słone grzyby na zimę w słoikach

pyszna, pożywna przekąska z grzybów na zimę! Niektóre gospodynie domowe, zwłaszcza te, które kiedyś spotkały się z faktem, że słone grzyby okazały się gorzkie, boją się takiego przygotowania i nie chcą tego robić. Ale w rzeczywistości, jeśli wszystko zostanie zrobione poprawnie, otrzymasz jedną z najsmaczniejszych przekąsek grzybowych.
SnezhanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 40 % 2 g
tłuszcze 20 % 1 g
węglowodany 40 % 2 g
17 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 D 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj składniki do solenia grzybów. Starannie posortuj świeżo zebrane grzyby, Wyczyść, Usuń robaki i zepsute grzyby, spłucz pod bieżącą wodą, włóż do głębokiego pojemnika i napełnij zimną wodą.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Pozostaw grzyby do namoczenia na kilka dni, wielokrotnie zmieniając w tym czasie wodę, aby nie zaczęła kwaśnieć. Pomaga to zmniejszyć gorycz w grzybach.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Następnie ponownie myjemy grzyby, wkładamy je do rondla, kroimy duże czapki na kilka części, aby łatwiej było je umieścić w słoikach. Wlej czystą zimną wodę do rondla, w którym musisz wcześniej rozcieńczyć grubą sól kamienną w ilości trzech łyżek soli na litr wody. Doprowadzić mieszaninę do wrzenia i gotować grzyby na średnim ogniu przez około 5 minut. Następnie wrzuć grzyby do durszlaka, spuść wodę.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Grzyby układamy sterylizowane w jeden z wygodnych i sprawdzonych sposobów: w łaźni wodnej, w kuchence mikrofalowej lub w piekarniku. Wraz z grzybami do słoika wkładamy kilka obranych ząbków czosnku, parasole koperkowe i groszek czarnego pieprzu.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Gotowanie marynaty. Wlej wodę do rondla, włóż grubą sól w ilości dwóch łyżek grubej soli na litr wody. Doprowadź mieszaninę do wrzenia, aby sól całkowicie się rozpuściła i natychmiast wlej grzyby do słoików wrzącą marynatą, aby marynata całkowicie pokryła zawartość słoików.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Zamykamy słoiki czystymi pokrywkami, pozostawiamy do ostygnięcia w temperaturze pokojowej i przechowujemy w zimnym miejscu. Słoik z solonymi grzybami należy otworzyć nie wcześniej niż miesiąc po ugotowaniu, aby grzyby były dobrze solone, a gorycz całkowicie zniknęła. Smacznego!

istnieją różne sposoby solenia grzybów na zimę, najpopularniejsza jest metoda gorąca, szczególnie w przypadku preparatów z grzybów, które wymagają dobrego przygotowania. Grzyby są również różnego rodzaju: białe, czarne - oba są jadalne, ale czarne zawierają więcej goryczy i wymagają specjalnego traktowania.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Grzyby marynowane - 26   kcal/100g
  • Świeże grzyby - 16   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Pieprz czarny groszek - 255   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g

Podobne przepisy