ciasto Napoleon z kremowym nadzieniem

najsmaczniejsze ciasto ze smakiem z dzieciństwa! Ciasto Napoleon z kremowym nadzieniem jest prawdopodobnie jednym z najpopularniejszych domowych ciast. Smak tego delikatnego francuskiego deseru z lekkim, przewiewnym kremem, który smakuje jak lody, jest znany każdemu w naszym kraju od dzieciństwa. Postępując zgodnie z tym szczegółowym przepisem, teraz każdy może rozpieszczać swoich bliskich tym pysznym deserem.
Lilik75Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 9 % 5 g
tłuszcze 39 % 22 g
węglowodany 52 % 29 g
325 kcal
IG: 11 / 0 / 89

metoda gotowania

czas gotowania: 8 h

najpierw przygotuj ciasto na przyszłe ciasta. Aby to zrobić, przesiej mąkę do dużej miski, dzięki czemu będzie jeszcze bardziej przewiewna i natleniona. Pokrój twarde masło ostrym nożem na małe kawałki i dodaj do miski z mąką. Następnie za pomocą robota kuchennego lub po prostu pocieraj masło mąką rękami, aż stanie się tłuste okruchy. W procesie ugniatania dodaj sól, jajko kurze i 9-procentowy ocet stołowy. Aby zebrać okruchy razem i uczynić ciasto bardziej elastycznym, Dodaj do niego trochę zimnej lub nawet lodowatej wody. Dzięki temu ciasta z tego będą się łuszczyć i chrupać apetycznie. Podczas mieszania wody może być potrzebna trochę więcej lub trochę mniej - w zależności od rodzaju mąki i jej glutenu.

rezultatem powinno być miękkie, elastyczne ciasto, które podzielimy na 10 części. Zawiń każdy kawałek ciasta w folię spożywczą, aby nie wyschło i wyślij do lodówki na pół godziny.

z góry włącz piekarnik na 190-200 stopni Celsjusza.

podczas gdy ciasto "odpoczywa", przygotuj krem do ciasta. Jajka i żółtka mieszamy z cukrem i skrobią w osobnym pojemniku. Ostrożnie ubij je mikserem. Zagotuj mleko w rondlu. Następnie w cienkim strumieniu włóż gorące mleko do mieszanki jajeczno-cukrowej, nie przestając ubijać mikserem. Następnie przenieś powstałą masę z powrotem na patelnię i umieść na wolnym ogniu, gdzie przy ciągłym mieszaniu gotujemy krem do zgęstnienia przez 3-5 minut. Następnie zdejmij patelnię z ognia i włóż do niej masło. mieszaj krem, aż olej całkowicie się rozpuści i przykryj patelnię folią spożywczą. Pozwól, aby część kremu ostygła.

w międzyczasie wyjmujemy ciasto z lodówki i zwijamy każdy kawałek w cienki arkusz o okrągłym kształcie o średnicy 21-23 cm, przekłuwamy każde ciasto widelcem lub nożem. Następnie kładziemy go na blasze do pieczenia, uprzednio pokrytej papierem do pieczenia. Pieczemy ciasta w rozgrzanym piekarniku po kolei i kilka sztuk naraz (w zależności od liczby dostępnych arkuszy) przez 5-6 minut każdy.

gdy ciasta ostygną, przygotuj kremową część kremu. Aby to zrobić, wlej zimną śmietanę do miski i za pomocą miksera ubij ją do gęstej konsystencji. Następnie dodaj bitą śmietanę do schłodzonego kremu i mieszaj delikatnymi ruchami, aż będzie gładka.

każde ciasto obficie smarujemy kremem i zostawiamy jedno na okruchy. Zmiel go w blenderze i posyp ciasto powstałym okruchem na wierzchu i bokach.

ciasto wkładamy do lodówki na 6 lub więcej godzin, a najlepiej na całą noc, aby było dobrze nasycone i miękkie.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Skrobia - 320   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Śmietana 35% - 337   kcal/100g
  • Śmietanka 40% - 362   kcal/100g
  • Żółtka jaj - 352   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Ocet stołowy - 11   kcal/100g

Podobne przepisy