skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj produkty do przygotowania sałatki. Filet z kurczaka należy wcześniej ugotować i schłodzić. Do sałatki możesz wziąć pieczone mięso z kurczaka, wędzoną pierś z kurczaka lub gotowane. Pieczarki marynowane biorę pokrojone. Ser jest twardy. Sałatkę doprawimy majonezem, ale można ją podzielić na pół ze śmietaną. Przygotuj głębokie naczynia do sałatki.
Krok 2:
Schłodzony filet z kurczaka pokroić w małe kostki. Włóż do salaterki.
Krok 3:
Otwórz słoik z marynowanymi pieczarkami, odcedź płyn i dodaj do sałatki do kurczaka. Używam grzybów sklepowych, ale oczywiście lepiej byłoby użyć domowych pieczarek marynowanych samodzielnie.
Krok 4:
Lepiej jest wziąć mocny pomidor, który nie jest przejrzały, aby zachował swój kształt podczas krojenia. Pomidor umyć, osuszyć i pokroić w kostkę. Dodaj pokrojonego pomidora do salaterki.
Krok 5:
Zetrzyj wybrany twardy ser na grubej tarce i dodaj do sałatki. Należy tutaj zauważyć, że im bardziej słony jest ser, tym mniej soli trzeba będzie dodać do sałatki.
Krok 6:
Ząbki czosnku obierz i przepuść przez prasę. Dodaj posiekany czosnek, majonez do sałatki, wymieszaj i posmakuj soli, dodaj w razie potrzeby.
Krok 7:
Sałatkę można podawać od razu. Będzie dobrze wyglądać zarówno w dużej salaterce ozdobionej świeżymi ziołami, jak i w porcjach. Taką sałatkę można również podawać za pomocą pierścienia do serwowania.
sałatki są teraz liczne, z różnymi składnikami i kombinacjami. Wygląda na to, co jeszcze można wymyślić i połączyć. Ale w rzeczywistości jest o wiele więcej rozwiązań. Sałatka "Alex" wydawała mi się bardzo dziwna z nazwy, najwyraźniej ktoś nazwał ją tak po kimś, istnieją spekulacje, że autor jest mężczyzną i nadał sałatce swoje imię. Ale możesz wyrazić mu wdzięczność, ponieważ sałatka jest lekka, smaczna, harmonijna i soczysta. A fakt, że składniki są dostępne i proste, czyni go bardziej atrakcyjnym. Dlatego polecam przygotować taką sałatkę tylko dla siebie,a następnie możesz zaoferować gościom.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Ser"Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser"Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser "Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser Emmental 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Ser Litewski - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Pierś z kurczaka (filet) - 113 kcal/100g
- Pieczarki w puszkach - 12 kcal/100g