać, że jakość i smak gotowego dania w dużej mierze zależy od prawidłowego rozmrażania składników. Jak uniknąć błędów i wybrać najlepszy sposób, przeczytaj artykuł o rozmrażaniu.
ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Dziki ryż surowy - 353 kcal/100g
- Ryż brązowy surowy - 360 kcal/100g
- Ryż brązowy gotowany - 119 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany surowy - 363 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany gotowany - 109 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106 kcal/100g
- Ryż instant suchy - 374 kcal/100g
- Ryż instant gotowy do spożycia - 109 kcal/100g
- Rys - 344 kcal/100g
- Ser "Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser "Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser "Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser Emmental 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Litewski ser - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Białe wino - 78 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Kałamarnica tusza - 96 kcal/100g
- Włoska mieszanka ziół - 259 kcal/100g