serowa zupa z brokułów z miękkim serem
skład / składniki
4
porcje:
metoda gotowania
ten wspaniały przepis kulinarny należy do kuchni norweskiej. Zupa okazuje się smaczna, zdrowa, lekka i bardzo jasna. Ogólnie rzecz biorąc, brokuły są bardzo często używane do przygotowywania różnych zup kremowych, ponieważ ich niewątpliwą zaletą jest jasność, piękno i możliwość oryginalnego podania.
więc zacznijmy. Brokuły rozkładamy na kwiatostany, łodygę kroimy w drobną kostkę wraz z natką pietruszki i cebulą. Smażyć wszystko do miękkości na patelni z roztopionym masłem na średnim ogniu. Przygotuj szklankę wrzącej wody, sól i gotuj w niej kwiatostany brokułów przez 3 minuty. Nie spuszczamy wody, a brokuły wyjmujemy na talerz i zalewamy lodowatą wodą (konieczne do zachowania koloru!) na kilka minut. Smażoną cebulę z ziołami zalać bulionem z kurczaka i zachowanym bulionem z brokułów, doprowadzić do wrzenia, gotować na małym ogniu przez 15 minut. Dodaj połowę brokułów, ugotuj trochę i puree blenderem. Resztę kapusty dodajemy w całości, wlewamy śmietanę, powoli podgrzewamy, ale prawie doprowadzamy do wrzenia. Nie zapomnij soli, pieprzu, przykryć i pozostawić na 10-15 minut. Podawać dodając ser do talerzy.
możesz łatwo przekonwertować ten przepis na wegetariański, gotując zupę nie na bulionie z kurczaka, ale na warzywach. I też okaże się bardzo smaczny!!
więc zacznijmy. Brokuły rozkładamy na kwiatostany, łodygę kroimy w drobną kostkę wraz z natką pietruszki i cebulą. Smażyć wszystko do miękkości na patelni z roztopionym masłem na średnim ogniu. Przygotuj szklankę wrzącej wody, sól i gotuj w niej kwiatostany brokułów przez 3 minuty. Nie spuszczamy wody, a brokuły wyjmujemy na talerz i zalewamy lodowatą wodą (konieczne do zachowania koloru!) na kilka minut. Smażoną cebulę z ziołami zalać bulionem z kurczaka i zachowanym bulionem z brokułów, doprowadzić do wrzenia, gotować na małym ogniu przez 15 minut. Dodaj połowę brokułów, ugotuj trochę i puree blenderem. Resztę kapusty dodajemy w całości, wlewamy śmietanę, powoli podgrzewamy, ale prawie doprowadzamy do wrzenia. Nie zapomnij soli, pieprzu, przykryć i pozostawić na 10-15 minut. Podawać dodając ser do talerzy.
możesz łatwo przekonwertować ten przepis na wegetariański, gotując zupę nie na bulionie z kurczaka, ale na warzywach. I też okaże się bardzo smaczny!!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietana - 300 kcal/100g
- Brokuły - 33 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Ser "camembert" 50% tłuszczu - 291 kcal/100g
- Ser "moobacher" - 350 kcal/100g
- Ser "Sainte-agure" - 369 kcal/100g
- Ser "Syriusz Camembert" - 294 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Ghee - 892 kcal/100g
- Rosół - 15 kcal/100g
- Biały pieprz - 0 kcal/100g