płatki owsiane z owocami

pyszne śniadanie na dobry nastrój na cały dzień! Płatki owsiane z owocami przypadną do gustu zarówno dorosłym, jak i dzieciom, ponieważ okazuje się tak smaczne, słodkie, jasne i pachnące. Jako dodatek w przepisie sugeruje się stosowanie świeżych lub konserwowanych brzoskwiń, ale odpowiednie są wszelkie owoce, zwłaszcza słodkie i miękkie, na przykład dojrzałe gruszki, kawałki pomarańczy lub mandarynek, melon, banany. Jeśli weźmiesz mleko roślinne i zrezygnujesz z cukru, otrzymasz zdrową opcję dla tych, którzy prowadzą zdrowy tryb życia.
ŚnieżkaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 13 % 3 g
tłuszcze 17 % 4 g
węglowodany 70 % 16 g
106 kcal
IG: 19 / 56 / 25

metoda gotowania

czas gotowania: 20 min

prawdopodobnie każdy miłośnik słodkich płatków owsianych kupował w sklepie porcje torebek z różnymi dodatkami. Z reguły taka owsianka jest smaczna, ale niezbyt zdrowa ze względu na wysoką zawartość cukru, a czasem innych dodatków. Co więcej, nie powinieneś podawać takiej owsianki dzieciom na śniadanie. Ale jest wyjście, a mianowicie samodzielne gotowanie owsianki z owocami. Jest smaczniejszy, znacznie zdrowszy i bardziej zróżnicowany, ponieważ owoce można umieścić w owsiance, a nawet połączyć ich skład.

z góry na owsiankę należy przygotować tylko owoce-umyć, obrać, jeśli to konieczne, pokroić w drobną kostkę. Przepis sugeruje użycie brzoskwiń,ale każdy zrobi! Lepiej-soczyste, słodkie i miękkie. Ale z kwaśnymi jabłkami też będzie pyszne.

więc w rondlu o odpowiedniej wielkości łączymy płatki owsiane, brązowy cukier, szczyptę soli i mielony cynamon. Ten ostatni można wykorzystać do woli, a brązowy cukier zastąpić białym lub całkowicie się bez niego obejść. Jeśli owoce są słodkie, ogólnie rzecz biorąc, słodzik nie ma sensu. Wszystko mieszamy i napełniamy mieszaninę mlekiem i wodą, ponownie mieszamy. Owoce dodajemy również do pozostałych składników.

umieść rondel na średnim ogniu, zagotuj mieszaninę, a następnie zmniejsz ogrzewanie do minimum, przykryj rondel pokrywką i ugotuj płatki zgodnie z instrukcjami na opakowaniu - czas niezbędny do przygotowania. Możesz również gotować owsiankę w kuchence mikrofalowej lub powolnej kuchence, korzystając z trybu "owsianka" lub "Ekspresowe zboża".

gotową owsiankę napełnij śmietaną i podawaj na gorąco. Okazuje się smaczny i zdrowy, a także bardzo szybki!

miłego poranka i miłego dnia!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietanka 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietana - 300   kcal/100g
  • Brzoskwinie - 46   kcal/100g
  • Brzoskwinie w puszkach - 68   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Płatki owsiane - 305   kcal / 100g
  • Herkules surowy - 390   kcal/100g
  • Brązowy cukier - 394   kcal/100g
  • Mielony cynamon - 247   kcal/100g

Podobne przepisy