Sałatka Firebird z miodem miodowym i kurczakiem

goście będą zachwyceni pyszną i oryginalnie udekorowaną sałatką! Sałatka "Firebird" - godna dekoracja świątecznego stołu. Bardzo smaczna sałatka mięsna z marynowanymi grzybami. Przygotowanie jest proste i szybkie, dekorowanie sałatki zajmie trochę więcej czasu, ponieważ będziesz musiał wyciąć małe szczegóły. Ale wysiłek jest tego wart! Taka sałatka nie zgubi się na stole wśród innych potraw. Przygotuj się, będziesz zadowolony zarówno ty, jak i ci, którzy go spróbują.
Faith faithAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 30 % 6 g
tłuszcze 30 % 6 g
węglowodany 40 % 8 g
104 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 50 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Składniki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Drobno posiekaj ugotowany filet z kurczaka i dopraw sosem sojowym. Jeśli nie lubisz sosu sojowego, możesz po prostu lekko namoczyć marynatę z grzybów miodowych.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Ugotowane ziemniaki kroimy w kostkę.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Surowe marchewki zetrzyj na tarce z dużymi otworami.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Marynowane grzyby miodowe myjemy wodą.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Jeśli grzyby miodowe są małe, nie możesz ich pokroić. Jeśli natrafisz na grzyby miodowe z długimi nogami, będziesz musiał je pokroić.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Pokrój małą cebulę w pierścienie lub półpierścienie. Jeśli cebula jest gorzka, zalej ją wrzącą wodą i spłucz zimną wodą.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Wymieszaj wszystkie posiekane składniki, dodając 2 łyżki.l majonez.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Dobrze wymieszaj i wyrównaj powierzchnię łyżką.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Teraz posmaruj sałatkę pozostałym majonezem i zacznij dekorować.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Pokrój marchewki cienko i pokrój w paski.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Posiekaj świeży ogórek bardzo drobno.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Rozłóż pióra ognistego ptaka z pasków marchwi.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Łyżeczką ostrożnie rozłóż pokrojony ogórek.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Pokrój czarne oliwki w pierścienie i udekoruj nimi końce piór. Włóż ziarna granatu do otworów oliwek. Udekoruj krawędź sałatki ziarnami granatu w Kole.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Z płaskiego kawałka sera wycinamy ciało ognistego ptaka.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Połóż ognistego ptaka na sałatce, Wytnij koronę z marchwi. Z oliwek robimy łapy ognistego ptaka, oko i dziób. Robimy trawę z kopru. Możesz zostawić sałatkę do impregnacji, chociaż podczas dekorowania jest już nasycona.

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    Sałatka Firebird jest gotowa! Smacznego dla Ciebie i Twoich gości!

do dekoracji sałatki możesz wybrać inne składniki.
oliwki można zastąpić suszonymi śliwkami.
zamiast ogórka drobno posiekaj koperek.
koronę ognistego ptaka można wyciąć z czerwonej słodkiej papryki.
ziarna granatu zastąp posiekaną czerwoną papryką lub słodką kukurydzą.

druga opcja. Możesz przygotować sałatkę Firebird w dni powszednie, a dekorowanie jest łatwiejsze. Wymieszaj wszystkie składniki oprócz cebuli, rozłóż na talerzu zjeżdżalnią. Na wzgórzu kładziesz gałązkę koperku lub pietruszki – jest to imitacja ogona, a na tym ogonie układasz cebulę w pierścienie i wkładasz do nich ziarna granatu.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Ogórki świeże - 15   kcal/100g
  • Granat - 52   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Ser "Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser Chester 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser "Emmental" 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Litewski ser - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Grzyby - 20   kcal/100g
  • Zielenina koperkowa - 38   kcal/100g
  • Sos sojowy - 51   kcal/100g
  • Oliwki - 115   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Pierś z kurczaka (filet) - 113   kcal/100g

Podobne przepisy