Sałatka z serem fasolowym i kurczakiem

Łatwa sałatka, która mile cię zaskoczy! Kulinarny przepis na tę francuską sałatkę znam od dawna. Przygotowuje się bardzo szybko i może pomóc, gdy goście niespodziewanie pojawią się na progu. Sałatkę z fasolą, serem i kurczakiem traktuję jako świąteczny posiłek.
Xunya * ♫•Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 30 % 13 g
tłuszcze 56 % 24 g
węglowodany 14 % 6 g
292 kcal
IG: 0 / 0 / 100

metoda gotowania

Czas gotowania: 45 min

jak zrobić sałatkę z serem fasolowym i kurczakiem? Filet z piersi kurczaka ugotować w osolonej wodzie i ostudzić. Czerwoną fasolę z puszki wrzucić do durszlaka, opłukać i odstawić na chwilę do szklanki wody. Zetrzyj twardy ser dowolnego rodzaju na grubej tarce. Następnie przygotuj sos czosnkowy. Weź trochę majonezu, wyciśnij do niego ząbki świeżego czosnku, posyp czarnym pieprzem i wymieszaj. Połóż połowę drobno posiekanego fileta z kurczaka na dnie salaterki, posmaruj sosem czosnkowym. Następnie równomiernie rozprowadź połowę czerwonej fasoli i przykryj warstwą majonezu. Następna warstwa to połowa startego sera posmarowana majonezem. Powtórz warstwy w tej samej kolejności, zrób tylko ostatnią warstwę sera bez majonezu. Udekoruj sałatkę pęczkiem zieleni i kwiatem wykonanym z kubka gotowanej marchewki i cienkich plasterków sera. Aby uzyskać jasność, możesz posypać startym żółtkiem na wierzchu. Sałatka z fasolą, serem i kurczakiem jest gotowa, smacznego!

majonez lepiej zrobić samemu. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Zobacz tutaj ciekawe domowe przepisy na majonez.
jako dressing można również użyć nie tylko majonezu, ale także śmietany lub jogurtu naturalnego. Można je przyjmować osobno lub mieszać z majonezem w dowolnej proporcji do smaku - zmniejszy to zawartość kalorii w naczyniu.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Kurczak kategorii i - 238   kcal/100g
  • Kurczak II kategorii - 159   kcal/100g
  • Kurczak, miąższ bez skóry - 241   kcal/100g
  • Kurczaki - 140   kcal/100g
  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser Emmental 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Ser Litewski - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g
  • Fasola w puszkach - 99   kcal/100g

Podobne przepisy