Sałatka Bojarska z kurczakiem i grzybami

smaczny i satysfakcjonujący kęs, po bojarsku, nie chcesz? Jeśli podzielisz się na Pory roku, jest to sałatka zimowa. Nazwałbym nawet tę sałatkę męską, gdyby nie była tak popularna wśród kobiet)) pyszne, satysfakcjonujące, pożywne. Oferuję ci podstawowy przepis na sałatkę, ale możesz go zmienić, dodając określone składniki. Na przykład do sałatki można dodać oliwki lub ziemniaki.
znlenaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 54 % 13 g
tłuszcze 38 % 9 g
węglowodany 8 % 2 g
143 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 45 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić sałatkę Boyar z kurczakiem i grzybami? Przygotuj składniki

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Pokrój cebulę w paski.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Pieczarki z cebulą podsmażyć, posolić. Jeśli nie używasz pieczarek, lekko usmaż grzyby, dodaj wodę i gotuj na wolnym ogniu przez pół godziny, a następnie odparuj wodę i ponownie usmaż.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Podczas smażenia grzybów zajmij się innymi potrawami. Pokrój filety w kostkę.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Zrób to samo z ogórkiem.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Nie zapomnij sprawdzić grzybów:) Pokrój jajka w tę samą kostkę.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Zetrzyj ser na drobnej tarce.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Posiekaj warzywa.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Gdy grzyby będą gotowe, połącz wszystkie składniki. Nie możesz czekać, aż ostygną. Dopraw przyprawami, wymieszaj.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Dopraw majonezem, udekoruj według uznania i podawaj. Smacznego!

przygotowanie sałatki z borowikami Zajęło mi 45 minut, ale gotowanie z pieczarkami zajmuje tylko 20 minut, aby pokroić wszystkie składniki i wymieszać.

lepiej zrobić własny majonez. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Zobacz tutaj ciekawe przepisy na domowy majonez.
jako dressing można również użyć nie tylko majonezu, ale także śmietany lub jogurtu naturalnego. Można je przyjmować osobno lub mieszać z majonezem w dowolnej proporcji do smaku - zmniejszy to zawartość kalorii w naczyniu.

wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Grzyby leśne - 21   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser "Emmental" 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Ser Litewski - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ogórki kiszone - 16   kcal/100g
  • Papryka - 289   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g
  • Pierś z kurczaka (filet) - 113   kcal/100g

Podobne przepisy