Chasz wieprzowy

bogaty i rozgrzewający! Przygotuj niesamowicie pyszną zupę! Chasz wieprzowy to danie, które na długo zostanie zapamiętane ze względu na jasny smak. Chociaż tradycyjnie jest przygotowywany z udek wołowych lub ogonów, wieprzowina jest nie mniej smaczna. Khash rozgrzewa, doskonale nadaje się jako pokarm na przeziębienia, doda siły. Również ta zupa jest spożywana rano po wakacjach, ponieważ uważa się, że łagodzi kaca. Proces gotowania można czasami przyspieszyć, jeśli użyjesz szybkowaru.
NinaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 36 % 4 g
tłuszcze 55 % 6 g
węglowodany 9 % 1 g
74 kcal
IG: 0 / 0 / 100

metoda gotowania

czas gotowania: 1 D 7 h 30 min

zaczynamy gotować od dokładnego oczyszczenia nóg i ogona. Zeskrob, dokładnie umyj pod bieżącą wodą, a następnie przenieś do dużego pojemnika i napełnij czystą i zimną wodą. Moczymy nogi i ogon w ciągu dnia, kilkakrotnie zmieniamy wodę na świeżą. Moczenie pomoże pozbyć się nieprzyjemnych zapachów.

gdy minie określony czas, wyjmij nogi i ogon z wody, spłucz ponownie pod bieżącą wodą. Pokrój Nogi na kilka części. Kawałki wieprzowiny wkładamy do dużego rondla, napełniamy wodą i stawiamy na dużym ogniu. Doprowadzamy zawartość garnka do wrzenia, gotujemy przez 10 minut, po czym spuszczamy wodę i myjemy patelnię.

ponownie napełnij nogi i ogon wodą, zagotuj na dużym ogniu. Następnie zmniejsz ogrzewanie do minimum i gotuj wszystko przez 6 godzin. Bierzemy pod uwagę, że ogon ugotuje się nieco szybciej i należy go wyjąć z patelni godzinę lub dwie wcześniej. Mięso powinno stać się miękkie, dobrze odchodzić od kości. Proces jest ogólnie podobny do gotowania galaretki.

następnie mięso należy oddzielić od kości i ułożyć na talerzach. Często mięso i bulion podawane są na stole osobno, ale zawsze na gorąco. Dlatego nie tracimy czasu, obieramy ząbki czosnku z łuski, drobno je siekamy lub przepuszczamy przez prasę, przenosimy do małego pojemnika i napełniamy gorącym bulionem.

chleb pita, wstępnie wysuszony, rozerwij (rozbij) na kawałki i rozłóż na dużym naczyniu. Wszystko podajemy na stole, zalewamy mięso bulionem. Czosnek dodaje się do bulionu. Zwyczajowo soli się hash już na talerzach, więc zdecydowanie musisz postawić solniczkę na stole. W razie potrzeby możesz również włożyć chleb pita do bulionu i natychmiast rozpocząć degustację przygotowanego dania, aż chleb pita będzie miał czas na zamoczenie.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Wieprzowina tłusta - 333   kcal/100g
  • Mięso wieprzowe - 357   kcal/100g
  • Wieprzowina-chuda pieczeń - 184   kcal/100g
  • Schab-kotlet z kością - 537   kcal/100g
  • Sznycel wieprzowy - 352   kcal/100g
  • Wieprzowina - ramię - 593   kcal/100g
  • Szynka dzika - 113   kcal/100g
  • Wieprzowina - 259   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Lawasz ormiański - 236   kcal/100g
  • Pita - 277   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g

Podobne przepisy