hash wołowy

Ta zupa doda ciału energii i siły na cały dzień! Wcześniej Khash nazywano jedzeniem ubogich. Według legendy król zachował dobre mięso dla siebie, a Kości wyrzucił do wąwozu, w którym mieszkał pasterz Khash. Królowi tak spodobał się smak zupy pasterza, że zaprosił do siebie biedaka i kazał ugotować kości. Potem król zachował kości dla siebie, a mięso rozdawał biednym
nasstinAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 53 % 9 g
tłuszcze 35 % 6 g
węglowodany 12 % 2 g
103 kcal
IG: 33 / 0 / 67

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 16 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Oto główny składnik hash-nogi wołowe, a dokładniej w moim przypadku - to stawy kolanowe. W przypadku khasha biorą również ogony wołowe i trebuha, a mianowicie flaki, ale jeśli zdecydujesz się na ten składnik, należy go najpierw namoczyć i ugotować osobno, a dopiero potem dodać do wspólnej patelni.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Nogi należy pokroić tak, aby pasowały do garnka, dobrze umyć i namoczyć przez 6-8 godzin, kilkakrotnie zmieniając wodę. Moczyłam przez noc

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Przed włożeniem haszyszu jeszcze raz dobrze myjemy i po raz ostatni zmieniamy wodę

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Doprowadź do wrzenia i usuń pianę, a następnie zmniejsz ogień do najniższego poziomu i praktycznie zapomnij o nim przez 8 godzin. Od czasu do czasu zdejmowałem pianę i upewniałem się, że bulion nie gotuje się zbytnio

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Po 8 godzinach mamy taki pachnący bogaty bulion. Zgodnie z klasyką do garnka z Haszem nie dodaje się ani soli, ani innych przypraw

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Ostrożnie, aby się nie poparzyć, usuń kości z bulionu

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Oddziel mięso od kości

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Bulion należy przecedzić przez sito, aby pozbyć się małych fragmentów kości

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Wyciśnij główkę czosnku do osobnej miski

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Napełnij 1-2 kadziami gorącego bulionu i dodaj 1-2 stół. l. ocet, sól-będzie to dressing do khasha

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Do khasha tradycyjnie podaje się rzodkiewkę, startą lub pokrojoną na kawałki

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Doprawiam rzodkiewkę olejem roślinnym i dodaję

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Również, z Hashem na stole powinien być pokrojony ser solankowy

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Cienki ormiański chleb pita jest krojony na małe kwadraty i suszony

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Siekanie zieleni

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Na talerzu wkładamy kawałki mięsa, zalewamy bardzo gorącym bulionem, solimy, dodajemy sos czosnkowy i jemy z chlebem pita lub wkładamy go bezpośrednio do talerza i pozwalamy mu trochę namoczyć

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Jestem pewien, że na pewno docenisz to danie! Smacznego!

teraz Khash jest przygotowywany na 2-3 dzień ślubu , po długich świętach noworocznych - całkowicie przywraca organizm po tak długiej uczcie. Jest to cały wyjątkowy rytuał, do którego dopuszczani są tylko mężczyźni, a kobiety mogą tylko cieszyć się rezultatem. Ta zupa jest podawana do śniadania jako osobne danie. Hash ma cudowne właściwości dla stawów, co czyni go po prostu niezbędnym!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Rzodkiewka - 35   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Lawasz ormiański - 236   kcal/100g
  • Pita - 277   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g
  • Ocet stołowy - 11   kcal/100g
  • Golonki wołowe - 187   kcal/100g
  • Ser solankowy - 355   kcal/100g

Podobne przepisy