skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj składniki według listy. Przede wszystkim przygotujemy jęczmień. Płatki dokładnie spłukujemy i moczymy przez godzinę zimną wodą. Następnie spuszczamy wodę, ponownie myjemy płatki, napełniamy nową partią czystej wody i podpalamy. Gotuj jęczmień do połowy ugotowany, przez 20 minut na małym ogniu. Spuść wodę, przenieś jęczmień do głębokiej patelni.
Krok 2:
W międzyczasie przygotuj warzywa, umyj je. Obierz i zetrzyj marchewki. Wysyłamy na patelnię z jęczmieniem perłowym.
Krok 3:
Obierz cebulę i pokrój w drobną kostkę i włóż do rondla.
Krok 4:
Dotarliśmy do ogórków, niekoniecznie muszą mieć piękny wygląd, nadają się również te, które nie nadają się do marynowania, najważniejsze jest to, że są świeże. Odetnij końce ogórków po obu stronach i pokrój je w małe kostki.
Krok 5:
Wyślij je na patelnię do innych składników.
Krok 6:
Obierz paprykę z rdzenia z nasionami, pokrój miąższ w małe kostki. Robimy to samo z pomidorami. Ząbki czosnku obieramy i drobno siekamy nożem.
Krok 7:
Wlej wodę do garnka z kaszą i warzywami. Dodaj cukier, sól. Wszystko dokładnie wymieszaj i podpal. Gdy mieszanina się zagotuje, zmniejsz ogień do minimum i gotuj na wolnym ogniu przez około 15 minut, następnie wlej olej roślinny, gotuj mieszaninę i gotuj na wolnym ogniu przez kolejne 5 minut. Teraz dodaj liść laurowy i wlej ocet. Gotuj warzywa ze zbożami przez 5 minut od momentu rozpoczęcia wrzenia.
Krok 8:
Podczas gotowania półfabrykatu warzywnego na marynatę należy przygotować słoiki. Puszki powinny być tak duże, aby zawartość całego słoika została natychmiast wykorzystana do gotowania zupy. Moje puszki z sodą i sterylizowane w piekarniku, puszki o pojemności 0,5 litra wystarczy wysterylizować przez 10 minut w temperaturze 150 stopni. Pokrywki gotujemy lub sterylizujemy razem ze słoikami w piekarniku. Lub sterylizujemy słoiki w inny wygodny sposób.
Krok 9:
Napełniamy sterylne słoiki półfabrykatem do wieszaków, przykrywamy pokrywkami i sterylizujemy w rondlu wypełnionym wodą. Na dnie patelni kładziemy szmatkę, aby ściany puszek nie pękały po podgrzaniu. Sterylizujemy słoiki o objętości 0,5 przez około 10 minut od momentu zagotowania wody w rondlu na małym ogniu. Zwijamy słoiki pokrywkami i przechowujemy w chłodnym miejscu. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Ogórki świeże - 15 kcal/100g
- Kasza perłowa - 340 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Gotowana marchewka - 25 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Ocet stołowy - 11 kcal/100g