skład / składniki
metoda gotowania
najpierw przygotuj ciasto na przyszłe ciasta. Aby to zrobić, przesiej mąkę do dużej miski, dzięki czemu będzie jeszcze bardziej przewiewna i natleniona. Pokrój twarde masło ostrym nożem na małe kawałki i dodaj do miski z mąką. Następnie za pomocą robota kuchennego lub po prostu pocieraj masło mąką rękami, aż stanie się tłuste okruchy. W procesie ugniatania dodaj sól, jajko kurze i 9-procentowy ocet stołowy. Aby zebrać okruchy razem i uczynić ciasto bardziej elastycznym, Dodaj do niego trochę zimnej lub nawet lodowatej wody. Dzięki temu ciasta z tego będą się łuszczyć i chrupać apetycznie. Podczas mieszania wody może być potrzebna trochę więcej lub trochę mniej - w zależności od rodzaju mąki i jej glutenu.
rezultatem powinno być miękkie, elastyczne ciasto, które podzielimy na 10 części. Zawiń każdy kawałek ciasta w folię spożywczą, aby nie wyschło i wyślij do lodówki na pół godziny.
z góry włącz piekarnik na 190-200 stopni Celsjusza.
podczas gdy ciasto "odpoczywa", przygotuj krem do ciasta. Jajka i żółtka mieszamy z cukrem i skrobią w osobnym pojemniku. Ostrożnie ubij je mikserem. Zagotuj mleko w rondlu. Następnie w cienkim strumieniu włóż gorące mleko do mieszanki jajeczno-cukrowej, nie przestając ubijać mikserem. Następnie przenieś powstałą masę z powrotem na patelnię i umieść na wolnym ogniu, gdzie przy ciągłym mieszaniu gotujemy krem do zgęstnienia przez 3-5 minut. Następnie zdejmij patelnię z ognia i włóż do niej masło. mieszaj krem, aż olej całkowicie się rozpuści i przykryj patelnię folią spożywczą. Pozwól, aby część kremu ostygła.
w międzyczasie wyjmujemy ciasto z lodówki i zwijamy każdy kawałek w cienki arkusz o okrągłym kształcie o średnicy 21-23 cm, przekłuwamy każde ciasto widelcem lub nożem. Następnie kładziemy go na blasze do pieczenia, uprzednio pokrytej papierem do pieczenia. Pieczemy ciasta w rozgrzanym piekarniku po kolei i kilka sztuk naraz (w zależności od liczby dostępnych arkuszy) przez 5-6 minut każdy.
gdy ciasta ostygną, przygotuj kremową część kremu. Aby to zrobić, wlej zimną śmietanę do miski i za pomocą miksera ubij ją do gęstej konsystencji. Następnie dodaj bitą śmietanę do schłodzonego kremu i mieszaj delikatnymi ruchami, aż będzie gładka.
każde ciasto obficie smarujemy kremem i zostawiamy jedno na okruchy. Zmiel go w blenderze i posyp ciasto powstałym okruchem na wierzchu i bokach.
ciasto wkładamy do lodówki na 6 lub więcej godzin, a najlepiej na całą noc, aby było dobrze nasycone i miękkie.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Skrobia - 320 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Śmietana 35% - 337 kcal/100g
- Śmietanka 40% - 362 kcal/100g
- Żółtka jaj - 352 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Ocet stołowy - 11 kcal/100g