Sałatka Alex z kurczakiem i pieczarkami

Łatwa sałatka z pieczarek w puszkach. Prosta obfita sałatka z minimum składników. Sałatka harmonijna, smaczna, dzięki dodatkowi czosnku, trochę pikantna. Idealny na codzienną przekąskę i świąteczny stół.
AnnaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 52 % 13 g
tłuszcze 40 % 10 g
węglowodany 8 % 2 g
144 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 10 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj produkty do przygotowania sałatki. Filet z kurczaka należy wcześniej ugotować i schłodzić. Do sałatki możesz wziąć pieczone mięso z kurczaka, wędzoną pierś z kurczaka lub gotowane. Pieczarki marynowane biorę pokrojone. Ser jest twardy. Sałatkę doprawimy majonezem, ale można ją podzielić na pół ze śmietaną. Przygotuj głębokie naczynia do sałatki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Schłodzony filet z kurczaka pokroić w małe kostki. Włóż do salaterki.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Otwórz słoik z marynowanymi pieczarkami, odcedź płyn i dodaj do sałatki do kurczaka. Używam grzybów sklepowych, ale oczywiście lepiej byłoby użyć domowych pieczarek marynowanych samodzielnie.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Lepiej jest wziąć mocny pomidor, który nie jest przejrzały, aby zachował swój kształt podczas krojenia. Pomidor umyć, osuszyć i pokroić w kostkę. Dodaj pokrojonego pomidora do salaterki.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Zetrzyj wybrany twardy ser na grubej tarce i dodaj do sałatki. Należy tutaj zauważyć, że im bardziej słony jest ser, tym mniej soli trzeba będzie dodać do sałatki.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Ząbki czosnku obierz i przepuść przez prasę. Dodaj posiekany czosnek, majonez do sałatki, wymieszaj i posmakuj soli, dodaj w razie potrzeby.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Sałatkę można podawać od razu. Będzie dobrze wyglądać zarówno w dużej salaterce ozdobionej świeżymi ziołami, jak i w porcjach. Taką sałatkę można również podawać za pomocą pierścienia do serwowania.

sałatki są teraz liczne, z różnymi składnikami i kombinacjami. Wygląda na to, co jeszcze można wymyślić i połączyć. Ale w rzeczywistości jest o wiele więcej rozwiązań. Sałatka "Alex" wydawała mi się bardzo dziwna z nazwy, najwyraźniej ktoś nazwał ją tak po kimś, istnieją spekulacje, że autor jest mężczyzną i nadał sałatce swoje imię. Ale możesz wyrazić mu wdzięczność, ponieważ sałatka jest lekka, smaczna, harmonijna i soczysta. A fakt, że składniki są dostępne i proste, czyni go bardziej atrakcyjnym. Dlatego polecam przygotować taką sałatkę tylko dla siebie,a następnie możesz zaoferować gościom.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser Emmental 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Ser Litewski - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Pierś z kurczaka (filet) - 113   kcal/100g
  • Pieczarki w puszkach - 12   kcal/100g

Podobne przepisy