kapuśniak z kapusty kiszonej w powolnej kuchence

kwaśna kapuśniak jak w dzieciństwie babci, tylko łatwiej! Nic dziwnego, że kapuśniak jest uważany za tradycyjne rosyjskie danie. Istnieje od czasów starożytnej Rosji, kiedy kapuśniak gotowano w rosyjskim piecu w glinianych garnkach. Te czasy minęły, ale danie pozostało i jest popularne do dziś. Oczywiście każda gospodyni domowa ma swój własny przepis na kapuśniak, ktoś gotuje ze świeżej kapusty, ktoś z kiszonej. Kapuśniak z kiszonej kapusty nazywany jest również kwaśną kapuśniakiem, ale to nie znaczy, że zupa jest kwaśna, wręcz przeciwnie, kapuśniak z kiszonej kapusty jest bardzo smaczny i aromatyczny, a bulion zyskuje przyjemną kwaskowatość dzięki kiszonej kapuście.
SnezhanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 25 % 6 g
tłuszcze 25 % 6 g
węglowodany 50 % 12 g
121 kcal
IG: 73 / 27 / 0

metoda gotowania

Czas gotowania: 1 h 20 min

jeśli kiszona kapusta jest kwaśna do smaku, możesz ją umyć w czystej bieżącej wodzie, aby usunąć nadmiar kwasu. A jeśli kapusta i solanka są bardzo smaczne, można dodać solankę i bulion podczas gotowania, kapuśniak okaże się jeszcze smaczniejszy.
umyj kurczaka, pokrój na małe kawałki, włóż do rondla, napełnij wodą i włóż do miski multicookera, napełnij wodą do pożądanego znaku, ale 3 litry wody wystarczą na taką ilość składników.
ziemniaki myjemy, obieramy, kroimy w paski.
zetrzyj marchewki na grubej tarce, drobno posiekaj cebulę.
na patelni rozgrzej olej roślinny. Umieść cebulę i marchewkę na patelni, smaż, mieszając, aż warzywa będą lekko rumiane. Smażenia warzyw nie można zrobić, wtedy zupa będzie zdrowsza. Ale dodaje smaku zupie i przyjemnego smaku. W razie potrzeby do smażenia warzyw można dodać koncentrat pomidorowy i jeszcze trochę usmażyć z nim warzywa, wtedy zmieni się zarówno smak, jak i kolor bulionu.
smażenie warzyw wysyłamy do miski multicookera z kurczakiem. Natychmiast włóż tam ziemniaki, kiszoną kapustę, przyprawy do smaku. Myjemy kaszę jęczmienną, a także wkładamy do multicookera. Różnica między gotowaniem w powolnej kuchence polega na tym, że wszystkie składniki można układać jednocześnie i razem. Kasza jęczmienna nie może być dodawana, jeśli chcesz uzyskać zupę warzywną i lżejszą, daje tylko gęstość i wartość odżywczą. Możesz umieścić inne zboża lub więcej ziemniaków. Stawiamy na program & amp;laquo; zupa & amp; raquo;, w czasie jest to 1 godzina. Posiekaj czosnek nożem lub prasą czosnkową i wyślij do bulionu. Czosnek nada kapuśniakowi szczególny aromat i smak. Możesz również dodać dowolne warzywa, na przykład pietruszkę.
Wyłącz Multicooker, ale pozostaw miskę zupy pod pokrywką do zaparzenia przez około 20 minut.
podajemy do stołu. Pyszne ze śmietaną i krakersami.
smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Kurczak kategorii i - 238   kcal/100g
  • Kurczak II kategorii - 159   kcal/100g
  • Kurczak, miąższ bez skóry - 241   kcal/100g
  • Kurczaki - 140   kcal/100g
  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Ziemniaki pieczone - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Jęczmień zwinięty jasny - 349   kcal/100g
  • Jęczmień szkocki - 348   kcal/100g
  • Kasza jęczmienna - 343   kcal/100g
  • Płatki jęczmienne - 315   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Pieprz czarny groszek - 255   kcal/100g
  • Kapusta kiszona - 19   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g

Podobne przepisy