marynata na zimę ze świeżych ogórków z jęczmieniem perłowym

Prosty półprodukt do przygotowania zupy marynowanej! Wiele współczesnych gospodyń domowych czasami nie ma czasu na przygotowanie złożonych potraw, aby zadowolić domowników. Świetna okazja w sezonie letnim, aby zrobić półprodukty warzywne, które zimą będą prawdziwym ratownikiem.
SnezhanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 14 % 2 g
tłuszcze 14 % 2 g
węglowodany 71 % 10 g
59 kcal
IG: 90 / 0 / 10

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj składniki według listy. Przede wszystkim przygotujemy jęczmień. Płatki dokładnie spłukujemy i moczymy przez godzinę zimną wodą. Następnie spuszczamy wodę, ponownie myjemy płatki, napełniamy nową partią czystej wody i podpalamy. Gotuj jęczmień do połowy ugotowany, przez 20 minut na małym ogniu. Spuść wodę, przenieś jęczmień do głębokiej patelni.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    W międzyczasie przygotuj warzywa, umyj je. Obierz i zetrzyj marchewki. Wysyłamy na patelnię z jęczmieniem perłowym.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Obierz cebulę i pokrój w drobną kostkę i włóż do rondla.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dotarliśmy do ogórków, niekoniecznie muszą mieć piękny wygląd, nadają się również te, które nie nadają się do marynowania, najważniejsze jest to, że są świeże. Odetnij końce ogórków po obu stronach i pokrój je w małe kostki.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wyślij je na patelnię do innych składników.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Obierz paprykę z rdzenia z nasionami, pokrój miąższ w małe kostki. Robimy to samo z pomidorami. Ząbki czosnku obieramy i drobno siekamy nożem.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wlej wodę do garnka z kaszą i warzywami. Dodaj cukier, sól. Wszystko dokładnie wymieszaj i podpal. Gdy mieszanina się zagotuje, zmniejsz ogień do minimum i gotuj na wolnym ogniu przez około 15 minut, następnie wlej olej roślinny, gotuj mieszaninę i gotuj na wolnym ogniu przez kolejne 5 minut. Teraz dodaj liść laurowy i wlej ocet. Gotuj warzywa ze zbożami przez 5 minut od momentu rozpoczęcia wrzenia.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Podczas gotowania półfabrykatu warzywnego na marynatę należy przygotować słoiki. Puszki powinny być tak duże, aby zawartość całego słoika została natychmiast wykorzystana do gotowania zupy. Moje puszki z sodą i sterylizowane w piekarniku, puszki o pojemności 0,5 litra wystarczy wysterylizować przez 10 minut w temperaturze 150 stopni. Pokrywki gotujemy lub sterylizujemy razem ze słoikami w piekarniku. Lub sterylizujemy słoiki w inny wygodny sposób.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Napełniamy sterylne słoiki półfabrykatem do wieszaków, przykrywamy pokrywkami i sterylizujemy w rondlu wypełnionym wodą. Na dnie patelni kładziemy szmatkę, aby ściany puszek nie pękały po podgrzaniu. Sterylizujemy słoiki o objętości 0,5 przez około 10 minut od momentu zagotowania wody w rondlu na małym ogniu. Zwijamy słoiki pokrywkami i przechowujemy w chłodnym miejscu. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Ogórki świeże - 15   kcal/100g
  • Kasza perłowa - 340   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Gotowana marchewka - 25   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ocet stołowy - 11   kcal/100g

Podobne przepisy