skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj składniki do solenia grzybów. Starannie posortuj świeżo zebrane grzyby, Wyczyść, Usuń robaki i zepsute grzyby, spłucz pod bieżącą wodą, włóż do głębokiego pojemnika i napełnij zimną wodą.
Krok 2:
Pozostaw grzyby do namoczenia na kilka dni, wielokrotnie zmieniając w tym czasie wodę, aby nie zaczęła kwaśnieć. Pomaga to zmniejszyć gorycz w grzybach.
Krok 3:
Następnie ponownie myjemy grzyby, wkładamy je do rondla, kroimy duże czapki na kilka części, aby łatwiej było je umieścić w słoikach. Wlej czystą zimną wodę do rondla, w którym musisz wcześniej rozcieńczyć grubą sól kamienną w ilości trzech łyżek soli na litr wody. Doprowadzić mieszaninę do wrzenia i gotować grzyby na średnim ogniu przez około 5 minut. Następnie wrzuć grzyby do durszlaka, spuść wodę.
Krok 4:
Grzyby układamy sterylizowane w jeden z wygodnych i sprawdzonych sposobów: w łaźni wodnej, w kuchence mikrofalowej lub w piekarniku. Wraz z grzybami do słoika wkładamy kilka obranych ząbków czosnku, parasole koperkowe i groszek czarnego pieprzu.
Krok 5:
Gotowanie marynaty. Wlej wodę do rondla, włóż grubą sól w ilości dwóch łyżek grubej soli na litr wody. Doprowadź mieszaninę do wrzenia, aby sól całkowicie się rozpuściła i natychmiast wlej grzyby do słoików wrzącą marynatą, aby marynata całkowicie pokryła zawartość słoików.
Krok 6:
Zamykamy słoiki czystymi pokrywkami, pozostawiamy do ostygnięcia w temperaturze pokojowej i przechowujemy w zimnym miejscu. Słoik z solonymi grzybami należy otworzyć nie wcześniej niż miesiąc po ugotowaniu, aby grzyby były dobrze solone, a gorycz całkowicie zniknęła. Smacznego!
istnieją różne sposoby solenia grzybów na zimę, najpopularniejsza jest metoda gorąca, szczególnie w przypadku preparatów z grzybów, które wymagają dobrego przygotowania. Grzyby są również różnego rodzaju: białe, czarne - oba są jadalne, ale czarne zawierają więcej goryczy i wymagają specjalnego traktowania.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Grzyby marynowane - 26 kcal/100g
- Świeże grzyby - 16 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Pieprz czarny groszek - 255 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g