kosze z ciasta kruchego z nadzieniem

kruche ciasto kruche, delikatna śmietana i nadzienie jagodowe. Dla wielu jest to deser z dzieciństwa. Kosze uwielbiają, ale tylko niektóre są przygotowywane w domu. Kosze są wygodne, ponieważ zawsze jest to porcja. Jeśli przygotowujemy ciasto z jednym nadzieniem, wiele małych koszy można wypełnić różnymi i każdy wybierze swój smak, to świetnie. I możesz wypełnić je zarówno słodkim, jak i niesłodzonym nadzieniem, tylko zmniejszyć ilość cukru w cieście. Gotowanie nie jest trudne, ale początkowe umiejętności kulinarne są pożądane, chociaż chęć tworzenia może przezwyciężyć wszystko.
niebieskookaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 9 % 6 g
tłuszcze 22 % 15 g
węglowodany 69 % 47 g
343 kcal
IG: 0 / 2 / 98

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj produkty. Miałem jajka i masło z lodówki, ale olej można również wyjąć z zamrażarki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Mąkę należy przesiać.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj szczyptę soli do mąki, 1 łyżeczkę cukru waniliowego i 50 g cukru pudru. Dobrze wymieszaj i wlej do miski blendera, aby ciasto ugotowało się znacznie szybciej.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj kostki dobrze schłodzonego wysokiej jakości masła do suchej mieszanki, wymieszaj. Otrzymasz mączne okruchy.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Następnie dodaj dwa żółtka i wlej dwie łyżki bardzo zimnej wody. Jeszcze raz wymieszaj.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Przenieś powstałą masę na stół i zbierz w bryłę. Ciasto nie klei się, nie trzeba odkurzać mąką. Nie warto też ugniatać przez długi czas, Ciasto kruche tego nie lubi, ponieważ gotowe produkty okażą się twarde. Ciasto można złożyć w jedną dużą kulkę, jak na zdjęciu, lub podzielić na pół i zagnieść w ciasto, jak chcesz. Umieść w torbie lub folii spożywczej i włóż do lodówki na 30 minut. lub w zamrażarce na 15 minut lub możesz natychmiast ugotować. Zależy od twoich umiejętności.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Rozwałkuj połowę ciasta między dwoma arkuszami pergaminu o grubości 0,5 cm. / Ta metoda jest dobra do gęstego wypełnienia, dno będzie tej samej grubości z bokami/. Aby uzyskać bardziej płynne nadzienie, lepiej uszczypnąć mały kawałek ciasta i rozprowadzić go palcami w kształcie, tworząc grubsze dno.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Dno uformowanych półfabrykatów koszyków lekko nakłuć widelcem. Formy silikonowe nie muszą być smarowane, trochę smaruję metalowe olejem roślinnym. Z tej liczby produktów otrzymałem 15 koszyków d 5 cm, Góra D 8 cm.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Piec w nagrzanym piekarniku, t 200&039; 13-15 minut, aż lekko się rumieni, nie trzeba prześwietlać. Po upieczeniu ciasto lekko podsiadnie, to norma. Ciepło wyjąć z formy i ostudzić. Łatwo dostać kosze, wystarczy odwrócić formę.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Przygotuj krem białkowy. Dodaj wodę do cukru, gotuj, aż lekko zmieni kolor. Syrop jest gotowy, gdy kapie, w zimnej wodzie tworzy się kulka. W tym samym czasie, gdy robię syrop, zaczynam ubijać białka szczyptą soli. Stopniowo dodaję obroty, wprowadzam wanilinę, sok z cytryny, nadal ubijam do stabilnych szczytów. Kontynuując ubijanie, wlewam gorący syrop cienkim strumieniem, ubijając, aż mieszanina ostygnie. Krem staje się gęsty i bujny.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Na dnie schłodzonych koszy kładziemy 1 godzinę. l. ulubiony dżem lub gęsty dżem.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Warstwę dżemu można zamknąć puszystą czapką kremu. Możesz tylko przykryć dżem kremem i udekorować świeżymi jagodami lub plasterkami miękkich owoców na wierzchu, według własnego uznania.

dobrze jest wypełnić takie kosze śmietaną / po prostu wymieszaj śmietanę z cukrem do smaku/.

krem cytrynowy jest również dobry, patrzymy tutaj krok po kroku.
https://1000.menu/cooking/30861-limonnyi-zavarnoi-krem-dlya-torta

nie mniej interesujący będzie krem Twarogowo-pomarańczowy, patrzymy tutaj.
https://1000.menu/cooking/30318-krem-tvorojno-apelsinovyi-dlya-nachinki

Kurd bananowo - cytrynowy będzie niesamowicie delikatny do napełniania koszy, szczegółowe kroki tutaj. https://1000.menu/cooking/30318-krem-tvorojno-apelsinovyi-dlya-nachinki

więcej szczegółów na temat przygotowania kremu białkowego można znaleźć tutaj.
https://1000.menu/cooking/29435-pirojnye-trubochki-s-zavarnym-kremom

bez względu na to, jakie nadzienie i krem wybierzesz, te kosze zawsze będą pyszne. Ponieważ bardzo smaczne i delikatne ciasto i oczywiście dlatego, że sam je ugotowałeś !

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Dżem morelowy - 265   kcal/100g
  • Dżem gruszkowy - 268   kcal/100g
  • Dżem z pigwy - 223   kcal/100g
  • Dżem jabłkowy - 265   kcal/100g
  • Dżem - 265   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Wanilina - 288   kcal/100g
  • Żółtka jaj - 352   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g
  • Cukier waniliowy - 379   kcal/100g
  • Białka jaj - 44   kcal/100g

Podobne przepisy