riyet z makreli

pyszne i niezwykłe danie z makreli, do której jesteś przyzwyczajony!!! Riyet to gruby pasztet pochodzący z Francji. Przygotuj riyet z wieprzowiny, królika, kurczaka, ryb. Chcę Ci zaoferować riyet z makreli. Jest bardzo łatwy do przygotowania. Okazuje się, że riyet jest bardzo delikatny, pachnący i soczysty. Mam nadzieję, że ci się spodoba.
IrishaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 39 % 7 g
tłuszcze 28 % 5 g
węglowodany 33 % 6 g
96 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 35 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Składniki

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Odetnij głowę i ogon ryby, oczyść brzuch. Napełnij rybę zimną wodą, dodaj cebulę (2 szt.), marchewkę, liść laurowy, wino, sól, w razie potrzeby dodaj tymianek, ziele angielskie. Doprowadzić do wrzenia bez pokrywki, gotować przez 1-2 minuty (jeśli ryba jest duża, jeśli ryba jest mała, natychmiast wyłączyć), wyłączyć, przykryć pokrywką i pozostawić na 15 minut.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wyjmujemy rybę z bulionu, pozostawiamy do ostygnięcia i obieramy ze skóry i kości.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Ugniatamy rybę widelcem (dokładnie widelcem, a nie blenderem).

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj drobno posiekaną cebulę (1 szt.), musztardę i śmietanę. Dokładnie wymieszaj.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Jeśli mieszanina jest zbyt gęsta, dodaj kilka łyżek bulionu rybnego.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Podawaj na grzankach lub w koszach. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Makrela wędzona - 221   kcal/100g
  • Makrela gotowana - 211   kcal/100g
  • Makrela świeża - 181   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Białe wino - 78   kcal/100g
  • Musztarda jadalnia - 417   kcal/100g
  • Musztarda - 417   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Papryka ostra mielona - 21   kcal/100g

Podobne przepisy