fasola szparagowa na zimę

Szybki, prosty, zdrowy, najsmaczniejszy! Fasolę szparagową można łatwo i łatwo marynować na zimę, używając składników, które ma każdy dom. Bardzo wygodnie jest dodać marynowaną fasolę do sałatek lub jako samodzielny dodatek do mięsa i ryb.
AlenushkaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 20 % 1 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 80 % 4 g
21 kcal
IG: 75 / 0 / 25

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak konserwować fasolę szparagową na zimę? Przygotuj jedzenie. Weź świeżą fasolę szparagową, opłucz ją, pokrój sadzonki i pokrój na małe kawałki. W tej formie wygodniej będzie później używać fasoli szparagowej w sałatkach.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Zalej fasolę szparagową wodą, zagotuj i gotuj do miękkości, 5-10 minut. Ugotowaną fasolę opłucz pod chłodną wodą. Jest to wygodne w durszlaku.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Przygotuj marynatę. Jak zrobić marynatę?

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wlej wodę do rondla, zagotuj, dodaj do niej sól.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Następnie dodaj cukier do wody. Mieszaj, aby całkowicie się rozpuściły.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wlej ocet do garnka. Następnie gotuj marynatę przez kilka minut i wyłącz. Marynata jest gotowa! Sterylizuj słoiki w dowolny sposób. O tym, jak to zrobić, i wiele innych wskazówek dotyczących półfabrykatów, przeczytaj na końcu przepisu.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Ułóż fasolę szparagową w wysterylizowanych słoikach. Zalej gorącą marynatą. Natychmiast zamknij słoiki sterylizowanymi pokrywkami, odwróć je i pozostaw do ostygnięcia w tej formie. Jeśli chcesz spróbować od razu, marynuje się za jeden lub dwa dni. A potem możesz to zjeść. Smacznego!

aby zrobić pyszne marynowane szparagi, musisz wybrać młode, soczyste zielone strąki. Powinien być elastyczny i dobrze łamać się z chrupnięciem. Fasola szparagowa zawiera wiele składników odżywczych, których szczególnie brakuje zimą.
to podstawowy przepis na marynowane szparagi.
możesz dodać różne przyprawy, pikantne zioła, pieprz, czosnek, cokolwiek dusza zapragnie.
marynowane szparagi z różnymi warzywami, takimi jak marchewka lub cukinia, z papryką lub pikantną.
więc istnieje wiele różnych opcji, które zaspokoją każdy gust.
marynowane szparagi mogą zastąpić takie warzywo jak ogórek, gdzie jest potrzebne marynowane, w różnych sałatkach i marynatach.
jeśli chcesz, aby szparagi były chrupiące, gotuj je do połowy ugotowane przed zalaniem marynatą. Jeśli bardziej lubisz delikatne strąki, musisz je ugotować, aż będą całkowicie ugotowane, to znaczy, gdy staną się miękkie.
zamiast octu jabłkowego można dodać ocet stołowy lub kwas cytrynowy lub sok z cytryny.
do przygotowania marynaty można użyć odsączonej wody po ugotowaniu szparagów.

aby mieć pewność, że letnie zapasy zachwycą Cię przez cały zimny sezon, przeczytaj podstawowe zasady, sekrety i życiowe hacki o przygotowaniach na zimę.

do gotowania lepiej jest użyć neutralnej pod względem smaku wody filtrowanej lub butelkowanej. Jeśli używasz wody z kranu, pamiętaj, że może ona nadać potrawie nieprzyjemny charakterystyczny smak.

ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili). 

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Ocet jabłkowy - 14   kcal/100g
  • Fasola szparagowa - 47   kcal/100g

Podobne przepisy