Sałatka z grzankami i grzybami

Sałatka z krakersami i grzybami-pyszna, obfita, świąteczna! Sałatka z krakersami i grzybami jest wielowymiarowa. Można go gotować z marynowanymi, solonymi lub świeżymi prażonymi grzybami. Możesz dodać do sałatki świeże soczyste warzywa, takie jak ogórek, seler, rzodkiewka; gotowany lub wędzony kurczak, wołowina, wieprzowina lub ogólnie gotować bez mięsa; możesz gotować na parze z dowolnym sosem sałatkowym lub zwykłym majonezem. W każdym razie otrzymasz pyszną, oryginalną sałatkę.
nanikiAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 25 % 8 g
tłuszcze 34 % 11 g
węglowodany 41 % 13 g
157 kcal
IG: 33 / 0 / 67

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj produkty według listy.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Pokrój kapustę pekińską na duże kwadraty lub rozerwij rękami.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Pokrój świeży ogórek w dużą kostkę-jeśli jest mały, natychmiast da sok, a sałatka zamieni się w owsiankę.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Usuń skórkę z wędzonego udka i pokrój miąższ w kostkę.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Marynowane białe (lub inne) grzyby również nie są drobno posiekane, aby nie zgubiły się w całkowitej masie.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Włóż wszystkie produkty do salaterki, dodaj krakersy, delikatnie wymieszaj.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Dopraw majonezem.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Zamiast soli dodaj do smaku sos sojowy.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Włóż do dużych salaterek ogólnych lub porcjowanych i podawaj natychmiast.

dziś przygotowujemy sałatkę z krakersami i marynowanymi borowikami.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ogórki świeże - 15   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Sos sojowy - 51   kcal/100g
  • Krakersy kremowe - 414   kcal/100g
  • Krakersy pszenne - 331   kcal/100g
  • Krakersy - 331   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Kapusta pekińska - 16   kcal/100g
  • Pieczarki marynowane - 12   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal / 100g
  • Wędzony kurczak - 117   kcal/100g

Podobne przepisy