skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj produkty. Miałem jajka i masło z lodówki, ale olej można również wyjąć z zamrażarki.
Krok 2:
Mąkę należy przesiać.
Krok 3:
Dodaj szczyptę soli do mąki, 1 łyżeczkę cukru waniliowego i 50 g cukru pudru. Dobrze wymieszaj i wlej do miski blendera, aby ciasto ugotowało się znacznie szybciej.
Krok 4:
Dodaj kostki dobrze schłodzonego wysokiej jakości masła do suchej mieszanki, wymieszaj. Otrzymasz mączne okruchy.
Krok 5:
Następnie dodaj dwa żółtka i wlej dwie łyżki bardzo zimnej wody. Jeszcze raz wymieszaj.
Krok 6:
Przenieś powstałą masę na stół i zbierz w bryłę. Ciasto nie klei się, nie trzeba odkurzać mąką. Nie warto też ugniatać przez długi czas, Ciasto kruche tego nie lubi, ponieważ gotowe produkty okażą się twarde. Ciasto można złożyć w jedną dużą kulkę, jak na zdjęciu, lub podzielić na pół i zagnieść w ciasto, jak chcesz. Umieść w torbie lub folii spożywczej i włóż do lodówki na 30 minut. lub w zamrażarce na 15 minut lub możesz natychmiast ugotować. Zależy od twoich umiejętności.
Krok 7:
Rozwałkuj połowę ciasta między dwoma arkuszami pergaminu o grubości 0,5 cm. / Ta metoda jest dobra do gęstego wypełnienia, dno będzie tej samej grubości z bokami/. Aby uzyskać bardziej płynne nadzienie, lepiej uszczypnąć mały kawałek ciasta i rozprowadzić go palcami w kształcie, tworząc grubsze dno.
Krok 8:
Dno uformowanych półfabrykatów koszyków lekko nakłuć widelcem. Formy silikonowe nie muszą być smarowane, trochę smaruję metalowe olejem roślinnym. Z tej liczby produktów otrzymałem 15 koszyków d 5 cm, Góra D 8 cm.
Krok 9:
Piec w nagrzanym piekarniku, t 200&039; 13-15 minut, aż lekko się rumieni, nie trzeba prześwietlać. Po upieczeniu ciasto lekko podsiadnie, to norma. Ciepło wyjąć z formy i ostudzić. Łatwo dostać kosze, wystarczy odwrócić formę.
Krok 10:
Przygotuj krem białkowy. Dodaj wodę do cukru, gotuj, aż lekko zmieni kolor. Syrop jest gotowy, gdy kapie, w zimnej wodzie tworzy się kulka. W tym samym czasie, gdy robię syrop, zaczynam ubijać białka szczyptą soli. Stopniowo dodaję obroty, wprowadzam wanilinę, sok z cytryny, nadal ubijam do stabilnych szczytów. Kontynuując ubijanie, wlewam gorący syrop cienkim strumieniem, ubijając, aż mieszanina ostygnie. Krem staje się gęsty i bujny.
Krok 11:
Na dnie schłodzonych koszy kładziemy 1 godzinę. l. ulubiony dżem lub gęsty dżem.
Krok 12:
Warstwę dżemu można zamknąć puszystą czapką kremu. Możesz tylko przykryć dżem kremem i udekorować świeżymi jagodami lub plasterkami miękkich owoców na wierzchu, według własnego uznania.
dobrze jest wypełnić takie kosze śmietaną / po prostu wymieszaj śmietanę z cukrem do smaku/.
krem cytrynowy jest również dobry, patrzymy tutaj krok po kroku.
https://1000.menu/cooking/30861-limonnyi-zavarnoi-krem-dlya-torta
nie mniej interesujący będzie krem Twarogowo-pomarańczowy, patrzymy tutaj.
https://1000.menu/cooking/30318-krem-tvorojno-apelsinovyi-dlya-nachinki
Kurd bananowo - cytrynowy będzie niesamowicie delikatny do napełniania koszy, szczegółowe kroki tutaj. https://1000.menu/cooking/30318-krem-tvorojno-apelsinovyi-dlya-nachinki
więcej szczegółów na temat przygotowania kremu białkowego można znaleźć tutaj.
https://1000.menu/cooking/29435-pirojnye-trubochki-s-zavarnym-kremom
bez względu na to, jakie nadzienie i krem wybierzesz, te kosze zawsze będą pyszne. Ponieważ bardzo smaczne i delikatne ciasto i oczywiście dlatego, że sam je ugotowałeś !
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Dżem morelowy - 265 kcal/100g
- Dżem gruszkowy - 268 kcal/100g
- Dżem z pigwy - 223 kcal/100g
- Dżem jabłkowy - 265 kcal/100g
- Dżem - 265 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Wanilina - 288 kcal/100g
- Żółtka jaj - 352 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g
- Cukier waniliowy - 379 kcal/100g
- Białka jaj - 44 kcal/100g