riyet z makreli
skład / składniki
8
porcje:
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Składniki
Krok 2:
Odetnij głowę i ogon ryby, oczyść brzuch. Napełnij rybę zimną wodą, dodaj cebulę (2 szt.), marchewkę, liść laurowy, wino, sól, w razie potrzeby dodaj tymianek, ziele angielskie. Doprowadzić do wrzenia bez pokrywki, gotować przez 1-2 minuty (jeśli ryba jest duża, jeśli ryba jest mała, natychmiast wyłączyć), wyłączyć, przykryć pokrywką i pozostawić na 15 minut.
Krok 3:
Wyjmujemy rybę z bulionu, pozostawiamy do ostygnięcia i obieramy ze skóry i kości.
Krok 4:
Ugniatamy rybę widelcem (dokładnie widelcem, a nie blenderem).
Krok 5:
Dodaj drobno posiekaną cebulę (1 szt.), musztardę i śmietanę. Dokładnie wymieszaj.
Krok 6:
Jeśli mieszanina jest zbyt gęsta, dodaj kilka łyżek bulionu rybnego.
Krok 7:
Podawaj na grzankach lub w koszach. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Makrela wędzona - 221 kcal/100g
- Makrela gotowana - 211 kcal/100g
- Makrela świeża - 181 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Białe wino - 78 kcal/100g
- Musztarda jadalnia - 417 kcal/100g
- Musztarda - 417 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Papryka ostra mielona - 21 kcal/100g